Міліціонери розповіли журналістам, як уберегти від зламу електронні поштові скриньки

Міліціонери розповіли журналістам, як уберегти від зламу електронні поштові скриньки

04.02.13 07:44 0 925
Згідно з аналізом інформаційних запитів, що надходять до МВС України, питання стосовно злочинних посягань у кіберпросторі є одними з тих, що хвилюють представників ЗМІ чи не найбільше. Фахівці відомства дали кілька порад, як не стати жертвами кіберзлочинців. Правоохоронці планують поширити  ці рекомендації серед тих категорій громадян, які є активними користувачами мережі Інтернет.

Діалог відбувся у рамках ініціативи Президента України «Відкрита розмова». У засіданні взяли участь журналісти, медіаюристи, керівники структурних підрозділів МВС, Адміністрації Президента України та Генеральної прокуратури.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління зв’язків із громадськістю МВС України Сергій Бурлаков зазначив, що питання безпеки в інтернет-просторі наразі є дуже актуальним. Про це свідчить і аналіз запитів ЗМІ, і характер багатьох публікацій.

Начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Максим Літвінов відповів на запитання представників медіа, що виникли у зв’язку з кількома резонансними повідомленнями щодо несанкціонованого доступу до електронних поштових скриньок журналістів. Зокрема, керівник міліцейського підрозділу дав кілька практичних порад щодо безпечного користування електронними сервісами.

У першу чергу це стосується використання антивірусних програм, користування складними паролями довжиною не менше 8 символів, що не мають жодних прив’язок до персональних даних людини.

– Ми також рекомендуємо використовувати різні паролі під час доступу до власних профілів у різних соціальних мережах, а також бути обережними під час користування точками вільного доступу WIFI. Неуважне ставлення до персональної інформації грає на руку кіберзлочинцям, – підкреслив Максим Літвінов.

За його словами, також необхідно уважного ставитися до вимог безпеки при користуванні електронними сервісами, не розміщувати всієї персональної інформації у вільному доступі тощо. Якщо ж користувач виявив ознаки несанкціонованого доступу до власної електронної поштової скриньки чи профілю, слід негайно звернутися із заявою до міліції.

Правоохоронці планують розповсюдити детальні рекомендації стосовно безпечного користування веб-сервісами серед тих категорій громадян, які є активними користувачами мережі Інтернет і можуть стати жертвами зловмисників: підлітків, студентів, громадян, які мають персональні профілі у соціальних мережах.

Ще одним питанням, винесеним на розгляд засідання, став хід розслідування в умовах нового КПК тих кримінальних проваджень, які знаходяться на контролі Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

За підсумками зустрічі її учасники планують обговорити на наступному засіданні МРГ практичні шляхи реалізації піднятих питань, аби ефективно убезпечити журналістів від протиправних посягань під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівному вогнеборці ...
Наступна новина: У Рівному пасажирка ...

КОМЕНТАРІ