Тернопільщина: Валентин Хоптян схвалив проект обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз

Тернопільщина: Валентин Хоптян схвалив проект обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз

01.02.13 11:18 0 1283
Голова ОДА Валентин Хоптян схвалив проект обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013 – 2016 роки та доручив головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації подати в установленому порядку проект на розгляд обласної ради.

Метою програми є поліпшення епідемічної ситуації шляхом зниження показників захворюваності та смертності населення від туберкульозу шляхом застосування лабораторної та рентгенологічної діагностики, зменшення випадків запущених форм серед вперше виявлених хворих і поєднання комплексу методів ранньої діагностики, санітарно - просвітницької роботи та забезпечення контрольованого лікування відповідно стандартизованих схем, що дозволить значно знизити розвиток мультирезистентного туберкульозу серед контингентів хворих.

Для цього слід забезпечити: застосування стандартизованого лікування хворих під наглядом медичного працівника; постачання протитуберкульозних закладів антимікобактеріальними препаратами в повному об’ємі; впровадження Національного електронного реєстру хворих на туберкульоз на обласному та районних рівнях; вжиття заходів щодо запобігання поширенню ВІЛ-асоційованого та хіміорезистентного туберкульозу; залучення закладів охорони здоров’я всіх форм власності до проведення своєчасної лабораторної діагностики туберкульозу із застосуванням методу мікроскопії мазка мокротиння; надання соціальних послуг хворим на туберкульоз із залученням до цієї роботи громадськості.

Основними завданнями програми стосовно поліпшення епідемічної ситуації є своєчасне виявлення нових випадків захворювання, зменшення кількості випадків запущених форм серед уперше виявлених хворих і поєднання комплексу методів ранньої діагностики, санітарно - просвітницької роботи та забезпечення контрольованого лікування відповідно стандартизованих схем.

Виконання Програми дасть змогу: щороку знижувати не менш як на 1 відсоток рівень захворюваності та смертності від туберкульозу (становитиме 4% при виконанні програми); запобігати поширенню мультирезистентного туберкульозу; знизити показник частоти переривання лікування на 10 відсотків, утримувати кількість виявлених із застосуванням методу мікроскопії мазка мокротиння випадків захворювання на туберкульоз серед осіб, що вперше захворіли до 50 відсотків.

Також планується удосконалити систему надання населенню протитуберкульозної допомоги, підготовки і перепідготовки медичних працівників з питань профілактики і діагностики туберкульозу та лікування хворих; забезпечити залучення понад 80 відсотків медичних працівників до навчання за міжнародними стандартами.

На думку розробників документу, в результаті стабілізації епідемічної ситуації очікується зменшення видатків з державного та обласного бюджету, передбачених для запобігання поширенню туберкульозу.

Фінансування програми пропонується здійснювати в межах видатків, передбачених у державному та місцевих бюджетах, а також з інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

На її виконання передбачається залучити 38435,2 тис. грн..

Обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів визначатимуться щороку, виходячи з конкретних завдань та реальних можливостей відповідних бюджетів.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тернопільщина: ...

КОМЕНТАРІ