Адміністративний устрій у Чернівцях потребує реформ

Адміністративний устрій у Чернівцях потребує реформ

19.02.13 13:02 0 1276
Про потребу реформування адміністративного устрою заявили заступники Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Петро Ротар та Василь Тимофєєв на тематичному круглому столі, що відбувся 15 лютого за ініціативи громадської організації «Фонд «Буковина інноваційна», у рамках проекту «Обговорення громадою м. Чернівці рекомендацій щодо реформування місцевого самоврядування», що реалізується за сприяння Європейського Союзу.

Представники міської ради наголосили на необхідності зосередження усіх функцій житлово-комунальної сфери у міській раді та її виконавчих органах. Нині частину з них виконують районні у місті ради, що заважає загальному ефективному управлінню. У Києві, Львові, Одесі, інших обласних центрах вже скасували районні у містах ради, створивши у районах адміністрації, як виконавчі органи міської ради. Це, як зауважив Заслужений юрист України Борис Руснак, сприяє загальній концентрації повноважень на користь ефективного управління містом. Йшлося, зокрема, і про те, що до міської ради надходять пропозиції від депутатів, громадських організацій про ліквідацію районних у місті рад, удосконалення системи організації влади у Чернівцях, підвищення ролі органів самоорганізації населення та громадських організації у наданні послуг населенню.

Учасники круглого столу, серед яких, окрім представників Чернівецької міської ради, були керівники районних у місті рад, науковці і громадські діячі, зійшлися на думці, щодо необхідності уникнення політизації місцевих рад, що потребує відмови на місцевому рівні від пропорційної виборчої системи.

За результатами роботи круглого столу та анкетування його учасників представники «Фонду «Буковина інноваційна» розробляють рекомендації для депутатів різних рівнів, які будуть надіслані Конституційній Асамблеї та депутатам Верховної Ради України.

До слова:

Україна потребує адміністративно-територіальної реформи, адже сучасний стан адміністративно-територіального устрою не відповідає Конституції України та потребам громадян, а органи місцевого самоврядування не мають самостійної політичної ваги. До прикладу, європейська модель заснована на мінімальних витратах на бюрократичну систему і максимальну співпрацю з громадським сектором.

Надзвичайно громіздкий адміністративний апарат, утримання якого у чотири рази перевищує нормативні показники, майже двісті депутатів різних рівнів, дублювання функцій міської та районних у місті рад. Це далеко не повна характеристика адміністративного устрою, за яким живуть чернівчани.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 2)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: На Львівщині щойно ...

КОМЕНТАРІ