У Луцьку впроваджують енергозберігаючі технології

У Луцьку впроваджують енергозберігаючі технології

13.02.13 12:45 0 1278
Луцький міський голова Микола Романюк, заступники міського голови Лариса Соколовська і Тарас Яковлев, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук, керівники структурних підрозділів міської ради зустрілися з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку і компанії «Ramboll».

Міський голова Микола Романюк зауважив, що з моменту останньої зустрічі пройшло майже два місяці. Нині вже є певні напрацювання, адже представники компанії «Ramboll» вивчають роботу підприємства ДКП «Луцьктепло».

Дар’я Кочубинська, яка представляє ЄБРР, наголосила, що вони задоволені співпрацею з міською владою Луцька та висловила сподівання, що так буде і надалі. Вона зауважила, що реалізація Проекту модернізації інфраструктури центрального опалення міста, в першу чергу, спрямована на підвищення енергоефективності комунальної інфраструктури, скорочення споживання газу та електроенергії, покращення якості послуг опалення та гарячого водопостачання для населення міста.

Для модернізації ДКП «Луцьктепло» та інфраструктур центрального опалення міста буде залучено кредитні кошти ЄБРР та кошти інвестиційного гранту.

Микола Романюк ще раз поцікавився у Дарії Кочубинської умовами кредиту, який ЄБРР може надати ДКП «Луцьктепло». Вона зауважила, що сума кредиту становить 10 млн євро. Термін кредитування - 13 років. Відсоткова ставка коливатиметься в межа 7-8 % річних.

Пільговий період повернення кредиту становитиме три роки, це той момент, поки буде завершуватися впровадження енергозберігаючих заходів, та підприємство ДКП «Луцьктепло» отримає перший економічний ефект.

Дар’я Кочубинська зауважила, що ймовірно рішення по виділенню кредиту прийматиметься орієнтовно у травні. Саме ж підписання угоди буде здійснено десь у червні-липні місяці.

Також вона зазначила, що під час остаточного погодження умов кредиту буде враховуватися й кредитний рейтинг України. За її словами, економічна ситуація в країні складна.

Міський голова задав питання чи може кредитний рейтинг Луцька, а не всієї держави, вплинути на умови кредитування. Адже, він наголосив, що цьогоріч місто Луцьк має віддати 20 млн грн кредитних коштів «Ощадбанку» та банку «Форум». За його словами, частину коштів їм повернуто достроково. Тобто, місто справно розраховується з кредитними зобов’язаннями.

Дар’я Кочубинська наголосила, що це, безумовно, буде враховано.

Представник компанії «Ramboll» Джозеф Херц коротко поінформував про свої напрацювання. Він зауважив, що йде активне напрацювання по техніко-економічному обґрунтуванню. Він зауважив, що проект модернізації включатиме сім компонентів. Також передбачено встановлення близько ста індивідуальних теплових пунктів. Це, за його словами, дасть можливість покращити якість теплоносія, який отримуватиме кінцевий споживач, та знизити витрати на його виробництво. Також планується заміна пальників у котлах, тепломереж тощо.

Також міський голова Микола Романюк поцікавився, чи у проекті передбачено встановлення котлів на альтернативному паливі. Джозеф Херц відповів ствердно, однак, поки не готовий сказати, скільки їх має бути і на якому виді палива ті працюватимуть.

Заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що впровадження цих заходів дасть можливість кожному громадянину відчути реальний ефект. Будуть встановлені ІТП, а це дасть можливість реально економити кошти. Нині ж, ті хто встановив у своїх будинках енергозберігаючі вікна чи утеплив фасади, поки не відчувають реальної економії коштів в оплаті за енергоносії.

Завершуючи зустріч, Микола Романюк подякував представникам ЄБРР та компанії «Ramboll» за роботу.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: Бізнес з власної ...
Наступна новина: Рівненський суд призначив ...

КОМЕНТАРІ