Івано-Франківська міська рада одна із найкращих по виконанню закону про доступ до публічної інформації

Івано-Франківська міська рада одна із найкращих по виконанню закону про доступ до публічної інформації

11.02.13 14:48 0 1109
Минуло два роки від дня прийняття в Україні Закону про доступ до публічної інформації. Завдяки цьому документу громадськість отримала можливість реалізовувати своє право на інформацію щодо тих чи інших дій влади, витрат тощо. Але, як наголошують громадські активісти та медіа-експерти, досі закон виконується формально та існує тенденція ігнорувати або всіляко обходити його норми.

Центр Політичних Студій та Аналітики із початку набрання сили закону здійснює системний моніторинг відкритості органів місцевої влади та самоврядування. Експерти центру постійно надсилають інформаційні запити в рамках проекту «Знати, щоб діяти!» та аналізують надані їм відповіді.

Так, 7 лютого у відбулась прес-конференція «Закон про доступ до публічної інформації: «ДВА РОКИ УМОВНО», де директор Центру Політичних Студій та Аналітики Віктор Таран представив результати моніторингу виконання закону органами місцевої влади і оголосив найсумлінніших та найбезвідповідальніших, відповідно до номінацій.

За результатами рейтингу, Івано-Франківська міська рада посіла перше місце в номінації «Прозорість року» за найкраще надання інформації на запити від експертів Центру. Після проведення прес-конференції дипломи найкращим та найгіршим органам влади будуть надіслані поштою до так званих «переможців» у рейтингу.

 

8 лютого 2013 року у м.Хмельницькому відбулась відкрита дискусія «За прозору місцеву владу» організованої Інститутом Політичної Освіти за сприяння міжнародного фонду «Відродження». Участь у дискусії від виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради взяли посадові особи Богдан Питель та Станіслав Козлов.

 

Інститутом Політичної Освіти реалізовується проект «Статут громади – основа правового забезпечення доступу до публічної інформації на місцевому рівні», метою якого є забезпечення доступу до публічної інформації в місцевих громадах, через приведення у відповідність до законодавства про доступ до публічної інформації статутів та інших нормативних документів 45 найбільших місцевих громад, у тому числі і Івано-Франківська, здійснення всеукраїнського поширення досвіду кращих практик.

Експертами Інституту Політичної Освіти Олександром Солонтаєм, Іванною Фединчук та Сергієм Богданенком наведено практики реалізації нового інформаційного законодавства в 45 найбільших містах України, забезпечення законності в процесі підготовки та ухвалення, оприлюднення рішень міських рад, виконавчих комітетів міських рад та розпоряджень міських голів.

Важливу роль в процесі реалізації проекту приділено відповідності місцевих нормативно-правових документів (Регламентів міських ради та виконавчих комітетів міських рад) реальній практиці та чинному законодавству, реалізації доступу ЗМІ та громадян до публічної інформації.

Діяльність виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради визнано однією з найкращих практик доступності громадян до інформації, відкритості діяльності міської влади та реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Громадяни мають можливість бути присутніми під час засідань виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, пленарних засіданнях сесій Івано-Франківської міської ради, а на офіційних сайтах міста Івано-Франківська www.mvk.if.ua та mrada.if.ua ознайомитись з проектами та уже прийнятими рішеннями виконавчого комітету міської ради, рішеннями міської ради та розпорядженнями Івано-Франківського міського голови. Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради вчасно та у повній мірі відповідає на всі запити щодо доступу до публічної інформації, які надійшли від фізичних та юридичних осіб.

За допомогою мережі інтернет можна ознайомитись з Регламентом виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Регламентом Івано-Франківської міської ради та Статутом територіальної громади міста Івано-Франківська.

Також, експертами Інституту Політичної Освіти надано рекомендації щодо внесення змін до Регламенту виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Статуту територіальної громади міста Івано-Франківська та Регламенту Івано-Франківської міської ради для приведення їх у відповідність до чинного законодавства про доступ до публічної інформації.

Робота над підготовкою проектів необхідних рішень вже триває у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ