Івано-Франківськ: 21 січня 2013 року виповнюється 35 років з дня самоспалення Олекси Гірника

Івано-Франківськ: 21 січня 2013 року виповнюється 35 років з дня самоспалення Олекси Гірника

29.01.13 17:39 0 1408
Секретар міської ради Микола Вітенко та заступник міського голови Михайло Верес поклали вінок до меморіальної дошки Героя України Олекси Гірника

Олекса Гірник - син українського народу, уродженець Прикарпаття, Герой України, що в 1978 році шляхом самоспалення віддав своє життя за самостійність Української держави. Він виховувався у родині, в якій цінували все українське. Він захоплювався українською історією, любив українську культуру й мову, та ненавидів окупантів рідної землі.

У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 р. Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.

В день 35-х роковин з дня самоспалення Олекси Гірника секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко та заступник міського голови Михайло Верес вшанували його пам’ять та поклали вінок до меморіальної дошки, що на будівлі колишньої Станиславівської гімназії.

«Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець» - Олекса Гірник.

 

< Попередня Наступна > Фотогалерея

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сільськогосподарські ...
Наступна новина: Івано-Франківські чиновники ...

КОМЕНТАРІ