Львівщина: Міліціонери – ще й трішки медики

Львівщина: Міліціонери – ще й трішки медики

28.01.13 16:01 0 1345
На Львівщині, як і в інших областях країни, на вимогу Міністерства внутрішніх справ розпочались спеціальні тренінги з надання невідкладної допомоги в екстремальних ситуаціях. Погодьтеся, їх ніколи не бракувало, адже навіть у домашніх умовах деколи трапляються непередбачувані ситуації. Тож тим, хто опиняється поруч, слід уміти діяти грамотно, аби не завдати потерпілому додаткового болю або й непоправної шкоди…

– Переконаний, – каже лікар відомчої поліклініки Василь Олашин, – такі заняття конче потрібні. З досвіду знаю, що у багатьох випадках людину можна було б урятувати, якби своєчасно надійшла кваліфікована поміч. Звісно, найкраще з цим завданням можуть упоратися лікарі. Та не завжди вони є на місці тієї чи іншої пригоди. І нічого не вдієш. Найчастіше там опиняються випадкові люди або, за вимогою служби, правоохоронці. А відтак доля потерпілого, до певної міри, перебуває в їхніх руках.

Цікаві та переконливі поради з цього приводу надав присутнім у залі представникам спецпідрозділу «Беркут», зокрема, хірург Володимир Тригуб. Слухачі проявили небайдужість до розповіді, яку гість навіть супроводжував дотепами, і задавали запитання, як діяти в тій чи іншій ситуації. Для прикладу. Потерпілий від нанесеного удару знепритомнів, у нього майже не прослуховується дихання. Потрібно його відновити. А яким чином, якщо у людини покалічена щелепа? Виявляється, вихід є. Дихання можна відновити не через рот, а ніс.

Не завжди легко встановити, чи подає особа ознаки життя. Доктор Тригуб порадив ось що. По-перше, провести ниткою по оці потерпілого. Якщо якийсь нерв здригнеться – отже, ще не все втрачено. По-друге, якщо мобільний телефон чи дзеркало притулити до рота потерпілого, то навіть за ослабленого дихання скло запотіє.

У наш неспокійний час чи не найпоширенішою бідою є інфаркт. Серцевий напад може статися з будь-ким і будь-коли. Таких хворих не слід торгати чи приводити до тями, наносячи легенькі удари по обличчю. Спокій у такому разі – то перша невідкладна допомога.

Тож найголовніше – не зашкодити тому, хто потрапив у біду. Ось з цією метою і проводяться спеціальні тренінги з представниками силового відомства. Такі заняття уже відвідали співробітники ДАІ, патрульно-постової служби та перша група «Беркуту».

– Уроки триватимуть, – пообіцяв Василь Олашин, – бо відчуваємо, що вони конче потрібні міліціонерам, які часто-густо першими потрапляють чи то на місце скоєння ДТП, чи то якоїсь іншої драматичної ситуації. І проводимо заняття не для «галочки», а заради спільної мети, щоби своєчасно надати допомогу усім, хто її потребує. Це, так би мовити, святий обов’язок кожного громадянина.

Степан САРНЕНСЬКИЙ

«Міліцейський кур’єр»

НА ЗНІМКАХ: лікарі Володимир Тригуб та Василь Олашин демонструють представникам спецпідрозділу «Беркут» способи надання першої невідкладної допомоги.

Фото Володимира КОМАРА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові учениця ...
Наступна новина: Львівщина: ДАІ готує ряд ...

КОМЕНТАРІ