Тернопільщина: У держархіві області діє виставка, присвячена 95-ій річниці бою під Крутами

Тернопільщина: У держархіві області діє виставка, присвячена 95-ій річниці бою під Крутами

29.01.13 16:53 0 1440
У цьому році ми відзначаємо 95-річницю битви під Крутами. В Державному архіві Тернопільської області відкривається виставка: «Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі». В експозиції представлені документи, публікації, спомини та інші матеріли, які висвітлюють дану подію.

Цікавим є спомин одного із учасників бою під Крутами Ігора Лоського опублікований у Літописі Червоної калини у 1932 році.

Наявні документи із фондів архіву, які розповідають про вшанування пам’яті полеглих в бою під Крутами в різні періоди на Тернопільщині

Вперше представлена на виставці інформація про проведення товариством «Молода громада» та «Українським спортовим товариством «Поділля» 12 лютого 1933 року в залі Міщанського братства в м. Тернополі святочної Академії, приуроченої 15-ій річниці подвигу героїв Крут.

Подібні Академії проводились і товариством «Рідна школа» в с. Настасів та в с. Ступки Тернопільського повіту у 1936 році, товариством «Просвіта» в с.Шили Збаразького повіту у 1932 році. Програми даних заходів також представлені на виставці. Зацікавить відвідувачів інсценізація «Крутянська легенда», яку польською владою було заборонено включати в програму проведення Академії «Свята Крут» 30 січня 1938 року читальнею «Просвіта» в с. Гаї Великі Тернопільського повіту.

Експонується документ про випуск поштових листівок до річниці бою під Крутами у 1937 році у Тернопільському воєводстві, як доказ збору коштів для проведення політичних заходів, а також світлина такої поштівки.

Цікавою є і інформація про проведення урочистостей з нагоди 19-ої річниці вшанування пам’яті полеглих в бою під Крутами в м. Копичинці, у якій брали участь відомі члени ОУН: Клим Ярослав, Гречка Микола, Демчик Іван, Левчук Тарас і було організовано збір коштів для проведення політичних акцій.

Також експонуються публікації в газеті «Кремянецький вісник» за 29 січня 1942 року «Бій під Крутами», «Безсмертна легенда», «Баляда про Крутянських лицарів».

В журналі «Авангард», який видавався в Нью-Йорку, до 36-ої річниці героїчної смерті українських юнаків в бою під Крутами було опубліковане «Звернення Спілки Укранської Молоді», а також в журналі «Юнак» за 1970 рік у рубриці «Сучасні видатні українці» розповідається про героя бою під Крутами сотника Аверкія Гончаренка. Дані публікації вперше експонується на виставці.

Зацікавить відвідувачів і стаття Андрія Яремчука «Немеркнучі Крути» із описом триптиху Олеся Солов’я «Бій під Крутами», опублікована у часописі «Українська культура», а також публікація Олега Божка «Крути в документальних свідченнях» в журналі «Київська Старовина».

Бойко Олена Дмитрівна – співробітник відділу історії Української революції (1917 - 1921) у своїй статті проаналізувала відтворення в історичній літературі й публіцистиці події бій під Крутами і подала сучасну її оцінку в контексті Української революції, яка зацікавить відвідувачів своїм нетрадиційним підходом.

Проте найбільш повною є збірка у пам’ять героїв Крут, видана до 90-ої річниці бою. До неї ввійшли історичні матеріали, статті, художні твори, публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги – спогади нечисленних учасників бою, яким вдалось вижити: Івана Шарого, Ігора Лоського, Аверкія Гончаренка та інших.

Незважаючи на різне трактування даної події, ми повинні пам’ятати, що саме після Крут українці усвідомили, що незалежність виборюється у жорстокій, кривавій боротьбі. І саме в цьому полягає зміст цієї непересічної події.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська міліція ...
Наступна новина: Валентин Хоптян доручив ...

КОМЕНТАРІ