Лист читача: Чи забезпечить енергетичне майбутнє нам виробництво сланцевого газу?

Лист читача: Чи забезпечить енергетичне майбутнє нам виробництво сланцевого газу?

13.02.13 15:07 0 6315
У переповненому залі Буської музичної школи, 8 лютого, відбувся інформаційно-роз’яснувальний регіональний семінар, щодо виробництва природного газу зі сланцевих порід, що було організовано американською компанією «Шеврон».
Розпочалася робота семінару з привітань голови районної ради Володимира Замроза та голови РДА Володимира Сая. Далі слово було передано голові представництва компанії «Шеврон» в Україні Пітеру Кларку, який розповів, що компанія «Шеврон» допомагає Україні відкривати нові джерела енергії та оберігати своє енергетичне майбутнє. Для цього, компанія шукає природний газ із сланців. Тобто природний газ, який знаходиться у сланцевій породі на глибині від 2 до 4 км. під землею.
«Ми розпочнемо з етапу розвідувальних робіт, які триватимуть до п’яти років. Під час тих п’яти років ми плануємо пробурити від 10 до 15 пошукових свердловин на всій території Олеської площі. Під час епату розвідувальних робіт ми будемо витрачати сотні мільйонів доларів на розвідку, це буде сутто затрати компанії «Шеврон». Тобто жодного прибутку, жодних витрат з боку уряду України на цьому етапі не буде.» - наголосив у вступному слові голова представництва Шеврон в Україні Пітер Кларк.
Про огляд технологічних розробок розповів на семінарі менеджер відділу сланцевого газу «Сhevron» Майк Манеффа, який поділився, що пошук сланцевого газу складається із трьох епатів: вивчення сланцевого пласта, буріння у пласті, видобуток газу. Про кожен етап ми розповімо детальніше у наступних матеріалах.
Зі загальною інформацією про політику корпорації «Шеврон» щодо охорони навколишнього середовища під час видобутку сланцевого газу поділилася з присутніми Марін Жульян, фахівець з питань охорони навколишнього середовища, яка наголосила, що компанія «Шеврон» зобов’язується захищати людей і навколишннє середовище. Для цього існує спеціальні процеси, які скеровані на те, щоби систематично на кожному кроці захищати навколишнє середовище.
У свої презентації на семінарі Марін Жульян поділилася тим, як саме відбирається місце для проведення діяльності та як компанія проводить відбір ділянок для розміщення свердловин. «Визначається ділянка, яка може бути в декілька кілометрів довжиною, декільками кілометрами шириною. Потім на цій ділянці ми намагаємося визначити екологічні та соціальні аспекти, які повязані з нею» - ділилася з присутніми пані Марін.
Слово також мав професор Івано-Франківського державного технічного університету нафти і газу Олександр Петровський, який наголосив, що університет в якому він викладає – єдиний в Україні ВНЗ освіти, що готує спеціалістів для усіх напрямків нафтогазової промисловості. Професор також поділився своїм баченням щодо того, що розробка сланцевого газу забезпечить жителів району газовими ресурсами власного видобутку, забезпечить регіон значною кількісттю додаткових робочих місць, забезпечить бюджети різних рівнів значними стабільними фінансвовими поступленнями та забезпечить розвиток у західному регіоні нафтогазової освіти.
На семінарі також виступили професор Державного університету Пенсільванії Том Марфі, який розповів на основі презентацій досвід США у розробці сланцевого газу та професор Університету наукових досліджень і технологій AGH Станіслав Нодж, який також поділився досвідом Польщі у розробці сланцевого газу.
Виявляється, є декілька аспектів, які можуть турбувати з екологічної точки зору громадськість. Перше – що гідророзрив пластів призведе до землетрусів і до забруднення вод. Поверхневі води розташовані на відстані 200-300 метрів від поверхні. Гідророзрив у нас, у нашій геології, – 2-3 кілометри. Тобто зверху – води, знизу – гідророзрив. Щоби отой гідророзрив дістав до отих вод, потрібно десять кілотонн ядерного вибуху! Тобто це фактично неможливо, бо гідророзрив розриває тільки на сто метрів. У нас геологічна ситуація така ж, як у Польщі, де фактично сейсмічна активність після того, як три роки вони вже це роблять, не збільшилася. А коли призупинили такі дослідження у Великобританії, провели дослідження і побачили, що це чітко через те, що там спеціальна щільна порода, там унікальна ситуація з геологією була. Тому такі пішли землетруси.
Слово на семінарі мав Валерій Боровик, експерт з енергетичних питань, який заявив, що спілкуючись з лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком, дізнався, що «Свобода» - за сланцевий газ, але з двома застереженнями. Перше, це екологічні ризики та дотримання екологічної безпеки. Друге, це, фінанси, які мають направлятися на розвиток життя тих людей, які живуть в цьому регіоні.
Нагадаємо, як ми уже повідомляли, представники ВО «Свобода» у Львівській області, організували людей для пікету з гаслами проти видобування сланцевого газу у Миколаєві та в Буську.
Регіональний семінар мав тривати протягом чотири години, але затягнувся більше як на сім з половиною години.
Представники компанії «Шеврон» та експерти також відповіли на всі запитання громади щодо видобутку сланцевого газу.

Джерело: http://busk2011.blogspot.com/

Користувач: Роман Матвіюк
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 12)

КОМЕНТАРІ