На Чернігівщині готуються гідно відзначити 70-ту річницю визволення України від фашистських загарбників

На Чернігівщині готуються гідно відзначити 70-ту річницю визволення України від фашистських загарбників

11.02.13 12:56 0 1441
Починаючи з 2013 року, в країні відзначатиметься 70-та річниця визволення України від фашистських загарбників, а в 2015 році українці відсвяткують 70-ту річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років.

Враховуючи значимість і величність цих пам’ятних дат, Президент України Віктор Янукович у жовтні 2012 року підписав відповідний Указ. Глава держави наголошує, що гідне відзначення 70-річчя визволення України від фашистських загарбників та Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років є нашим моральним обов’язком перед поколінням, яке своїм подвигом фактично вибороло для сучасників незалежну Українську державу. Для виконання завдань, визначених Указом Глави держави, видано відповідне розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 9 листопада 2012 року № 415, яким затверджено план заходів та визначено склад організаційного комітету.

7 лютого відбулося його перше засідання, яке провели співголови оргкомітету заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика. Слід зазначити, що обласним планом заходів передбачено цілу низку урочистих, просвітницьких та культурно-мистецьких заходів.

Відзначення 70-ї річниці визволення Чернігівщини від фашистських загарбників розпочнеться на початку березня поточного року заходами з вшанування 70-річниці Корюківської трагедії.

Головними подіями вересня 2013 року стануть не тільки святкування, присвячені 70-й річниці визволення Чернігівської області, районів та міст обласного значення, а й проведення за ініціативи ветеранських організацій «Естафети пам’яті». Відбуватимуться традиційні святкування, у дні жалоби проходитимуть мітинги-реквієми, покладання квітів до меморіалів, пам’ятників, місць поховань загиблих захисників Вітчизни.

У рамках виконання плану заходів з підготовки та відзначення в області цих ювілейних дат також передбачається поліпшення соціального захисту ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни. Окрім традиційних відвідувань керівництвом області ветеранів війни, які перебувають у госпіталях, лікарнях, інтернатних закладах системи соціального захисту населення також планується проведення щорічних медичних обстежень і диспансеризації ветеранів війни, капітального ремонту житла ветеранів, забезпечення слуховими апаратами, засобами реабілітації, автомобілями, путівками санаторно-курортного лікування, надання в установленому порядку громадським організаціям ветеранів фінансової підтримки.

Важливою складовою у збереженні національної пам’яті та патріотичному вихованні є продовження науково-дослідної, історико-краєзнавчої, пошукової роботи зі встановлення імен загиблих і зниклих безвісти у роки війни, а також збереження та відновлення пам’ятників, меморіалів, обелісків. З метою сприяння пошуковим громадським організаціям у здійсненні пошукових робіт готується проект обласної Програми увічнення пам’яті про події Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та її учасників на період 2013—2015 роки.

Обласною програмою впровадження комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни у 2013 році передбачається проведення ремонту та реконструкції 62 меморіалів, обелісків, місць поховань воїнів.

На завершення засідання Юрій Музика закликав усіх з відповідальністю поставиться до виконання завдань плану заходів з підготовки та відзначення в області 70-річчя визволення України від фашистських загарбників та Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівщина: Шляхи ...
Наступна новина: Чернігівщина: За спожиті ...

КОМЕНТАРІ