На Рівненщині проблемами зайнятості неповнолітніх обговорили учасники круглого столу в облдержадміністрації

На Рівненщині проблемами зайнятості неповнолітніх обговорили учасники круглого столу в облдержадміністрації

18.02.13 09:30 0 1195
Працевлаштування молоді було і залишається актуальною проблемою і для влади, і для спеціалістів служби зайнятості. Та особливого соціального захисту і суспільної уваги потребують юнаки і дівчата до 18 років, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського піклування. У багатьох з них немає надійної матеріальної і моральної підтримки, їх нікому благословити у доросле життя і порадити, чим заробляти на хліб насущний. Тому цю роль має перебрати на себе держава. Про це вели мову учасники круглого столу «Налагодження міжгалузевої комунікації у вирішенні питань зайнятості неповнолітніх» в режимі відеоконференцзв’язку. На зустріч запросили представників влади, служби зайнятості, освіти, прокуратури, міліції, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій.

Тон розмові задав заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов, який вважає, що міжгалузеву комунікацію слід зробити ефективнішою, тоді значно легше буде виявляти випускників загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, які не навчаються і не працюють, й спільними зусиллями влаштовувати їхнє професійне життя.

Заступник директора обласного центру зайнятості Тетяна Новорок підтвердила, що, на жаль, молоді важко реалізувати свій трудовий потенціал. Вона повідомила, що торік у центрах зайнятості перебувало на обліку 563 особи віком до 18 років, 106 із них допомогли працевлаштуватися. Також вдалося працевлаштувати вісьмох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а п’ятьох неповнолітніх сиріт скерували на професійне навчання, по закінченні якого – на роботу. Вона запропонувала залучати до роботи робочих комісій з питань захисту прав дитини при райдержадміністраціях представників центрів зайнятості, аби взаємодія усіх зацікавлених сторін була конкретнішою і дієвішою.

– Ми можемо і повинні допомогти цим дітям, – переконана вона. – Але для цього їх необхідно виявляти і ними займатися. Думаю, це під силу тим соціальним працівникам, які працюють на місцях. А ми готові цих дітей взяти під опіку, запропонувати їм наші послуги, соціальний захист, матеріальну підтримку, навчання і працевлаштування. Наприклад, протягом минулого року центри зайнятості надали майже дві тисячі профорієнтаційних послуг особам до 18 років, тобто кожна молода людина отримала 3-4 профорієнтаційні послуги. Самостійно вирішити свої проблеми вони не зможуть, особливо якщо це мешканці сіл. Бо нині, наприклад, у Дубенському, Дубровицькому районах по 200 чоловік в черзі на одне робоче місце. Молоді люди без освіти, без професії найменш конкурентоспроможні на ринку праці. Але їм треба дати шанс реалізувати своє право на працю. І все залежить від того, як ми спільними зусиллями про це подбаємо.

Непрацевлаштовані юнаки і дівчата – потенційні правопорушники. Якщо вони опиняється поза суспільним життям, поза контролем відповідних органів, то дуже швидко стають клієнтами кримінальної міліції. За словами начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Рівненській області Юрія Сірака, торік 237 неповнолітніх стали на шлях злочину. Тому, на його думку, працювати з такою категорією молоді слід систематично і наполегливо, аби вберегти їх від непоправних помилок у житті.

Учасники круглого столу поділилися також думками з приводу профорієнтації, дотримання законодавства про працю неповнолітніх, убезпечення від правопорушень, здійснення контролю за їхньою зайнятістю, залучення таких дітей до навчання й активного соціального життя.

За підсумками розмови за «круглим столом» його учасники схвалили план спільних дій щодо налагодження міжгалузевої комунікації у вирішенні питань зайнятості неповнолітніх.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Яремчанська міськрада: ...
Наступна новина: Красилів: проведено ...

КОМЕНТАРІ