На Прикарпатті тривають семінари - громадські слухання -    щодо  перспектив екологічно безпечного  видобутку сланцевого газу

На Прикарпатті тривають семінари - громадські слухання - щодо перспектив екологічно безпечного видобутку сланцевого газу

04.02.13 10:17 0 1356
Семінар - громадські слухання - на тему видобутку природного газу зі сланцевих порід на території Івано-Франківської області пройде у м.Тисмениці, у понеділок (4 лютого) - у Галичі, у вівторок – у Рогатині.

Учора учасниками «сланцевого» громадського заходу у Тлумачі були керівники району-голова райдержадміністрації Василь Сенів, голова районної ради Михайло Вишневський, начальник управління з упровадження економічних реформ, євроінтеграції та інвестицій облдержадміністрації Марія Ткачук, заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури, начальника управління паливно-енергетичного комплексу, ефективного використання енергетичних і мінерально-сировинних ресурсів облдержадміністрації Вадим Козленко, селищні, сільські голови, депутати районної ради. Науку представляв професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу професор Олександр Петровський.

Від ТОВ «Шеврон Україна» (США) «сланцеве питання» презентували регіональний менеджер Пітер Кларк, представник компанії в Україні Валерій Лебега, професор Пенсільванського університету Томас Мерфі, професор університету AGH в Кракові Станіслав Нейджі та доповідачі: Майк Манефа, Габріель Грімальді, Дейв Сімонс, Рене Уайт, Лінсі Крейк, Надім Анвар, Люк Блекборн.

Голова райдержадміністрації Василь Сенів поінформував: в контексті перспектив розробки сланцевого газу в області Тлумацький район є пілотним на Прикарпатті, а «даний захід є важливим щодо інформування населення через громадський актив краю».

У своєму виступі голова районної ради Михайло Вишневський акцентував на важливості пошуку в державі альтернативних джерел енергії, зокрема видобутку сланцевого газу, «щоб бути незалежним від дорогого російського газу».

Учасники семінару (громадських слухань) переглянули відеоролик про сланцевий газ, почули доповідь про нові технологічні розробки, заслухали інформацію про основні напрямки політики корпорації «Chevron» щодо охорони навколишнього середовища під час видобутку сланцевого газу, про доступність водних ресурсів у Західній Україні, про досвід США та сусідньої Польщі у розробці сланцевого газу.

Довідково

У 2012 році тричі в обласному центрі Прикарпаття обговорювалось питання розробки покладів сланцевого газу на території області. Першим сланцеву тему підняв під час робочої поїздки до Івано-Франківська Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко. Двічі побували на Прикарпатті представники американських делегацій, зокрема спеціалісти однієї із найбільших енергетичних компаній світу Chevron Corporation. У листопаді минулого року в Івано-Франківську відбулася науково-технічна конференція з участю українських і американських науковців та експертів. На ній, зокрема, йшлося і про «важливість згоди громадськості». В першу чергу законослухняні американці хочуть доступно донести до прикарпатців інформацію про екологічну безпеку процесу видобутку сланцевого газу та вивчити їхню думку з цього приводу. «шня конференція – це стимул, аби порадитися з нашою наукою, щоб ці ризики, про які йшлося і йтиметься надалі, не залишилися без чіткої відповіді, - с казав тоді журналістам голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, який брав участь у роботі цієї представницької конференції.- Адже зараз проти цієї сланцевої теми газові монополісти розгорнуть інформаційну війну, буде задіяна вся ідеологічна машина. Тому треба, аби наука проводила просвітницьку роботу. Щоб не було дезінформації, потрібна правдива і об’єктивна інформація від науковців. Це питання ми в області вирішуватимемо лише разом з наукою. Ніхто сліпо не прийматиме рішення, все буде прозоро. Наші сусіди поляки вже працюють в цьому напрямку і їхній досвід нам стане в нагоді. Якщо нам Бог допоможе відпрацювати усі технологічні процеси з видобутку газу із сланцевих порід без шкоди довкіллю - це буде перемога, це повна незалежність України, це додаткові доходи, це зростання добробуту людей. Адже у США тисячу кубометрів газу коштують 45 доларів, у десять разів дешевше, ніж Україна платить за імпортний природний газ».

У травні 2012 року Кабінет Міністрів затвердив переможцями конкурсу на укладення угоди про розділ продукції Shell щодо Юзівської газової площі й Chevron – щодо Олеської площі. Саме остання стала переможцем конкурсу на укладання угоди про розділ продукції на видобуток газу на Олеській площі, що розташована в межах Івано-Франківської та Львівської областей.За позитивних висновків органів місцевого самоврядування цих областей промислове видобування сланцевого газу на Олеській площі повинне стартувати в 2018–2019 р.р.

Олеська площа — перспективне родовище газоносних сланців, що займає 6,3 тисячі кв. км., майже 3 тисячі з яких належать Івано-Франківщині. Договори щодо розподілу продукції з Олеського родовища і Скіфської площі шельфу Чорного моря будуть підписані найближчим часом. Про це минулої середи повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький на брифінгу у Кабінеті Міністрів України. Він також запевнив, що з громадськістю регіону, де розроблятиметься Олеська площа, ведеться роз

'яснювальна робота з екологічної безпеки проекту.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ