На Тернопільщині рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій готові реагувати на можливі загрози під час весняного водопілля

На Тернопільщині рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій готові реагувати на можливі загрози під час весняного водопілля

19.02.13 18:01 0 1163
Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій готові реагувати на можливі загрози у період пропуску повені та сходження криги. Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України повідомив Голова Служби Михайло Болотських.

«За останніми даними, високого паводку зі значними негативними наслідками цього року в Україні не очікується. Звісно, існують природні катаклізми, які неможливо передбачити. Але я хочу з повною відповідальністю запевнити, Державна служба з надзвичайних ситуацій як ніколи якісно та завчасно розпочала підготовку до всіх можливих подій. Вже створено і проведено перше засідання Міжвідомчого оперативного штабу під головуванням Віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула. Також розроблено детальний План реагування, в якому передбачено розрахунок всіх сил і засобів, які можуть бути задіяні. Зокрема залучається 6 відомств: Держслужба з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МВС, Держводагентство, Мінінфраструктури, Міненерговугілля. Таким чином, маємо 42 тисячі 470 чоловік особового складу, 5 тисяч 32 одиниці основної техніки, 833 засоби подолання водних перешкод, 90 піротехнічних розрахунків, 14 літальних апаратів різного призначення», - повідомив Михайло Болотських.

Він також проінформував про те, що станом на 13 лютого склалися гідрометеорологічні умови, які сприяють зменшенню висоти весняної повені. Вирішальним фактором, що впливає на характер повені є не висота снігового покрову, а режим танення снігу.

«Я не хочу ідеалізувати ситуацію. Є проблеми і ми їх не приховуємо. Зокрема, місцева влада неефективно виконує роботу з очищення русел річок, систем водовідводу, дренажних систем, підтримання в належному стані гідроспоруд. Але, наразі складної метеорологічної ситуації не було і немає. Ми проводитимемо перевірки і матимемо достатньо часу для ліквідації недоліків. Причин панікувати абсолютно немає. Ми продовжуємо моніторинг. І у будь-якому випадку готові ефективно та якісно організувати захист наших територій», - сказав очільник рятувальників.

Для ліквідації крижаних заторів, захисту мостів, гідроспоруд, водозахисних дамб Держслужба в разі необхідності залучатиме 90 піротехнічних розрахунків загальною чисельністю 490 осіб і 150 одиниць техніки.

Крім того, Михайло Болотських наголосив, що окремо проведено розрахунок і визначено порядок дій сил із захисту гідроспоруд Дніпровського каскаду. Передбачено як захист гребель і дамб, так і енергогенеруючих гідроагрегатів ГЕС.

Зі слів голови Держслужби, визначальний вплив на пропуск повені на значній території України має збалансоване штучне регулювання рівнів води у водосховищах Дніпровського каскаду, що здійснюється Міжвідомчою комісією зі встановлення режимів роботи Дніпровського та Дністровського водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів.

За матеріалами Державної служби

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
4 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ