Луцьк: Микола Романюк звітував про роботу у 2012 році перед членами Громадської ради

Луцьк: Микола Романюк звітував про роботу у 2012 році перед членами Громадської ради

17.02.13 13:15 0 1374
Відбулося засідання Громадської ради при Луцькому міському голові, члени якої заслухали звіт Миколи Романюка про роботу у 2012 році.

За словами голови цього дорадчого органу Петра Верзуна, вже стало доброю традицією те, що члени Громадської ради першими заслуховують інформацію міського голови про роботу.

Міський голова, у свою чергу, подякував усім, хто завітав на засідання, за плідну роботу у минулому році та висловив сподівання на ще активнішу співпрацю у 2013. Також він зауважив, що багато його колег - членів Асоціації міст України нарікали, що у них такі дорадчі органи не дієві.

Микола Романюк зазначив, що враховує в роботі пропозиції та зауваження, які надають члени Громадської ради.

Зрештою Петро Верзун запропонував не заслуховувати сам звіт, адже усім попередньо були надіслані матеріали, а перейти одразу до запитань.

Присутні погодилися з такою пропозицією.

Петро Гоцалюк поцікавився у міського голови щодо того, на якому нині етапі перебуває питання розширення меж міста.

Микола Романюк зауважив, що практично з усіма сільськими радами, землі яких розташовані навколо Луцька, досягнуто згоди. Певні непорозуміння є лише з Прилуцькою сільською радою, однак, він сподівається, що у найближчі тижні і тут вдасться досягнути консенсусу. За його словами, ведеться вся необхідна юридична робота, як цього вимагає чинне законодавство.

Міський голова наголосив, що вільних земельних ділянок у Луцьку практично нема. Тому залучати інвесторів, які будували б у місті підприємства, не можливо.

Також він зауважив, що ведуться переговори з Міністерством оборони України про передачу місту земельної ділянки колишньої військової частини, яка розташована у районі Залізничного вокзалу. Він наголосив, що там планується звести житловий мікрорайон. Однією із умов передачі буде те, що взамін Міноборони отримає частину житла для військовослужбовців.

Запитували у Миколи Романюка й про ситуацію із боргами, які має місто. Він розповів, що свого часу попереднє керівництво взяло середньострокову позику близько 56 млн грн на ремонт доріг тощо. Цей кредит є безвідсотковим. Однак, ці кошти автоматично знімаються з рахунків міста. З цієї суми уже близько 20 млн грн повернуто. У цьому та наступних роках необхідно віддати ще близько 36 млн грн.

Також попереднє керівництво міста взяло майже 50 млн грн кредиту у «Ощадбанку» та банку «Форум». Микола Романюк зауважив, що до його обрання на посаду міського голови 10 млн грн було повернуто цим фінустановам.

За його словами, у 2011-2012 роках місто віддало ще 20 млн грн, плюс відсотки. Це й же рік буде найскладнішим, адже необхідно повернути вищезазначеним фінустановам ще 20 млн грн кредитних коштів та 1,5 млн грн відсотків за їх користування. Микола Романюк повідомив, що майже 5 млн грн уже віддали. Банки пропонують реструктуризувати борги, але, зауважує міський голова, це нам не вигідно через високі відсоткові ставки. Тим більше, за його словами, місто й так за користування цими кредитними коштами заплатило 26 млн грн відсотків. Тому шукатимуть шляхи, аби цьогоріч повернути усі 20 млн грн.

Богдана Стельмах зауважила, що наше місто має багато цікавих історичних пам’яток, зокрема, Луцький замок, але загальний вигляд псує Центральний ринок. Вона поцікавилась, чи у цьому питанні будуть прийматися якісь рішення.

Крім того, за її словами, необхідно було б встановити якісь вимоги, щоб усі будівлі, які зводяться чи реконструюються у місті, були в одному архітектурному стилі.

Микола Романюк підтримав таку ідею. За його словами, ці прибудови до будинків чи фасади окремих споруд псують загальний вигляд Луцька. Однак, міська влада на це вплинути не може. Він зауважив, що, згідно чинного законодавства, міська рада виділяє тільки земельні ділянки, а нагляд за цим здійснюють інші структури. Проте, керівництво міста хоче розробити якийсь механізм, аби впливати на ці питання.

Крім того, уже зведені будівлі знести не можемо, адже це є приватна власність. При плануванні нових житлових мікрорайонів до проектантів та забудовників ставитимуться вимоги, аби всі їхні споруди були в певному архітектурному стилі.

Що ж стосується Центрального ринку, то, на думку міського голови, тут необхідно приймати якесь рішення. Міська влада працюватиме над тим, як розв’язати це питання. Шукатимуться місця, куди можна було б перенести ринок. Микола Романюк розуміє, що це викличе незадоволення у підприємців, які там працюють. Тож у цьому питанні необхідно все зважити, врахувати інтереси і побажання громадян.

Під час зустрічі піднімалось і питання роботи громадського транспорту. Зокрема, Михайло Наход зауважив, що для підприємства електротранспорту закуповують вживані тролейбуси у Любліні (Польща), однак, можливо, було б краще купувати нові.

Міський голова розповів, що з радістю придбав би для нашого підприємства електротранспорту нові та сучасні тролейбуси. Однак, фінансова ситуація не дозволяє цього зробити. За його словами, новий тролейбус коштує близько 1 млн 800 тис. грн. Ситуація на ЛПЕ складна. Микола Романюк додав, що лише кілька машин ще не вичерпали свого моторесурсу. Інші - давно треба списати. Працівники ЛПЕ латають їх своїми силами. Тому, закупівля 10 вживаних тролейбусів у Польщі, є, на його думку, виправданою. Ці транспортні засоби знаходяться у нормальному стані. Всі вони пройшли капітальний ремонт. Та й водії і пасажири задоволені ними. Крім того, один такий тролейбус обійшовся місту 65 тис. грн. Микола Романюк переконаний, що хоч таким чином вдасться трішки покращити ситуацію з транспортним парком ЛПЕ.

Зацікавила Михайла Находа і ситуація із розвитком туристичної галузі міста.

Микола Романюк наголосив, що у цій сфері зроблені перші впевнені кроки, закладено фундамент для подальшого розвитку. Створено КП «Центр туристичної інформації та послуг», затверджено промоційний логотип, розпочав роботу туристичний сайт. Ці заходи дали вже певні результати. Туристи почали більше цікавитися нашим містом.

Крім того, Луцьк налагоджує співпрацю з сусідніми обласними центрами. У них розміщуються біг-борди та сіті-лайти з інформацією про культурні заходи та події, які відбуватимуться у Луцьку. Також Луцьк бере активну участь у розробці нових туристичних продуктів.

За його словами, це цікава і приваблива галузь, розвитку якої приділятимуть значну увагу.

Також у Миколи Романюка поцікавилися долею недобудованого фонтану на Театральному майдані. Міський голова переконаний, що він там повинен бути. Тож запевнив, що прикладе всіх зусиль, аби якнайшвидше вирішити це питання. Фонтан нині готовий практично на 60 %. Микола Романюк переконаний, що він може стати однією із перлин центру міста.

Ще однією проблемою є відсутність громадського туалету на Театральному майдані. Микола Романюк зазначив, що у 2013 році сподівається розв’язати це питання.

На запитання щодо впровадження енергозберігаючих технологій Микола Романюк відповів, що міська влада працює по декількох проектах у цьому напрямку. Зокрема, нині ведуться переговори з ЄБРР для отримання кредиту на модернізацію інфраструктури центрального опалення Луцька. Микола Романюк зазначив, що сума кредиту становить 10 млн євро. Термін кредитування - 13 років. Відсоткова ставка коливатиметься в межа 7-8 % річних. Пільговий період повернення кредиту становитиме три роки, це той момент, поки буде завершуватися впровадження енергозберігаючих заходів, та підприємство ДКП «Луцьктепло» отримає перший економічний ефект.

Микола Романюк повідомив, що ці кошти будуть спрямовані на заміну пальників у котлах, підвальних котелень, тепломереж.

Крім того, 4 млн євро Луцьк отримає у вигляді гранту. Його повертати не потрібно. Ці кошти будуть спрямовані на заміну комунікацій у підвалах будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Відповівши на усі запитання, Микола Романюк ще раз подякував членам громадської ради за роботу.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: Депутат Луцької міської ...

КОМЕНТАРІ