Тернопіль: в Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Тернопіль: в Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області вшанували учасників бойових дій на території інших держав

18.02.13 13:00 0 1086
Після Другої світової війни вихідці з України брали участь у війнах і військових конфліктах у 26 країнах світу, де гідно і мужньо виконували інтернаціональний обов’язок.

Найбільш тривалою і тяжкою для нашого народу стала військово-політична спецоперація в Афганістані. З 1979 по 1989 крізь цю війну пройшло понад 160 тисяч наших співвітчизників, з яких 3360 загинуло, більше 8 тисяч зазнали поранень, понад 100 тисяч перенесли поширені в азіатських країнах захворювання. Залишилися без синів 2729 матерів, 1982 батька, овдовіло 505 молодих жінок, осиротіло 711 дітей. Після війни померло від ран і хвороб увосьмеро більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилася вчетверо.

У афганській кампанії брали участь понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2-є пропали безвісти, 48 – загинули. Звання Героя Радянського Союзу удостоєний Ярослав Горошко, уродженець села Борщівка Лановецького району — його іменем названа школа в рідному селі. Зараз в області мешкає понад 1600 воїнів-афганців.

Минають роки з того часу, коли останній БТР розвідувального батальйону 201-ї дивізії з командувачем 40-ї окремої армії генералом Борисом ГРОМОВИМ перетнув афгансько-узбецький кордон поблизу містечка Термез. Війна, що тривала майже 10 років, закінчилася 15 лютого 1989, коли останній радянський солдат залишив територію Афганістану.

підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій проходять службу чимало тих, хто брав участь у бойових діях на території інших держав. Є вони і у рятувальних підрозділах Тернопільської області. Серед них – учасники миротворчих місій у республіках Афганістан, Нагорний Карабах, Чехословаччина, Кувейт, Ірак, Ліван, Сьєра-Леоне, Косово.

Багато їх вже перебуває на заслуженому відпочинку та чимало і надалі залишаються в бойовому строю.

15 лютого воїнів-інтернаціоналістів з числа теперішніх та колишніх працівників пожежно-рятувальної служби Тернопільщини запросили на збори, які відбулись в актовому залі обласного Управління ДСНС.

Захід розпочався з кадрів документальної хроніки бойових дій в Республіці Афганістан. Переглядаючи на екрані події давно минулих днів, кожен з присутніх наче сам потрапляв у вир тогочасних подій… Далі в урочистій обстановці лунали слова шани та подяки. З нагоди пам’ятної дати, учасникам бойових дій вручили почесні грамоти та грошові винагороди. Після цього вони, разом з керівництвом Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області взяли участь у покладанні квітів до монументу полеглим воїнам-афганцям, ушанувавши хвилиною мовчання пам'ять про всіх, хто назавжди залишився на полі бою.

ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих воїнів та вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах. Бажаємо народу України, щоб біль війни назавжди залишився в минулому, а наше мирне життя до країв було наповнене добром.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Віньковецький район: ...

КОМЕНТАРІ