Івано-Франківщина: Як Рожнятівщина колядувала в Мелітополі!

Івано-Франківщина: Як Рожнятівщина колядувала в Мелітополі!

25.01.13 09:18 0 1293
Честь представляти Рожнятівський район на теренах східних областей випала дитячому фольклорно-ентографічному колективу «Вишиваночка» Дубівського сільського клубу (керівник Ярема Михайлів).

Начальник служби у справах дітей райдержадміністрації, голова районної громадської організації «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Абрам зв’язався із керівництвом Запорізької обласної організації Конгресу Ділових Жінок України (в минулому році за сприяння цієї організації наші діти в Приморську). Ми одержали запрошення в місто Мелітополь Запорізької області.

Як поділився враженнями від поїздки Богдан Абрам, ще жодного разу він не зустрічався, щоб організатори напередодні поїздки так прискіпливо погоджували питання нашого перебування в цьому місті.

Спеціально до нашого приїзду організували загальноміське свято «Старий Добрий Новий Рік». Про приїзд колядників з Івано-Франківщини рекламували засоби масової інформації. «Я дуже був здивований, - розповідав Богдан Федорович, - коли 11 січня мені передзвонили педагоги з школи №4 Мелітополя і спитали, чи не ми часом їдемо з Івано-Франківщини з театралізованим різдвяним дійством, остільки про це уже декілька разів повідомляє місцеве телебачення».

Нас радо зустріли на залізнодорожньому вокзалі. Голова Запорізької обласної організації Конгресу Ділових Жінок України, почесний громадянин міста Мелітополя Катерина Шиманова, працівники міської ради, управління культури міськвиконкому.

На свято запросили творчі колективи багатьох громадських організацій національних меншин. Тут виступали татари, євреї, караїми, росіяни, болгари, турки, греки та інші. Жанри виступів були різні, але різдвяну програму представили тільки наш колектив та капела бандуристів Мелітопольського будинку культури.

До речі, саме із цим творчим колективом цього ж дня відбулося родинне свято «Україна святкує Різдво». Ми спільно колядували, вінчували, спілкувалися, ділилися враженнями та планами на майбутнє. Саме ця зустріч дала нам зрозуміти, які ми одинакові, і як нас тут чекали.

Нам довелося колядувати в інтеркультурному музеї «Кале» на запрошення їх власників, членів громадської організації караїмів.

Напередодні Старого Нового року відбулася надзвичайно тепла зустріч із парафіянами греко-католицької громади міста Мелітополя. Група з Рожнятова була присутня на вечірньому богослужінню, діти прийняли причастя, а потім колядували та вінчували. Закінчивши концертну програму, ми знову колядували спільно із прихожанами церкви.Ще більш напруженим виявився день для виступів в свято Василія Великого. Насамперед нас чекали в органі місцевого самоврядування - міській раді.

Надалі юні артисти помандрували до школи №4.Ще до обіду нас чекали в Мелітопольському реабілітаційному центрі для дітей-інвалідів та інвалідів. Ми побачили, що тут панувала напружена атмосфера із відвідувачами, хоча нас подивитися та послухати завітали як працівники центру, так і відвідувачі, які проходили реабілітацію. Позачергово ми виступили цього дня і в «Ролен-центрі» в подяку за чудово організований відпочинок.

Нас запросили до Мелітопольської школи-мистецтв, де на зустріч із фольклорно-ентографічним ансамблем «Вишиваночка» прийшло понад 200 учнів школи, їх батьки та викладачі. Вже після першої колядки стало зрозумілим, що керівник колективу Ярема Михайлів зумів налаштувати дітей на серйозний виступ. Як і під час виступу на площі, в школі № 4 зал вибухнув овацією аплодисментів та гучним дитячо-дорослим «Молодци». А ще, як ділиться враженнями Анріана Лахманець: «Вже в другій частині виступу, де би ми не виступали, лунало гучне «Славімо його», хоча на початку виступу на наше «Христос рождається» мелітопольці не знали як відповідати. А ще я була дуже здивована, коли на площі за нами ходили жінки і просили приїхати до них в греко-католицьку церкву. Там нас прийняли щиро, відкрито по нашому християнському. Другого дня ми виступали позачергово в Ролінг-клубі» в подяку за чудово проведений відпочинок в цьому закладі.

Останнього дня організатори прийому надали можливість познайомитися із містом, запланували для нас відпочинкову програму.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ