Депутати знову хочуть дозволити куріння в громадських місцях

Депутати знову хочуть дозволити куріння в громадських місцях

06.02.13 11:25 0 1233
У Верховній раді зареєстровано законопроект, який пом'якшує заборону на куріння в барах і ресторанах.

Його автор народний депутат, голова партії "Союз" Лев Миримський пропонує обладнати в приватних закладах окремі приміщення для курців, пише "Комерсант-Україна".

Повну заборону на куріння депутат має намір зберегти лише в державних та комунальних закладах громадського харчування. У приватних ресторанах і кафе можна буде палити в окремих приміщеннях з витяжною вентиляцією. При цьому головний прохід в заклад не повинен проходити через зону для курящих.

У сигарних клубах і кальян-барах заборону на куріння пропонується скасувати. Але власники таких закладів повинні будуть розміщувати перед входом спеціальний графічний знак і табличку з написом: "Обережно. Дозволяємо куріння. Куріння шкодить вашому здоров'ю!" Народний депутат також пропонує скасувати дію заборони на електронні сигарети і кальян, через те, що вони не віднесені до тютюнових виробів або замінників тютюну.

"Я завзятий курець і сьогодні перестав ходити в заклади, в яких я не можу покурити. Мій законопроект захищає права людини. Багатьом людям нинішня норма принесла тільки дискомфорт", - заявив Лев Миримський.

Завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський називає заяви автора проекту порожніми, а сам документ - "спробою піару": "Офіціантам подобається працювати без клубів тютюнового диму, жоден ресторан не повідомив, що він закривається через заборону! Три чверті дорослого населення, яке не курить, підтримують встановлену заборону, а курці вже звикли виходити на вулицю".

Крім того, експерт повідомив, що, згідно з даними проведеного в 500 ресторанах у 10 містах України моніторингу, лише в 5% закладів виявили порушення прийнятого закону.

"В Україні закон вже запрацював. Його дотримуються набагато краще, ніж ми очікували", - розповів Красовський.

Втім, власник мережі Double Coffee в Україні, Дмитро Харченко повідомив, що обсяг грошового обороту його закладів впав на 50%.

"Ресторатори скаржаться на падіння продажів алкоголю - люди купують спиртне в магазинах і йдуть до себе на кухню, де можуть спокійно покурити і випити", - сказав Харченко

Тим часом глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва (ПР) обурена ініціативою Миримського: "Яка різниця, в який ресторан я заходжу - в комунальний чи приватний? Я приношу прибуток закладу, так чому ж я повинна псувати своє здоров'я? Я особисто підтримувати Миримського не буду і постараюся зробити все, щоб його ніхто не підтримав!"

Нагадаємо, закон про обмеження місць для куріння тютюнових виробів набув чинності 16 грудня 2012 року. Він забороняє куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів в ресторанах і кафе, на зупинках громадського транспорту, у підземних переходах, у під'їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і громадському транспорті.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненський депутат не ...

КОМЕНТАРІ