Луцьк: Міська влада змушена піднімати тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій

Луцьк: Міська влада змушена піднімати тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій

12.02.13 20:18 0 1331
На оперативній нараді заступник міського голови Лариса Соколовська зазначила, що тарифи на послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не відшкодовують фактичних витрат, що несуть житлово-експлуатаційні підприємства по обслуговуванню житлового фонду. За її словами, у зв’язку з цим міська влада змушена піти на непопулярний та неприємний крок – підвищення тарифів.

Послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є збитковою з наступних причин: зростання розміру мінімальної заробітної плати встановленої на законодавчому рівні (в тарифі враховувалася мінімальна заробітна плата 650 грн,а на сьогоднішній день вона складає 1147 грн, збільшення на 76,5%); збільшення ціни на електричну енергію з 0,2436 грн за 1 кВт, врахованої в тарифі до 0,3648 грн за 1 кВт. на даний час (ріст 49,8%).

Лариса Соколовська зауважила, що враховуючи вищезазначене, житлово-експлуатаційними підприємствами міста було проведено та подано на розгляд розрахунки тарифів на послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Вартість надання послуги розрахована окремо за кожним будинком на основі обґрунтованих нормативних витрат, відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Періодичність та строки надання послуг встановлені рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради «Про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами м. Луцька» від 09.02.2010 №72-1 і залишаються чинними без змін. Затверджено 11 послуг мінімально необхідних для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій проти 18, передбачених Порядком.

Лариса Соколовська зауважила, що для кожного будинку визначений свій перелік послуг. Від деяких мешканці відмовилися.

Вона повідомила, що на офіційному веб-сайті Луцької міської ради в розділі „Оголошення" була оприлюднена інформація про наміри житлово-експлуатаційних підприємств переглянути тарифи на послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Через газету «Луцький замок» № 4 від 24.01.2013 мешканців було також проінформовано про наміри переглянути тарифи на послугу з утримання будинків. ЖЕП оголошення про перегляд тарифів розміщувалось на інформаційних стендах у під'їздах будинків та біля них в період 22.01-25.01.2013.

За її словами, протягом 14 календарних днів, як передбачено чинним законодавством, приймались письмово усі зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.

Лариса Миколаївна зауважила, що станом на ранок 11 лютого до виконавчого комітету, департаменту житлово-комунального господарства надійшло 80 звернень.

Відповідно до Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів самі звернення знаходяться на детальному вивченні та аналізі по кожному конкретному питанні у виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ЖЕП.

Заступник міського голови зауважила, що люди часто нарікають на роботу ЖЕП. За її словами, інколи вони справедливі, а інколи і ні.

Вона наголосила, що міська влада зацікавлена і сприяє тому, аби створювалися ОСББ, будинкові комітети та інші форми самоорганізації населення.

Також вона зауважила, що ЖЕП оглядають будинки та складають дефектні акти щодо того, які роботи необхідно виконати. У будинках, які введені в експлуатацію років 20-30 назад, є багато проблем, зокрема, зруйновані сходи навіси над входами тощо.

Міський голова Микола Романюк зауважив, що це «свого роду екзамен для керівників ЖЕП. Ви маєте пояснити мешканцям про послуги, які ви надаєте, і за що вони платять».

Він наголосив, що іншого виходу як збільшити тарифи немає. За його словами, зросла мінімальна зарплата, вартість матеріалів тощо.

Микола Романюк зауважив, що багато людей відносяться з розумінням до такого кроку влади. Однак, у Луцьку є велика кількість родин з низькими доходами, і ці люди будуть невдоволені підняттям вартості на утримання будинків та прибудинкових територій. Тому, він зазначив, що керівники ЖЕП повинні надавати якісні послуги, щоб люди бачили, за що платять і тоді вони не висловлюватимуть невдоволення.

Також міський голова звернув увагу й на заборгованість по оплаті за утримання будинків та прибудинкових територій. За його словами, найсумліннішими платниками є пенсіонери. Натомість, люди, які мають належний рівень доходів, не сплачують за отримані послуги. Він наголосив, що з боржниками необхідно активніше боротися.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ