Закарпатська область: рятувальники готуються до весняного водопілля

Закарпатська область: рятувальники готуються до весняного водопілля

18.02.13 11:40 0 1316
З початком потепління інтенсивне танення снігу може призвести до підняття рівнів води в річках до критичних відміток, підтоплення населених пунктів, ділянок автошляхів, об’єктів стратегічного значення і підвищеної небезпеки, систем життєзабезпечення та порушення нормальних умов життєдіяльності населення.

Через крижані затори на річках можливі руйнування опор мостів, енергогенеруючих агрегатів ГЕС і захисних дамб.

Для забезпечення ефективної протидії повені на виконання доручення Ради національної безпеки і оборони Державною службою з надзвичайних ситуацій завершується розроблення Плану пропуску повені й сходження криги у 2013 році.

Передбачається утворення 9 регіонів оперативного реагування, кожен з яких має свої особливості формування повеневої обстановки, скресання та сходження криги, обумовлені географічним положенням водних басейнів, кліматичними умовами, наявністю гідротехнічних споруд і режимами регулювання рівнів води у водосховищах.

Щодо Закарпаття, то гірські річки Карпатського регіону завжди є зоною потенційної небезпеки. Як показує практика, із ліквідацією наслідків проходження паводків, основний тягар щодо проведення першочергових та рятувальних робіт припадає на підрозділи Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та пожежно-рятувальні підрозділи МНС України в Закарпатській області.

« -Зараз закарпатські рятувальники щоденно відслідковують гідрометеорологічну ситуацію, постійно консультуємося із синоптиками й працівниками водного господарства, порівнюємо свої короткострокові та довгострокові прогнози, щоб у випадку загострення ситуації зуміти вчасно попередити людей про воду. Окрім того, працюємо над тим щоб вдосконалити систему оповіщення людей про загрози будь-якого характеру, вона в подібних ситуаціях відіграє дуже важливу, якщо не основну роль. Адже вжиття попереджувальних протипаводкових заходів дозволяє зменшити суму збитків та убезпечити населенні пункти області від руйнівної дії води», - наголошує керівник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей.

Щодо можливої паводкової ситуації на даний момент, то зараз підтоплення Закарпаттю не загрожує. На річках області послаблюються льодові явища, в нижніх течіях Тиси, Боржави та Латориці продовжується зниження рівнів води, поступово іде сніготанення. Але все залежить від погоди: за умови сильних і тривалих злив локальні підтоплення можливі. Серед причин таких підтоплень – засміченість каналів та дренажних систем. Не випадково на позачерговому засіданні обласної комісії ТЕБ і НС перший заступник голови облдержадміністрації доручив райдержадміністраціям та міськвиконкомам вжити заходи щодо розчистки кюветів, придорожніх каналів, містків, водопропускних труб, інших об’єктів систем водовідведення.

Зараз на рівні регіону рятувальники спільно з місцевими органами влади опрацьовують питання щодо організації заходів з очищення зливових каналізаційних та дренажних систем населених пунктів, водовідвідних і меліоративних каналів, русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та дорогами для забезпечення водовідведення, у тому числі із залученням місцевого населення.

Користуючись нагодою, Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до всіх територіальних громад краю з проханням усім дружно взятися за роботу й почистити стічні канави, кювети, дренажні системи, якими упродовж багатьох років ніхто не переймався. У зворотному ж випадку, вода, за сильних опадів, буде періодично навідуватися на закарпатські обійстя, підтоплюючи будинки й присадибні ділянки.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Коростишівський район: ...
Наступна новина: Борщівський район: ...

КОМЕНТАРІ