Івано-Франківщина: Сім місяців служби в Іраку

Івано-Франківщина: Сім місяців служби в Іраку

20.02.13 13:00 0 1324
Більш неговіркого і стриманого міліціонера я у своєму житті ще не бачила. Очевидно, психологи, котрі готували Андрія Кожушка до миротворчої місії в Іраку, надто сумлінно поставилися до цього завдання. Зате його керівництву, без сумніву, не довелося червоніти за цього хлопця.

Родом Андрій Кожушок із села Гринівці на Тлумаччині. Там юнак закінчив середню школу. Потім вступив до Городенківського СПТУ – вивчився на механіка широкого профілю. Далі була півторарічна служба в армії – у прикордонних військах. Демобілізувавшись, Андрій пішов служити за контрактом у військову службу правопорядку. Це, так би мовити, військова міліція.

У світі було неспокійно: в Іраку не на жарт спалахнуло протистояння на релігійному ґрунті між шиїтами і сунітами, хоча і ті, й інші сповідували іслам. Для примирення ворогуючих сторін потрібні були міжнародні війська. Андрій Кожушок у числі десятків інших українців зголосився поїхати миротворцем.

Відбір був жорсткий не лише щодо фізичної підготовки, а й у морально-психологічному аспекті. За словами Андрія Зіновійовича, кандидатів перевіряли на психологічну витривалість, вміння не втрачати самовладання, бути холоднокровним, щоб ні в кого не зародився сумнів у своєму рішенні. Крім того, потрібен був письмовий дозвіл батьків, до того ж завірений нотаріально. «Батьки не хотіли відпускати, – зізнається мій співрозмовник, – але я їх умовив».

Готували майбутніх миротворців на військовому полігоні у Яворові на Львівщині. На початку 2004 року літак з Андрієм і його товаришами вилетів зі Скнилова і взяв курс на Ірак.

– Як для лютого там було просто спекотно – від +10 до +20 градусів уночі, а влітку температура сягала до 65 градусів. Але клімат там сухий, тому спека переноситься легше, – розповідає чоловік. – Ми базувалися біля міста Елькуд. Це порівняно невелике місто. Кілька діб жили в наметах, поки не відбулася ротація, а потім – у казармах. На базі нас було приблизно 1700 осіб – окрім українців, американці, поляки, сапери з Казахстану. Ірак – специфічна країна, з іншими життєвими цінностями.

Ми виїжджали в Елькуд і патрулювали по місту у складі екіпажу, до якого входили УАЗ і наш БТР. У кожному екіпажі був перекладач-іракець. Пильнували, щоб не було стрільби по місту, мітингів тощо. Стежили за порядком. Агресивно ми поводитися не могли, бо ж ті люди зі зброєю. Тому підходили, роз’яснювали. Переважно було спокійно. Однак коли в місто заходили бойовики, місцеві жителі переходили на їхній бік. Удень вони тобі посміхаються, а ввечері кидають камінням.

Особливо запам’ятався Андрієві Кожушку день сьомого квітня.

– Того дня ми потрапили в зону бойових дій, – згадує миротворець. – Напередодні бойовики зайшли в місто, але ввечері ми взяли його повністю під свій контроль. Наступного дня чекали рішення їхньої армії: будуть вони з нами воювати чи покинуть місто. Вони вирішили воювати. Приблизно об 11-й годині ранку почали стріляти без попередження. Від наших командирів надійшла вказівка теж стріляти на ураження без попередження, якщо вогонь спрямовано в наш бік. І на початку тієї стрілянини загинув наш хлопець з розвідувальної роти. Граната з гранатомета потрапила у бійницю бронетранспортера, в якому він знаходився. Навіть бронежилет не врятував.

Гранати падали на землю, і осколки ранили людей по ногах. Під мінометним обстрілом було поранено більше десяти чоловік. Були ще бойові дії, але я в них не брав участі, тому що в той час перебував на базі. Якось обстріляли конвой. БТР підірвали фугасом, колесо вирвало, обстріляли з кулемета ДШК кулями калібру 14,5 мм. Ці кулі прошивали обшивку бойової машини навиліт. Тоді загинуло двоє хлопців. Уся ця техніка – виробництва Росії.

Андрій пробув в Іраку 7 місяців і 14 днів. Коли виходитиме на пенсію, один день перебування у цій неспокійній країні прирівнюватиметься йому до трьох. Зв’язок із рідними підтримував по телефону, міг також надіслати листа, коли в Україну летів «борт». Восени 2004-го з України прибула інша група миротворців. Андрія Кожушка за відмінну службу нагородили медаллю.

Коли учасник бойових дій повернувся додому, радості батьків і старшої сестри не було меж. Ще майже півроку Андрій прослужив у військовій службі правопорядку, потім звільнився, все літо пробув удома, а восени 2005 року влаштувався у «Беркут».

– Я давно хотів служити в цьому спецпідрозділі, – зізнається водій бронетранспортера роти міліції особливого призначення «Беркут» при УМВС в області Андрій Кожушок. За час служби в «Беркуті» старшина міліції отримав ще чимало нагород, серед яких і медаль за участь у миротворчій місії. Нині заочно навчається на третьому курсі Львівського державного університету внутрішніх справ. Каже, що поєднувати службу з навчанням не важко. Однак навіть 16 січня під час урочистостей з нагоди чергової річниці спецпідрозділу був у відрядженні на «Буковелі», охороняв громадський порядок.

Іноді чоловікові сниться Ірак, але чомусь тільки те, що було там доброго. «Беркутівець» не приховує, що якби була можливість ще поїхати з миротворчою місією, можливо, в іншу країну, він не вагався б.

Про це повідомили у СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Мер Львова пропонує на ...

КОМЕНТАРІ