Житомирська обласна міліція шукає шахрая, який виманив у жінки понад 42 тисячі гривень

Житомирська обласна міліція шукає шахрая, який виманив у жінки понад 42 тисячі гривень

31.01.13 08:35 0 1547
«Не хвилюйтеся, ваш син у лікарні!» - цей поширений на спосіб шахрайства майже безвідмовний або, принаймні, досить ефективний. Відверто граючи на материнських почуттях,  опонент, у першу хвилину спілкування, поки жертва не почала аналізувати почуте, викладає основну інформацію, яка складається з двох головних принципів: запевнити, що ситуація критична, але при цьому вихід таки є.

Коли в телефонній трубці 55-річної житомирянки пролунав незнайомий чоловічий голос, на дворі була глуха ніч. Та відразу навіть і не сприйняла сказане серйозно. Та не може бути! Але голос, що представився працівником районного відділу міліції, наполегливо, декілька разів повторюючи, запевнив, що син жінки звинувачується у вчиненні серйозного ДТП. Зараз він сам знаходиться в лікарні. Його провина фактично доведена і йому загрожує чималий тюремний термін. Та ще й на лікування потрібні гроші.

 У  напівнепритомному стані жінка насилу осмислювала почуте. І навіть не зрозуміла, чи повірила вона до кінця сказаному, як раптом…диво: «правоохоронці» можуть якось допомогти і «зам'яти» справу, та ще й вплинути, аби лікарі гарно піклувалися про здоров’я сина. Звісно, не за спасибі, а за певну суму грошей. Звичайно, той, що дзвонив, не забув уточнити, що розповідати про угоду нікому не можна, інакше полетять міліційні чиновники, а син після лікарні сяде за грати.

Щоб жертва не зірвалася з гачка, шахраї дуже часто просто не відключають телефонний зв'язок, а навпаки, продовжують розмову, контролюючи кожен крок свого опонента. Таким чином після оголошення виходу із ситуації, звісно, оплачуваного енною сумою грошей, шахрай тримає свою жертву в постійній напрузі, не даючи їй ні хвилини на роздуми.

У нашому випадку спантеличена жінка теж не відключила телефонний зв'язок. Пройдисвіт призначив зустріч біля однієї з міських лікарень і наказав упродовж години передати готівку особисто йому в руки. Увесь цей час він контролював кожен крок обраної жертви, чув кожне сказане нею слово.

А нещасна мати настільки захопилася уявним порятунком сина, що їй навіть і в голову не прийшло елементарно набрати його номер і запитати, де він перебуває. Натомість склавши у конверт усі грошові заощадження, о четвертій ранку вона стрімголов помчала назустріч з «міліціонером». У такий ранній час людей на вулиці, звичайно не було, що значно полегшило злодіяння. В увімкненому мобільнику той самий голос наказав жінці підійти до одного з кіосків. Певне, переконавшись, що жертва прийшла сама, пройдисвіт не змусив довго себе чекати. Похапцем узяв простягнутий конверт, у якому знаходилися 42,5 тисячі гривень, і не промовивши більше ні слова зник у невідомому напрямку.

Розгублена жінка подалася додому, не уявляючи, що робити далі, адже їй навіть не було відомо, де саме знаходиться її син. Діставшись додому, вона врешті спробувала йому зателефонувати й уточнити, чи все тепер буде в порядку. А коли в трубці почула заспаний голос рідної дитини, який повідомив, що спокійно спить у себе вдома, і чутки не чував про якихось міліціонерів, ДТП, лікарні, жінку ледве не хватив інфаркт. Зараз тільки дійшло, що силу-силенну грошей вона віддала незрозуміло кому й навіщо.

До міліції жінка звернулася тільки наступного дня, коли змогла більш-менш послідовно відтворити події страшної ночі. Проте описати чоловіка, якому вона власноруч віддала усі заощадження, бідолашна толком не змогла: нервовий стан не закарбував у пам’яті якихось значимих рис його зовнішності та й у темряві добряче розгледіти щось було неможливо.

Як свідчать правоохоронці, злочини такого виду розкривати дуже важко і довго, як і взагалі довести причетність до їх скоєння тих чи інших осіб.

– У переважній більшості подібних випадків дзвінки на мобільні телефони з повідомленням про те, що хтось з родичів потрапив у біду, та вимогою негайної передачі грошових коштів надходять з місць позбавлення волі, - говорить начальник управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Віктор Бугира. – Часто таким способом шахрайства користуються й колишні ув’язнені, що опинилися на свободі та шукають легкої здобичі.

Віктор Петрович зауважив, що на сьогоднішній день на Житомирщині запроваджену цілу низку профілактичних заходів щодо протидії усім видам шахрайств. До цієї роботи залучено не тільки оперативників карного розшуку, але й дільничних інспекторів міліції, що здійснюють побудинкові обходи в населених пунктах, а також поштовиків, які разом з кореспонденцією роздають людям листівки з інформацією, як не стати жертвою шахраїв.

Проте аби тільки ці поради досягали б нашої з вами свідомості так само швидко і безвідмовно, як балачки шахраїв. Які б заходи застереження не проводили правоохоронці, на сьогоднішній день надійнішого захисту від шахраїв, ніж обережність, уважність та холодний розум кожного з нас, просто не існує.

Як захиститися?

Щоб не постраждати від «мобільних аферистів», ким би вони не були,  правоохоронці радять, у першу чергу, що називається, «включити мізки». Звичайно, за ситуації, коли до тебе дзвонить рідна людина і повідомляє про біду, вкрай важко залишатися холоднокровним. Якщо вже таке з вами сталося:

1. Якщо вам дзвонить людина, що називає себе міліціонером, зателефонуйте самі в міліцію. Липовий міліціонер, звичайно ж, не назве своє ім'я, прізвище, звання і посаду, мотивуючи це занепокоєнням, що про це дізнаються спецслужби. Відтак, уточніть, в якому саме райвідділі міліції знаходиться ваш родич. І одразу ж зателефонуйте хоч би за номером «102». Упродовж короткого часу ви точно отримаєте однозначну відповідь і впевнитеся у безглуздості того, що вам намагаються нав'язати.

2. Слід запам'ятати: ніхто ніколи не стане вимагати хабар по телефону та ще й тримати вас на зв'язку, поки ви не переправите гроші на рахунок або ж принесете власноруч. Погодьтеся, безглуздо вірити якійсь безликій людині, яка вам дзвонить хтозна-звідки.

3. Після заяви нібито вашої близької людини про те, що сталося нещастя, скажіть, що зараз передзвоните йому самі. Як правило, дзвінки від шахраїв надходять із прихованого номера, тому постарайтеся набрати номер телефону саме тієї людини, яка вам дзвонить або комусь з тих, хто знаходиться у її оточенні - дружині, чоловікові, друзям або знайомим. Словом, перевірте, чи дійсно той, хто дзвонить, є тим, за кого себе видає.

4. Як бачите, так або йнакше, але вам слід перервати розмову з опонентами. Це потрібно для того, щоб зібрати до купи думки, приборкати емоції, спробувати розсудити логічно і холоднокровно. І, нарешті, зробити таки кілька дзвінків, завдяки яким, у будь-якому випадку, все стане на свої місця.

Не дозволяйте шахраям обвести себе навколо пальця. Пам'ятайте, що ви повинні завжди і в усьому бути більш ніж уважними, щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії.

Ольга Номерчук,

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ