Інтернет-злодії обікрали українців на понад 1 млн $

Інтернет-злодії обікрали українців на понад 1 млн $

06.02.13 09:55 0 1192
За підсумками 2012 року кількість махінацій із платіжними картками виросла на 47%, а сума, викрадена у громадян склала 10,92 млн грн. Від "електронних злодіїв" постраждали клієнти 57 банків.

"Багато банків намагаються не показувати реальні збитки, тому їх істинний обсяг складно оцінити", - розповіла директор гендепартаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська, пише "Комерсант-Україна".

За словами експерта, найчастіше шахраї підробляють карти - це 39% махінацій. В основному вони знімають готівку в банкоматах, підкреслює видання. Але у зв'язку з поширенням чіпових карт з більш високим ступенем захисту більше ніж у три рази зросла кількість шахрайств в інтернеті - друге місце.

"Третє місце з махінацій займає віддалене банківське обслуговування - інтернет-банкінг і клієнт-банкінг. Комп'ютер клієнта заражають вірусом. З нього крадуть ключі або сертифікати та з рахунку списують гроші. На останньому місці - операції в торгових мережах, але їх стає все менше", - розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Оскільки гроші через банкомати крадуть все рідше, середня сума шахрайської операції впала: у 2010 році аферистам вдавалося вкрасти з однієї карти в середньому 2,1 тис. грн, у 2011 році - 1,2 тис. грн, у 2012 році - 977 грн.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Офіційний курс валют на 6 ...

КОМЕНТАРІ