Закарпаття: Про стан впровадження системи безоплатної правової допомоги

Закарпаття: Про стан впровадження системи безоплатної правової допомоги

17.02.13 09:20 0 1300
За повідомленням прес-служби Міністерства юстиції, 13 лютого, на засіданні Кабінету Міністрів був ухвалений стратегічний документ, який передбачає комплексні заходи з розвитку в Україні системи безоплатної правової допомоги, а саме - Державна цільова програма з формування системи безоплатної правової допомоги на 2013—2017 роки. У ній йдеться про те, що мережа центрів вторинної безоплатної правової допомоги, яка на налічує 27 осередків у кожній з областей, містах Київ та Севастополь, буде збільшена утричі. До 2017 року в Україні функціонуватиме 105 таких центрів. Центри утворюватимуться на міжрайонному рівні, у містах з населенням понад 250 тис. осіб та на міжрайонному рівні у містах з населенням понад 1 млн. осіб.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, протягом наступних чотирьох років для розбудови системи безоплатної правової допомоги в Україні буде застосовано комплексний підхід, який поєднуватиме правові, організаційні та економічні заходи.

Зокрема, в країні буде створена Комплексна інформаційно-аналітична система, яка об’єднає центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в єдину мережу. Серед іншого, будуть автоматизовані процеси організації надання безоплатної правової допомоги та забезпечено оперативний обмін інформацією між суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги, органами, уповноваженими здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, судами тощо.

Буде сформовано єдину розгалужену мережу центрів, що забезпечить належний доступ до правової допомоги. Планується, що один центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги обслуговуватиме від 250 до 600 тис. населення.

У країні планується провести інформаційну кампанію з метою роз‘яснення населенню їхніх прав та можливостей на безоплатну правову допомогу.

Інформаційна роз‘яснювальна робота буде проводитися також серед адвокатів, органів, уповноважених здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту, органів місцевого самоврядування та громадських організацій щодо відповідних прав та обов’язків, а також механізмів їх реалізації.

Планується, що у результаті реалізації заходів, передбачених Державною цільовою програмою, в державі буде створено систему з надання населенню якісної безоплатної правової допомоги.

Нагадаємо, що для забезпечення реалізації ст. 59 Конституції України, яка гарантує право кожного на правову допомогу, а у випадках, передбачених законом, надання такої допомоги безоплатно, Верховною Радою України 2 червня 2011 року був прийнятий Закон України “Про безоплатну правову допомогу”. На виконання даного Закону, Міністерством юстиції України протягом 2012 року було затверджено ряд нормативно-правових актів та інших розпорядчих документів з питань організації надання населенню безоплатної вторинної правової допомоги. Дані акти передбачали, зокрема, створення територіальних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та проведення конкурсів серед адвокатів для забезпечення їх участі в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, Головним управлінням юстиції у Закарпатській області у 2012 році проведено два конкурси серед адвокатів, за результатами яких відібрано 40 адвокатів та сформовано локальні реєстри Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Наказом Міністерства юстиції України від 31.01.2013р. № 190/5 оголошено про проведення третього конкурсу серед адвокатів, згідно з яким територіальні органи юстиції приймають документи від претендентів до 4 березня 2013 року.

Головним управлінням юстиції у 2012 році проведена також робота по забезпеченню створення та функціонування Закарпатського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який з 1 січня 2013 року розпочав надання правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину чи до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою. Також своє право на безоплатну правову допомогу відтепер можуть реалізувати особи, стосовно яких у кримінальних провадженнях захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Прийняття рішення про надання безоплатної правової допомоги або про відмову в наданні такої допомоги, забезпечення участі захисника у вищезгаданих випадках, видача доручень адвокатам на підтвердження їх повноважень, укладення з відібраними за результатами конкурсів адвокатами відповідних контрактів або договорів та ін. належить до компетенції центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Оплата праці адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги, буде здійснюватись відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 року №305 «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу».

Також інформуємо, що Закарпатський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Ужгород, вул. Загорська, 51. Центром цілодобово приймаються повідомлення про затриманих осіб за єдиним номером в Україні з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 або за телефоном в області – 0891-20-00-66.

Головне управління юстиції

у Закарпатській області

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Рівненщина: У День ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: В с. ...

КОМЕНТАРІ