На Львівщині віртуальний» дурисвіт

На Львівщині віртуальний» дурисвіт

20.02.13 13:25 0 1424
Інтернет не на жарт перенасичений розмаїтою інформацією. Пошукові системи всесвітньої павутини дозволяють безкоштовно та без особливих затрат часу знайти чимало цінних відомостей про події у світі, лікування та профілактику здоров’я, розваги, послуги та товари.

Щоправда, Інтернет – палка двох кінців. Тут на чесних користувачів полює й величезна армія інтелектуальних піратів, розповсюджувачів насильства та порнографії, хакерів й, звісно, шахраїв. Останні використовують усілякі методи лохотронів для громадян, котрі подорожують нетрями всесвітньої павутини у пошуках роботи та товарів зі знижками. Власну шахрайську «справу» в «інтернетрях» ще восени 2010 року започаткував й 25-річний приватний підприємець Клим Петров. Кмітливий львів’янин вирішив привабити покупців знижками на стільникові телефони «iPhone» всесвітньовідомої компанії «Apple».

Невдовзі на вудку Клима почало «клювати». Наприкінці вересня за номером мобільника, розміщеним в оголошенні зателефонував перший клієнт.

– Доброго дня! Мене звати Левко! Я – із Києва! – почулося на іншому кінці дроту. – Прочитав Ваше оголошення про реалзацію смартфонів «iPhone». Які Ви пропонуєте умови продажу?

– Все дуже просто та доступно! – повідомив Клим, представившись Богданом. – Ви перераховуєте на запропонований мною рахунок у «Приватбанку» 5 тисяч 570 гривень. Відтак я, використовуючи послуги перевізника «Автолюкс», доставляю Вам товар зі Львова до Києва.

– Гаразд! Я пораджуся із товаришем. Можливо він теж виявить бажання придбати смартфон зі знижкою, – відповів майбутній клієнт.

Нічого не підозрюючи, Левко невдовзі зустрівся зі своїм колишнім однокласником Арменом Ічвіллі й розповів про оголошення, яке надибав у всесвітній павутині. Товариша зацікавила приваблива пропозиція «Богдана» зі Львова. Втім, обом хлопцям забракло коштів на придбання престижних смартфонів. Молоді люди знайшли вихід із ситуації, звернувшись за допомогою до батьків.

– Ми із товаришем готові придбати два «Айфони», – повідомив Левко, телефонуючи «Богдану». – Щоправда за однієї умови! Гроші за другий телефон ми перерахуємо лише тоді, коли товар прибуде до пункту прийому посилок «Автолюкс» у Києві.

– Гаразд! Це не проблема! Побажання клієнтів враховано! Записуйте номер рахунку! – з оптимізмом та впевненістю у голосі відповів «Богдан», будучи готовим до подібного розвитку подій.

Перерахувавши гроші на вказаний шахраєм рахунок у «Приватбанку», наступного дня Левко та Армен прибули до пункту прийому посилок «Автолюкс» на вул. Чистяківській. Тут вони дізналися, що на ім’я одного з них уже доставлено посилку. Переконавшись у цьому, хлопці подалися до банку переказувати гроші своєму партнеру. Коли операцію було проведено, молоді кияни отримали зелене світло на отримання пакунку. Щоправда, уже за декілька хвилин хлопці отримали шок. Замість двох модних «Айфонів», вони виявили у посилці… один дешевенький «Самсунг», який міг потягнути максимум на кілька сотень гривень.

– Це якась прикра помилка! Тут мало бути два смартфони фірми «Apple»! Що це ви нам передали? – обурилися друзі, повернувшись до пункту «Автолюкс».

– Ніяких помилок не може бути! Згідно документів ми доставили саме той пакунок! Прошу пред’являти претензії до постачальника! – повідомив працівник агентства.

Трохи охолонувши, хлопці набрали номер «Богдана». Втім, абонент уже перебував поза зоною досяжності, а його оголошення, як з’ясувалося пізніше, зникло із інтернетсайту. Усвідомивши, що їх кинули Левко та Армен разом із батьками звернулися у міліцію.

А тим часом, вже у грудні на цьому ж сайті віртуальної мережі з’явилося оголошення про продаж стільникових марки «iPhone» зі знижкою, яку уже за іншим номером мобілки пропонував «Арсен». Його пропозицією й зацікавилася киянка Інна Пастушок. Жінку привабила дещо крутіша модель «Айфона» вартістю 6 тисяч 480 гривень. Климу вдалося переконати молодицю за вже відпрацьованою схемою перерахувати гроші на його рахунок у «Приватбанку». Відтак він повідомив клієнтці вигаданий номер декларації посилки, яка буцімто прибуває до пункту прийому посилок «Автолюкс» у Києві. В результаті Інна залишилася з носом.

Після проведення кількох успішних операцій виманювання чужих грошей через всесвітню павутину, Клим заліг на дно. З того часу минуло майже півроку. Поштовхом до наступних шахрайських оборудок став випадок. Якось вештаючись вулицею Б. Хмельницького, він несподівано натрапив на чужий паспорт. Звісно, Петров не поніс документ до бюро знахідок чи до найближчого райвідділу міліції. У його хитромудрій голові виник новий план. Клим знову вирішив подати оголошення в інтернеті, замаскувавшись під прізвищем Антона Величковського та його паспортними даними. Використовуючи цей документ він також підробив на ім’я цієї людини дозвіл на заняття діяльністю, пов’язаною з продажем мобільних телефонів. Відтак Петров звернувся до свого товариша Назара Копитницького, попрохавши його виготовити кредитну картку «Приватбанку».

– А чому ти сам не звернешся до «привату» з питань виготовлення кредитки? – запитав Назар.

– Я б із радістю! Втім, мій паспорт знаходиться у заставі на підприємстві, реалізацію продукції якого я здійснюю! – відповів Клим. – Це їхня гарантія, що я нікуди не подінуся з товаром. Допоможи! Прошу ж не задарма!

– Так і бути! Оформлю тобі картку на моє ім’я! – погодився товариш.

Невдовзі Клим розвернув свій «бізнес» на широку ногу. У травні 2011 року він знову розмістив на різних сайтах одразу два оголошення про продаж продукції «Apple»: стільникових «iPhone» та планшетних комп’ютерів «iPad». Телефоном «Айфон-4» зі знижкою зацікавився Олег Штольня із Канева.

– Я телефоную до Вас з приводу оголошення із продажу телефонів «iPhone». У Вас іще діють знижки? – запитав клієнт.

– Так, звичайно! У нас залишився ще один смартфон зі знижкою. Тож, Вам пощастило! – із першої секунди розмови почав розкручувати свою жертву «Антон».

– Гаразд! Втім, аби впевнитися у Вашій чесності та порядності, перш ніж перерахувати гроші, я хотів би отримати на свою електронну адресу документи, які б підтвердили існування вашої фірми! – несподівано заявив клієнт.

– Окей! Будь-який каприз клієнта! Наступного ранку уся інформація поступить на вашу скриньку! – впевнено відповів горе-підприємець.

Вже зранку Клим Петров надіслав своєму новоспеченому партнеру копію із першої сторінки паспорта… Антона Величковського та дозвіл на заняття діяльністю, пов’язаною з продажем мобільних телефонів на ім’я останнього.

Уважно вивчивши підроблені документи пересічний житель Канева, звісно ж, не зумів виявити ознак підробки й того ж дня перерахував на картковий рахунок Назара Копитницького 6 тисяч 400 гривень. Щоправда, обіцяного товару не отримав, у чому остаточно впевнився уже за декілька днів. За цей час горе-партнер встиг зникнути зі зв’язку.

А тим часом, Клим Петров успішно розвернув на широку ногу свій комп’ютерний лохотрон. Під приціл «віртуального» дурисвіта потрапили жителі Тернопільської, Дніпропетровської та інших областей, які мали намір придбати комп’ютери «iPad» зі знижкою. Обіцяючи усім у стислі терміни доставити комп’ютерну техніку, Петров вказував клієнтам номери рахунків карток, оформлених на різних людей, із якими був знайомий. Останні нібито працювали менеджерами фірми, директором якої був, звісно, не Клим, а, як Ви уже здогадалися – Антон Величковський! Завдяки вправності львівського шахрая люди втратили від п’яти до семи тисяч гривень.

Усе почало спливати на поверхню, потому, коли на мобільний телефон Назар Копитницького почали телефонувати якісь люди, котрі почали вимагати повернення їхніх грошей. Спершу молодик почав дивуватися, вважаючи це прикрою помилкою, а невдовзі допетрав, що Клим його теж підставив. З’ясувати у Петрова, що ж відбувається насправді, йому не вдалося. Мобільник товариша мовчав, мов партизан. Спритник, мов у воду канув.

Климу Петрову, немов Колобку – персонажу із однойменної казки, вдалося практично всім, навішавши лапші на вуха, утекти. Щоправда, від працвників Галицького райвідділу внутрішніх справ він не зумів накивати п’ятами. За словами старшого прокурора прокуратури Галицького району Любов Пудляк, затримавши «віртуального» дурисвіта, правоохоронці зуміли встановити, що Клим обвів навколо пальця вісьмох жителів різних областей України. Використовуючи віртуальний простір, він кинув людей на загальну суму понад 50 тисяч гривень. У 2012 році кримінальну справу, порушену за фактом шахрайства, було скеровано до Галицького районного суду. А вже влітку її розгляд було завершено. Виносячи свій вирок, представник Феміди дещо змилосердився над пройдисвітом, врахувавши те, що він частково відшкодував потерпілим заподіяну шкоду. Клима Петрова було засуджено лише до сплати штрафу у розмірі майже дві тисяч гривень. Водночас, суд стягнув з пройдисвіта на користь потерпілих 16 тисяч гривень, за пред’явленими ними цивільними позовами. Отже, як свідчать приклади життя, хто відбирає в інших, відтак оббирає й себе!

Юрій СКОБАЛО
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові стартує ...
Наступна новина: Пенсіонерка подякували ...

КОМЕНТАРІ