У Львові відбулася інтернет-конференція з Конго

У Львові відбулася інтернет-конференція з Конго

19.02.13 15:00 0 1512
19 лютого у Львові, в прес-центрі державної телерадіокомпанії «Львів» уперше відбулася Інтернет-конференція представників регіональних ЗМІ та членів родин солдат-миротворців із особовим складом 18-го окремого вертолітного загону ЗС України, які виконують миротворчі завдання у складі Місії ООН в Демократичній Республіці Конго.

Ідея проведення цього заходу була запропонована військовими журналістами Регіонального медіа-центру Міністерства оборони України і отримала підтримку українського миротворчого персоналу, який на даний час перебуває у цій африканській країні. А завдяки сучасним технологіям онлайн-зв’язку, учасники заходу отримали можливість не лише почути один одного, але й побачити тих, хто знаходився в цей момент у студіях.

Відтак, на прямому зв’язку із Львовом був базовий табір українських миротворців поблизу конголезького міста Гома. В студії перебували дев’ять військовослужбовців. Серед них: начальник штабу-перший заступник командира окремого вертолітного загону підполковник Володимир Галицький , льотчик-інспектор майор Олександр Антоненко, офіцер з питань релігії підполковник Віктор Парандюк та помічник командира загону по зв’язкам із ЗМІ майор Віктор Шубець тощо.
Запитання, які цікавили представників регіональних видань стосувалися умов життя, служби та дозвілля українських військових вертолітників.

Як розповів підполковник Володимир Галицький, зараз український миротворчий персонал територіально розосереджений у трьох локаціях: основна частина контингенту знаходиться у базовому таборі поблизу міста Гома. Частина військовослужбовців та техніки, відповідно до поставлених місією ООН завдань перебувають у місті Бунья, що у 600 кілометрах від Гоми, та на летовищі поблизу населеного пункту Букаву, що у 130 кілометрах від базового табору. Між місцями дислокації українських миротворців налагоджено стійкий зв’язок, що дозволяє здійснювати оперативне управління силами та засобами контингенту. Начальник штабу 18 окремого вертолітного загону також відзначив, що українські військові вертолітники постійно працюють у активному режимі. Фактично, за три місяці виконання завдань у Демократичній Республіці Конго екіпажі вертольотів Мі-24 другої ротації 18 ОВЗ виконали півтори сотні польотів за завданням Місії ООН. Загальний наліт за цей час складає 173 години 10 хвилин. Загальна кількіст! ь вильотів в активі українських екіпажів – 148! До того ж триває процес постійної бойової та військово-професійної підготовки військовослужбовців. На відпочинок відводиться один день на тиждень – неділя.

– Наш розпорядок дня анічим не відрізняється від типового розкладу робіт та занять у звичайній військовій частині Збройних Сил України, – говорить начальник служби безпеки польотів підполковник Сергій Фаріон. – Підйом особового складу здійснюється о шостій ранку за місцевим часом. Відбій – о 22.00. Якщо ж отримуємо завдання на здійснення вильотів, то льотний і льотно-технічний персонал прокидається раніше – о четвертій ранку. Щоби із першими променями сонця підняти бойові машини у повітря.

Відносини із місцевим населенням в українських миротворців добрі. Місцевість, де дислокується український вертолітний загін досить густо заселена. А загалом у Конго проживає понад 60 мільйонів чоловік!

– Місцеві ставляться до «блакитних шоломів» без агресії, – каже помічник командира загону по зв’язкам із ЗМІ майор Віктор Шубець.– Здебільшого, присутність іноземних військових конголезці розцінюють як необхідний гарант підтримання миру. Хороші стосунки у нас й з колегами. Табір українських миротворців знаходиться на північній околиці Гоми. Неподалік – аеропорт. Наша база зусібіч оточена підрозділами блакитних шоломів з інших країн. Через дорогу – миротворці з Уругваю. Зовсім поруч – позиції військових з Індії та Марокко. Тож сусідів вистачає. Щоправда, спілкуємося все більше з питань служби. Часу на якісь спільні проекти в плані культурного обміну поки що бракує. Хоча такі задуми є.
Чи не в перше, серед особового складу загону є військовий капелан. Офіційно його посада звучить, як офіцер з питань релігії. А окрім духовного звання, панотець має й військовий ранг – підполковник. До того ж,офіцер з питань релігії 18 ОВЗ підполковник Віктор Парандюк має й льотний досвід.

– Працювати у військовій миротворчій місії – надзвичайно цікавий досвід й для духівника, й для офіцера. В умовах бойового ритму роботи і служби люди розкриваються духовно і професійно, – розповідає він. – До того ж ми, як кажуть, усім миром спорудили на території бази храм. Регулярно проводимо богослужіння, які відвідують усі охочі. Разом із місцевими мешканцями, а більшість тут протестанти за віросповіданням, відзначали релігійні свята. Зокрема, наше Різдво. А у місті Бунья діє навіть маленька православна парафія, де незабаром очікують приїзд одного з ієрархів нашої церкви. Так що духовне життя українського миротворчого контингенту є доволі активним.

Журналісти також цікавились, якими є кліматичні умови екваторіальної африканської країни, як організовано харчування наших військовослужбовців. Зі слів начальника медичної служби майора медичної служби Микола Маланія, кліматичні умови в Конго дещо нагадують нашу кримську погоду. Щоправда, значно більша вологість. До того ж, навколо – екзотична флора та фауна. Однак, загроз життю та здоров’ю українських миротворців вона не несе. Звичайно, є комахи, які переносять збудник малярії, однак у контингенті давно навчилися здійснювати профілактику та вживати запобіжних заходів. Окреме питання – забезпечення усього українського контингенту питною водою. Її щодня привозять спеціальним автомобілем із одного з озер – Ківу, яке входить до низки Великих Африканських Озер (Едвард, Вікторія, Танганьїка тощо. По-перше, сама вода дуже чиста. А після її спеціальної обробки – досягається відмінна якість, яку визнають навіть представники інших контингентів. Усе гаразд й з харчовим раціоном. До сл! ова, не менше одного разу на тиждень наші військовики смакують справжнім українським борщем з пампушками.

– Якість, а головне – смак продуктів нагадує наш український, – констатують миротворці. – багато кому з нас є із чим порівнювати. От у Ліберії їжа смачна, але за смаковими властивостями нашу кухню не нагадує. В Конго – інша справа. Уся зелень і овочі – місцеві. А молоко і молочні продукти нам постачає компанія з сусідньої Уганди, до прикладу.

Під час Інтернет-конференції відбулася й родинна зустріч. У львівській студії очікувала дружина одного з миротворців – Ольга. Її чоловік – сержант військової служби за контрактом Олег Мороз, військовий водій. У контингенті його обов’язки – постачання питної води для особового складу.
– Нашому сину Арсенію шість з половиною років. Перше, чим він похвалився у школі, це тим, що його батько – військовий, миротворець, поїхав у відрядження до Африки! Усім каже, що коли виросте, стане таким, як наш тато!– говорить вона.

Загалом, онлайн-спілкування тривало понад пів години. Перша спроба зв’язку із нашими солдатами-миротворцями виявилася вдалою. Тож у майбутньому – організація подібних включень із нашими військовослужбовцями у Ліберії та Косово.

Наша довідка: На території Демократичної Республіки Конго в 1998 році спалахнула кровопролитна Друга конголезька війна за участю 11 держав Африки, яка забрала життя близько 4 мільйонів осіб. Міжнародний контингент ООН присутній в країні з 1999 року Після закінчення війни в сучасній ДРК залишаються різні повстанські групи. Вони грабують джерела корисних копалин на сході країни, що належать уряду, а також займаються викраданнями і вбивствами мирних жителів. Поширена серед них і контрабанда золота. Спрямування українських миротворців до Конго схвалила Верховна Рада 22 грудня 2011 року. Необхідність спрямувати військові вертольоти в ДРК постала перед ООН після того, як Індія відкликала дев’ять вертольотів зі складу миротворчого контингенту. У складі 18-го окремого вертолітного загону ЗС України Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго – 157 миротворців, 23 одиниці автомобільної і спеціальної техніки, понад 50 тонн технічного та тилового майна, а також 4 гелікоп! тера Мі-24. Екіпажі українських гвинтокрилів забезпечують авіаційний супровід та авіаційну підтримку сил Місії ООН, патрулювання кордонів ДР Конго та ведення повітряної розвідки.

підполковник
Володимир Скоростецький
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 2)
Попередня новина: В Луцьку в посилці ...
Наступна новина: На Львівщині «Шкода, ...

КОМЕНТАРІ