На Івано-Франківщині відбулася презентація унікальної двотомної праці академіка Володимира Качкана

На Івано-Франківщині відбулася презентація унікальної двотомної праці академіка Володимира Качкана

05.02.13 09:30 0 1672
30 січня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація унікальної двотомної праці академіка Володимира Качкана „Постаті: Студії, есеї, сильвети, рефлексії”, що його явило читачам видавництво „Місто НВ”.

„Ім’я Володимира Качкана добре знане в наукових та літературних колах України і світу. Це потужний багатогранний, винахідливий талант: письменник, науковець, журналіст, педагог…” – зазначив ведучий зустрічі-презентації заслужений журналіст України, відомий співак і композитор Богдан Кучер.

Володимир Качкан – митець поетичного слова, творча індивідуальність, з-під пера якого на стіл лягають осягнені, осмислені та органічно засвоєні, високохудожні нариси, етюди, есеї, розвідки…

Володимир Атаназійович звертаючись до присутніх сказав: „Не про одну із цих постатей я писав у зеніті їхньої творчості і слави, та, ба, час перемлинковує людські життя і кидає у вічність або ж у безвість. А наша, нині сущих, мета: відчинити вікна правди й істини, показати новим будівничим нації, що мали й маємо подосталь таких особистостей, на чиєму духовному, інтелектуальному досвіді зводиться держава”.

З особливою повагою до автора двотомника звернувся начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, який зауважив, що Володимир Качкан реалізовує свою місію по житті. І ця презентація є чудовою подією у мистецькому колі. Побажав автору нових творчих ужинків та подарував „букет нев’янучих мелодій” - DVD-диски.

Гостя, яка прибула з Чернівців, директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Леся Щербанюк наголосила: „Слово Володимира Качкана багатобарвне, одухотворене… Зібрання роздумів про невичерпну таємницю обдарування людини надзвичайно вартісне для українського сьогодення”. Вона подякувала автору за його численні книги, які користуються високою читаністю серед користувачів їхньої бібліотеки.

Журналіст, письменник Ігор Мельник зі Львова висловив щиру подяку Володимиру Атаназійовичу за презентацію двотомника та подарував обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка книгу „Перша Львівська демократична: діяльність Львівської обласної Ради”.

Про подвижницьку працю письменника з пошаною мовили державні мужі, науковці, письменники та творча еліта Івано-Франківська: ректор Івано-Франківського національного медичного університету, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Микола Рожко; заступник міського голови Михайло Верес; голова обласної організації національної Спілки письменників України Євген Баран та члени письменницької спілки: поетеса Неоніла Стефурак; прозаїк, кінодраматург Марія Вайно; кандидат філологічних наук, перекладач, поетеса, письменниця Марія Ткачівська; доцент, кандидат філологічних наук Микола Сулятицький; громадсько-політичний діяч Богдан Ребрик; директор Івано-Франківської української гімназії № 1 Ігор Дейчаківський; літературний критик Дмитро Юсип; заслужений працівник культури України Ганна Карась; краєзнавець Петро Арсенич; заслужений майстер народної творчості України Дмитро Сивак; поет та публіцист Мирослав Попадюк.

Рідний брат Володимира Атаназійовича зі своєю дочкою розповів, що Володимир, завжди вирізнявся працелюбністю і допитливістю, які втілив у більш ніж вісімдесяти книгах. Він поспішає самореалізуватися у творчій праці і цією працею прислужитися людям.

Найдорожчим гостем презентації був син Олег, який сказав, що гордиться своїм батьком, згадав дитинство та юність: „ Я ще раз переконався, що недарма стільки безсонних ночей мій батько проводив у своєму кабінеті… Адже більшість тих, про кого пише, є частиною його життєвої долі: з багатьма з цих людей він знайомий особисто. Це ті, хто творить літературу, музику, образотворче мистецтво... Люди, які в своїй творчості переросли мірки містечковості і стали на рівень загальноукраїнський”.

Усі виступаючі не шкодували теплих слів на пошану вченого, бажали невичерпної снаги для подальших дослідницьких пошуків у царині науки.

Бібліотечні працівники, які шанують та поважають Володимира Атаназійовича, привітали букетом квітів та мовили: „Ми пишаємося Вами не тільки як Великим вченим, літератором, академіком, а головне, як людиною… Бо Ви саме та людина, яка робить добро і не вимагає нічого натомість. Рясних Божих благословінь Вам на творення нових книг, які будуть збагачувати нашу свідомість життєвою мудрістю”.

На вечорі-презентації книг Володимира Качкана присутні ділилися з ним радістю спілкування та мали змогу насолоджувалися піснями у виконанні Івано-Франківського квартету „Коло” та музикуванням дуету „Концертіно”.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка розгорнула книжкову виставку „Володимир Качкан: духовна енергія слова”, на якій було представлено численні книжкові видання, історико-культурні дослідження, прозові і поетичні твори Володимира Атаназійовича, яка привернула особливу увагу гостей презентації.

Неоніла Стефурак запропонувала подати двотомне видання „Постаті:Студії. Есеї. Сильвети. Рефлексії” Володимира Качкана на здобуття Національної премії ім. Т. Шевченка.

Тож запрошуємо усіх зацікавлених до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка ознайомитися із визначними українськими літераторами, вченими, митцями, громадсько-культурними та просвітницькими діячами, яким присвячено видання.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщину ...

КОМЕНТАРІ