На Івано-Франківщині за рік внаслідок ДТП загинуло 111 осіб, а 60 пішоходів потрапили під колеса

На Івано-Франківщині за рік внаслідок ДТП загинуло 111 осіб, а 60 пішоходів потрапили під колеса

15.02.13 12:27 0 1412
Начальник управління Державтоінспекції УМВС України в Івано-Франківській області майор міліції Ярослав Ковальчук провів прес-конференцію на тему: «ДАІ працює для людей».

Під час зустрічі із журналістами центральних та обласних засобів масової інформації керівник прикарпатської ДАІ наголосив, що найважливішим питанням діяльності Державтоінспекції є забезпечення безпечного переїзду дорогами області. Для цього здійснюються профілактичні відпрацювання проблемних територій, спрямовуються зусилля на виявлення в процесі дорожнього руху водіїв, які легковажно ставляться до Правил дорожнього руху.

«Наводячи приклади дорожньо-транспортних пригод та їхніх наслідків, хочемо привернути увагу усіх, хто сідає за кермо, що на дорозі не буває банальних помилок, як в граматиці, котрі можна виправити. На дорозі кожна помилка – це пролита кров або загублене життя» – каже Ярослав Ігорович. Лише за минулий рік унаслідок ДТП загинуло 111 осіб, а 410 травмувалися. Через власну необережність 60 пішоходів потрапили під колеса автомобілів і травмувалися, а для 20 – наслідки стали фатальними.

І це статистика за один рік, а якщо говорити за останні 5 років, то треба «бити на сполох», щоб застерегти від біди інших людей і припинити «конвеєр смерті» на дорогах. Але як зазначив начальник обласної ДАІ, «не тільки каральними методами будемо дисциплінувати водіїв, але й виховними, тобто навчальними».

Для цього в обласному управлінні Державтоінспекції розроблено інформативні листівки, в яких ідеться про причини ДТП, їхні наслідки та поради, як уникнути нещасть на дорогах. У шкільних навчальних закладах проводяться заняття з вивчення Правил дорожнього руху наймолодшими учасниками – школярами, під час яких інспектори наголошують на фактах ДТП та навчають, як правильно поводитися на дорозі, щоб не потрапити в складні ситуації.

Одним із дієвих методів на порушників у Державтоінспекції вважають зйомки сюжетів на цю тему з подальшим висвітленням у ЗМІ. Для цього заплановано проведення спільного рейду інспекторів ДПС з журналістами, щоб учасники дорожнього руху побачили себе «зі сторони», а саме якою є їхня поведінка на дорозі.

В ході прес-конференції йшлося про прийняття 11 лютого на засіданні Кабінету Міністрів України нової редакції Правил дорожнього руху. Документ набуває чинності з 15 квітня і передбачає багато нововведень.

Так, згідно з новими ПДР, темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було визначено, що це період від кінця вечірніх сутінків (30 хвилин після заходу) до початку уранішніх сутінків (30 хвилин до сходу).

Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Буде введено низку нових дорожніх знаків, наприклад, "Пункт зупинки трамвая", "Кінець пункту зупинки трамвая", "Культова споруда", "Промислова зона", "Фото-, відеофіксація порушень".

До білої та жовтої дорожньої розмітки додасться розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) та оранжевого кольору (тимчасова розмітка).

У новій редакції закріплено положення, згідно з яким із 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів мають їздити з включеними ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Це, на думку авторів змін, дозволить покращити реакцію водіїв на дорожні умови, що змінюються.

Із ПДР виключено пункт, згідно із яким обгін транспортних засобів дозволяється тільки з лівого боку. Але ця поправка не означає дозволу на обгін праворуч по узбіччю дороги.

Під час спілкування з представниками мас-медіа, начальник обласної Державтоінспекції Ярослав Ковальчук продемонстрував нові дорожні знаки та акцентував увагу на тих, які безпосередньо стосуються території Івано-Франківщини.

Не обійшли увагою і питань стану утримання вулично-дорожньої мережі, профілактики аварійності на пасажирському транспорті, реєстрації транспортних засобів та інших питань, що стосуються діяльності підрозділів Державтоінспекції.

На завершення розмови майор міліції Ярослав Ковальчук висловив побажання тісної співпраці Державтоінспекції з представниками засобів масової інформації, оскільки тема забезпечення безпеки дорожнього руху як ніколи, набула актуальності і потребує спільного вирішення.

Служба профілактичної роботи УДАІ УМВС України в Івано-Франківській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: За одержання хабара у ...

КОМЕНТАРІ