Рівненщина: Відбулося розширене засідання колегії прокуратури області

Рівненщина: Відбулося розширене засідання колегії прокуратури області

16.02.13 08:51 0 1406
У прокуратурі області 13 лютого 2013 року під головуванням прокурора області Василя Присяжнюка відбулося розширене засідання колегії, на якому розглянуто наступні питання:

1. Стан забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності органами державного контролю, правоохоронними органами та прокурорського нагляду у цій сфері.

2. Стан розкриття та розслідування умисних вбивств, інших тяжких злочинів і особливо тяжких злочинів проти особи та прокурорського нагляду з цих питань.

Захід відбувся за участі представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівників правоохоронних та контролюючих органів, серед запрошених — керівники структурних підрозділів правоохоронних відомств, начальники міськрайвідділів міліції, міськрайпрокурори області.

Під час обговорення першого питання колегією зазначено, що на Рівненщині мають місце факти тиску на малий та середній бізнес, порушення та прорахунки в діяльності органів влади та контролю, які замість створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності усяким чином чинять перешкоди.

За результатами проведених у 2012-2013 роках перевірок з питань захисту конституційних засад підприємницької діяльності органи прокуратури області порушили 1 кримінальну справу, склали 3 протоколи про вчинення корупційних діянь, керівникам органів державної влади та контролю внесли близько сотні документів реагування, за якими до відповідальності притягнуто 77 посадовців органів контролю.

Серед найпоширеніших порушень, що їх виявили прокурори в діяльності контролюючих органів — недотримання порядку видачі підприємцям документів дозвільного характеру, незабезпечення інформування суб’єктів господарювання про надання адміністративних послуг, вимагання для перевірки документів, які не передбачені законодавством. А також непоодинокими є випадки проведення контролюючими та правоохоронними органами перевірок за відсутності правових підстав.

Колегією було надано принципову оцінку правомірності дій службових осіб контролюючих та правоохоронних органів Рівненщини за виявлені недоліки в організації їх роботи.

Під час обговорення другого питання колегією зазначено, що зусиллями правоохоронних органів Рівненщини у 2012 році забезпечено тенденцію зниження рівня злочинності на 17%, в тому числі тяжких (-19%) та особливо тяжких злочинів (-34%).

Однак, турбує те, що з числа вчинених умисних вбивств 4 залишилися нерозкритими, більше у 2012 році вчинено розбійних нападів та пограбувань.

Вимога, з якою на колегії звернулися прокурор Рівненщини Василь Присяжнюк та начальник УМВС України в області Василь Лазутко до працівників двох правоохоронних відомств, – забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування злочинів проти життя людини. Акцентовано увагу на необхідності використання усіх передбачених новим Кримінальним процесуальним законодавством засобів, а також налагодженні взаємодії підрозділів відомств при розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів.

На колегії було зауважено, що значну частину тяжких злочинів проти людини вчинено особами, які раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності. Зважаючи на це, звернуто увагу правоохоронних органів на активізацію профілактичних заходів з попередження протиправних посягань на життя та здоров’я мешканців краю.

За підсумками роботи колегії розроблено комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи з розглянутих питань.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 2)
Попередня новина: Сфера автодорожнього ...
Наступна новина: Рівненщина: Про порядок ...

КОМЕНТАРІ