На Рівненщині майстер-клас з молекулярної кулінарії

На Рівненщині майстер-клас з молекулярної кулінарії

20.02.13 15:17 0 2267
Молекулярна кулінарія або молекулярна гастрономія – напрям, що виник зовсім недавно, у дев’яності роки минулого століття. Авторами цього терміну є угорський фізик Ніколас Курті та французький хімік Ерве Тис. Першому приписують вислів: «Біда нашої цивілізації у тому, що ми здатні виміряти температуру атмосфери Венери, але не уявляємо, що відбувається всередині суфле на нашому столі». Напрям виник внаслідок наукового підходу до технології приготування їжі, коли кухар вивчає і використовує фізичні та хімічні процеси, які відбуваються у продуктах під час приготування страв. Результати – вражаючі. За допомогою цього підходу можливо приготувати такі, здавалося б, парадоксальні страви, як смажене морозиво, прозорі пельмені, крабовий сироп або варене яйце, в якого білок – всередині, а жовток зовні.

Випускник першої групи за професією «кухар» Роман Шелуха завершив навчання у 2011 році. З тих пір хлопець успішно працював у рівненському ресторані японської кухні «Саторі», а пізніше – за кордоном, кухарем готельного ресторану.

Ще під час навчання Роман демонстрував чималу кулінарну ерудицію, високий рівень кухарської майстерності, зацікавленість в інноваціях та експериментах. Тож не дивно, що і нині його цікавлять найновіші досягнення високої кулінарії, зокрема й молекулярна кулінарія.

Роман не відмовився поділитися своїми знаннями із теперішніми слухачами Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості безробітними, що навчаються на кухарів. Майстер-клас, присвячений приготуванню курки за технологією молекулярної гастрономії, слухачі сприйняли із захопленням. Рецепт був підібраний нескладний, з урахуванням того, що навчатимуться початківці. За зізнанням Романа, саме цей рецепт використовується для приготування знаменитої качки по-пекінськи. Результатом майстер-класу стала вишукана страва, яку сам майстер назвав «найсоковитішою куркою у рівненському регіоні». Слухачі відзначили, що нічого подібного не куштували і навіть не підозрювали, що звичайна курка може мати такий смак.

У навчальному закладі підтримують зв’язки із своїми кращими випускниками, слідкують за їх професійною кар’єрою і залучають до проведення навчальних занять.

Джерело Кулінарні рецепти
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ