В Україні у духовних навчальних закладах навчається 3363 студента

В Україні у духовних навчальних закладах навчається 3363 студента

08.02.13 17:34 0 8665
2 лютого в залі церковних соборів Храму Христа Спасителя розпочав роботу Архієрейський Собор Російської Православної Церкви.
Під час роботи Собору керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній оголосив доповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України про життя Української Православної Церкви, в якій Його Блаженство звернув особливу увагу про розвиток богословської освіти в Україні.
«У структурі Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви діє 18 навчальних закладів: 1 духовна академія, 1 богословська академія (в Ужгороді), 1 богословський університет (у Луганську), 1 богословський інститут (у Чернівцях), 7 духовних семінарій, 8 духовних училищ. Крім того, при Одеській, Почаївській і Полтавській духовних семінаріях діють регентські і іконописні відділення. Всього в цих навчальних закладах навчається 3363 студента (з них 1584 людини на стаціонарі і 1779 – на заочній формі навчання). Крім того, рішенням Священного Синоду УПЦ від 20 грудня 2012 року в структуру Учбового комітету була включена кафедра богослов'я Інституту управління Класичного приватного університету міста Запоріжжя.
Навчальний комітет при Священному Синоді Української Православної Церкви нині продовжує вивчення питання про можливість отримання духовними навчальними закладами України державної ліцензії і акредитації на ведення педагогічної діяльності за напрямом «Православне богослов'я». Методична рада Навчального комітету працює над удосконаленням навчальних програм і співвіднесенням їх з нормативними вимогами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. У 2012 році випускникам всіх духовних семінарій Української Православної Церкви почали видавати дипломи бакалавра православного богослов'я єдиного зразка.»
Разом з тим в своїй доповіді на Архієрейському соборі РПЦ 2 лютого 2013 року Святійший Патріарх Кирил зазначив, що потрібно звернутися до досвіду вищих навчальних закладів України, де в переліку напрямів та спеціальностей в розділ «Гуманітарні науки» включена спеціальність «Богослов'я (теологія із зазначенням конфесії». Підготовка за цією спеціальністю «може здійснюватися на рівнях бакалаврату та магістратури», причому це «припускає викладання саме конфесійного богослов'я».
«Крім того, з 2010 року на Україні богослов'я входить до переліку спеціальностей, за якими можуть проводитися захисту кандидатських і докторських дисертацій та присвоюватися вчені звання. Важливим завданням нашої Церкви як в Росії, так і на Україні є вироблення механізму взаємодії єпархій з існуючими на їх території теологічними вузами. Потребує особливої ​​уваги і питання збільшення ефективності взаємодії Навчального комітету при Синоді Української Православної Церкви з теологічними вузами, діючими під егідою Церкви, з тим щоб такі вузи забезпечували якісну освіту і належний рівень захищаються їхніми випускниками кваліфікаційних робіт», – підкреслив Святіший Патріарх Кирил.
Так зокрема завдяки Ужгородській українській богословській академія імені святих Кирила і Мефодія, яка розпочала свою богословсько-освітню і наукову діяльність з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, та згідно з рішенням Священого Синоду УПЦ від 29 грудня 2003 року (журнал №33) ще з 30 січня 2002 року була визнана вищим духовним навчальним і науковим закладом Української Православної Церкви, розпочалась перша реформація духовної та богословської освіти на теренах Української держави. В подальшому з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, на базі новоствореної академії, було створено єдиний в Україні духовно-навчальний-науковий комплекс Української Православної Церкви та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія (вищий духовний навчальний і науковий заклад УПЦ) – Карпатський університет імені Августина Волошина (приватний вищий навчальний заклад системи МОН МС України)». Таким чином вперше в історії Української Православної Церкви (зокрема як Українського екзархату РПЦ в минулому, так і Московського патріархату в цілому періоду радянських і пострадянських часів), завдячуючи впровадженню Блаженнійшим Митрополитом Володимиром реформи вищої духовної освіти, випускники Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія здобули повноцінну можливість отримувати одночасно повну вищу духовну та повну вищу світську освіту з отриманням відповідних дипломів церковного та державного зразків.
З благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія вперше серед вищих духовних навчальних закладів УПЦ і РПЦ впровадила в навчально-науковий процес міжнародні стандарти Болонського процесу, що дало можливість запровадити здобуття студентами богословами освітньо-кваліфікаційних рівнів: бакалавр філософії, бакалавр богослов'я (теології), викладач філософських і богословських дисциплін; магістр богослов'я (теології), викладач вищого навчального закладу і впровадити відповідні спеціалізації за духовно-освітніми напрямками: священнослужитель, християнський педагог та християнський місіонер. Додатково в академії впроваджено і підготовку спеціалістів з вищою освітою за спеціальностями: регент церковко хору та державне і канонічне право (правознавство). Випускники академії, що здобули повну вищу освіту та освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, мають право навчатись в докторантурі, з подальшим захистом дисертаційних досліджень за європейськими стандартами. На сьогодні в духовно-навчально-науковому комплексі навчається одна тисяча студентів за денною, заочною і дистанційною формою навчання. З них – 450 за напрямом богослов'я (теологія). Географія студентського контингенту і докторантів (аспірантів) охоплює не тільки багато чисельні регіони України, але і ближнього та далекого зарубіжжя. Зокрема студентами і докторантами Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія на сьогодні є представники, окрім з України, із Російської Федерації, Білорусії, Естонії, Латвії, Литви, Грузії, Греції, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Німеччини та США.
Прес-служба УУБА- КаУ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині жінка вчинила ...
Наступна новина: На Рівненщині працівники ...

КОМЕНТАРІ