Івано-Франківщина: На дорозі «за» Правилами чи «проти»?!

Івано-Франківщина: На дорозі «за» Правилами чи «проти»?!

20.02.13 11:13 0 1303
У Івано-Франківську працівники Державтоінспекції спільно з представниками засобів масової інформації провели рейдові відпрацювання на вулицях обласного центру. Озброївшись жезлом та відеокамерою кілька груп роз’їхалися в різних напрямках, щоб відзняти як поводять себе учасники дорожнього руху, а злісних порушників Правил дорожнього руху показати на екранах телебачення.

Внаслідок інтенсивного руху на вулицях та дорогах обласного центру першого порушника довго не прийшлося чекати. Щойно оператор налаштував штатив та встановив відеокамеру, як смугастий жерл інспектора вказав на зупинку автомобілю «AUDI», водій якого сміливо проїхав на червоний сигнал світлофора. Окрім складеного протоколу про адміністративне порушення та винесення постанови в справі про накладення штрафу в розмірі 425 гривень водій мав нагоду пояснити на камеру чому порушував. Без заперечення він визнав свою помилку, оскільки не побачив, що світлофор переключився та запевнив, що більше так робити не буде.

Далі відеокамера зафіксувала як літній чоловік пішов навпростець через дорогу (по вул. Тисменицькій, біля ЗОШ №15), забувши, що для цього є пішохідний перехід. На запитання інспектора чому ж порушив, він довго не думаючи відповів: «У цьому місці потрібно нанести пішохідний перехід, адже не зручно повертатися, щоб перейти дорогу». При цьому чоловік настільки був упевнений в своїй правоті, що інспекторові довелося детально пояснювати неможливість підтримання даної пропозиції, адже перехід знаходиться майже поруч, як це передбачено згідно правил організації дорожнього руху, а перенести його, де запропонував пішохід, означало б навести пішохідну розмітку саме на виході зі школи, що не сприяло би безпеці школярів. Цього разу пішохода попередили та вручили листівку з Правилами поведінки для пішоходів.

Ще одного водія зафільмували, коли той не пропустив пішохода на пішохідному переході. Виявляється він не знав, що потрібно пропускати одного пішохода, він думав, що зупинятися потрібно, коли кілька людей переходять дорогу. У даному разі таке незнання йому коштувало накладеного штрафу та проведеної бесіди інспектором ДАІ, який вручив листівку з порадами та рекомендаціями водіям та пішоходам як поводитися на дорогах. А ось наступний водій, який також припустився такої ж помилки і не пропустив пішохода з обуренням сприйняв зауваження інспектора, не зважаючи на те, що факт порушення незаперечний, а у відповідь на запитання журналіста відповів дуже емоційно, ледь не вибивши мікрофона з рук. У даній ситуації журналісти висловилися на підтримку інспекторів, яким доволі нелегко працювати, коли на дорозі трапляються такі конфліктні учасники руху.

Не краща ситуація з пішоходами, які довго не церемонилися, що відповісти перед камерою за допущені порушення. Не бракувало і грубощів і відвертого здивування, мовляв чого до них чіпляються і навіть нецензурно виражалися. А те, що левова частка дорожньо-транспортних пригод трапляється внаслідок порушення Правил дорожнього руху саме пішоходами чомусь нікого «не зачепила за живе».

Також в ході відпрацювання спільні рейдові групи виявили порушення, які допустили водії пасажирського транспорту. Один з перевізників, зупинившись у невстановленому місці, підібрав пасажирів, які чекали автобус. Такі собі нелегальні зупинки, установлені пасажирами, підтримуються водіями, щоб не втрачати пасажирів. Чи водій знає, що такі дії є порушенням, він ствердно і впевнено відповів на камеру, що знає, але «Закон на те і є, щоб його порушували». Цього разу, перевіривши у водія документи йому було винесено усне попередження, але така наступного разу така самовпевненість водія буде вартувати йому чималого штрафу. А ми не зайвий раз переконалися в тому, що таких водіїв потрібно виховувати каральним методом тобто відповідальністю згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки така самовпевненість може обійтися дорожче.

Прикро, коли така думка стає нормою, а пасажири підтримують і виправдовують дії таких перевізників. В даному разі слід задуматися самим перевізникам, що при нещасних випадках відповідати доводиться їм і відповідь на питання чи варто, зважаючи на такий стан справ іти на поводу у пасажирів, однозначна. На жаль не кожний усвідомлює, що безпека на дорогах залежить від всіх і кожного зокрема, тому саме з такими учасниками дорожнього руху доводиться працювати.

Про це повідомили у СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 2)
Попередня новина: Зовнішня торгівля ...
Наступна новина: «Ці алкогольні напої ...

КОМЕНТАРІ