На Рівненщині закінчено розслідування та направлено до суду 31 кримінальну справу про злочини з ознаками корупції

На Рівненщині закінчено розслідування та направлено до суду 31 кримінальну справу про злочини з ознаками корупції

16.02.13 08:11 0 1350
Прокуратура Рівненської області вживає заходів щодо протидії корупції та притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють корупційні правопорушення.

Так, прокурором області за участі керівників правоохоронних органів у минулому році проведено 3 координаційні наради, на яких розглянуто важливі питання щодо стану протидії корупційним правопорушенням та розроблені заходи на її подолання.

Завдяки вжитим заходам у 2012 році органами прокуратури закінчено розслідування та направлено до суду 31 кримінальну справу про злочини з ознаками корупції, із них 11 — за фактами одержання хабарів.

Всього до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних злочинів притягнуто 32 особи, з них 7 працівників органів внутрішніх справ, 3 — державної пенітенціарної служби, 4 — органів місцевого самоврядування, 4 — контролюючих органів та по одному працівнику райдержадміністрації та податкової міліції.

Судами області розглянуто 18 кримінальних справ стосовно 18 осіб із винесенням рішень, в 11 справах стосовно 11 осіб постановлено обвинувальні вироки, в тому числі 6 особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі. У направлених до суду кримінальних справах з ознаками корупційних діянь встановлено 331 тис. грн. збитків, третину з них заподіяно державним інтересам. У ході досудового слідства відшкодовано 309 тис. грн. збитків, з них 79,1 тис. грн. — державі.

З метою відшкодування завданих збитків органами прокуратури пред’явлено позовів на суму 84,2 тис. грн. та накладено арешт на майно обвинувачених на суму 96,5 тис. грн.

Крім того, органами прокуратури області вживались заходи щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами. Так, у 2012 році складено та направлено до суду 19 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, з них до відповідальності у виді штрафу притягнуто 18 осіб.

Серед притягнутих до відповідальності 8 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 2 — контролюючих органів та по одному працівнику органів внутрішніх справ та державної пенітенціарної служби.

У розглянутих судами протоколах про вчинення адміністративних корупційних правопорушень державним інтересам заподіяно збитків на суму 17 тис. грн., які добровільно відшкодовано в повному обсязі.

Окрім цього, органами прокуратури вживалися заходи щодо звільнення корупціонерів із займаних посад.

Так, у зв’язку із притягненням до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень звільнено 19 осіб, 11 звільнились з інших підстав. Не звільненими залишились 13 посадових осіб місцевого самоврядування, відносно яких радами прийняті рішення про відмову у достроковому припиненні ними своїх повноважень. Прокурорами на даний час пред’явлено 3 позови на рішення сільських рад щодо відмови у достроковому припиненні повноважень сільськими головами, з яких 1 задоволено, 2 перебувають на розгляді.

Органами прокуратури області вживались інші заходи щодо запобігання корупційним проявам, зокрема, в установи та організації органів державної влади та місцевого самоврядування внесено 46 подань про усунення причин та умов, які сприяють корупційним проявам, за результатами їх розгляду 48 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідності.

Слід зазначити, що найбільше корупційних правопорушень виявлено у м.Рівне (21), Здолбунівському (12), Сарненському (7), Березнівському, Острозькому та Рівненському районах (6).

Запобігання і протидія корупції залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури. Робота на цьому напрямі триває.

Заступник прокурора області

старший радник юстиції

Володимир Василик
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ