У Львові відкрито меморіальну  таблицю,  присвячену створенню першої профспілки в Україні

У Львові відкрито меморіальну таблицю, присвячену створенню першої профспілки в Україні

31.01.13 13:02 0 1288
30 січня у Львові урочисто відкрито меморіальну дошку, присвячену створенню першої профспілкової організації в Україні. Дошку встановлено на фасаді будинку по вул. Винниченка, 8.

Участь в урочистостях взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Матолич, голова Федерації профспілок України Юрій Кулик, голова Всепольського об’єднання профспілок Ян Гуз, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, представники профспілкових об’єднань Львівщини та громадськості.

Довідка:

Зародження першої профспілкової організації в Західній Україні відбулося у листопаді 1817 року.

В приватній друкарні поліграфіста австро-німецького походження Корнелія Піллера у Львові виникла професійна організація робітників. Вона отримала назву «Стоваришування Взаємної Допомоги Членів Друкарської справи».

Було організовано касу взаємної допомоги, завдяки якій робітникам надавалася матеріальна та грошова допомога у випадках захворювання та втрати працездатності. Поряд з цим «Стоваришування» вирішувало проблеми не тільки економічного захисту своїх членів, а й правового, відстоявши вперше серед інших друкарень міста 10-годинний робочий день.

Скульптори пам’ятної таблиці – Василь та Микола Гурмаки, архітектори – Олег Микита, Андрій Лисенко.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ