Тернопільщина: В області діє механізм часткового відшкодування вартості ліків від гіпертонії

Тернопільщина: В області діє механізм часткового відшкодування вартості ліків від гіпертонії

20.02.13 15:36 0 1245
У нашій області з грудня 2012 року запрацював механізм часткового відшкодування вартості ліків від гіпертонії. Його запроваджено у рамках реалізації другого етапу пілотного проекту запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Згідно з розробленою МОЗ України процедурою, рецепт виписується на рецептурному бланку форми № 1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви препарату, дози та має бути завірений печаткою лікувально-профілактичного закладу. Його можна отримати у кардіолога, терапевта, педіатра, сімейного лікаря.

Натомість лікарі стаціонару препарати для гіпертоніків, передбачені постановою, не зможуть виписувати, тому що вони призначені для амбулаторного лікування. Лікар зможе виписати лише один препарат на курс прийому протягом одного місяця, а замінити його іншим провізор не матиме права.

Рецепт дійсний упродовж одного місяця з моменту видачі та зберігається в аптечному закладі. Рецепт гарантує хворому одержання знижки на ліки, а аптекам відшкодування тієї знижки, яку вони надають пацієнтові.

Різницю у вартості ліків аптекам повертає держава. Для відшкодування цього року з державного бюджету передбачено субвенцію в розмірі 40 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що в Україні зареєстровано понад 12 мільйонів осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, з яких систематично отримують лікування лише 14 відсотків, приймають лікарські препарати періодично - 35 відсотків. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 мільйонів українців. Кожен третій житель Тернополя страждає від гіпертонії. Щомісяця гіпертоніки Тернопілля витрачають на медикаменти понад сотню гривень.

Отримати ліки зможуть хворі з другою стадією гіпертонічної хвороби, тобто ті, у кого стабільно підвищений артеріальний тиск. Також хворі, які перенесли інфаркт або інсульт. Отримає препарати й окрема група хворих першої стадії, до прикладу, підлітки, вагітні, у яких підвищення артеріального тиску є тимчасовим.

Для отримання статусу хворого на гіпертонію недостатньо просто записатися на прийом до лікаря зі скаргою на артеріальний тиск. Необхідно мати історію хвороби, пройти комплексне обстеження, мати результати аналізів. Методичними рекомендація Міністерства охорони здоров’я визначено перелік обстежень, які необхідно провести хворому.

За словами начальника головного управління охорони здоров'я ОДА Михайла Миколайовича Буртняка угоди з ГУОЗ уклали 55 суб'єктів господарювання, а це майже 120 аптек, кожна третя з яких - приватна.

Нововведення заставить хворого систематичніше приходити до лікаря, а це плюс для самого пацієнта. Безвідповідальне ставлення по відношенню до себе призводить до того, що людина сама купляє собі препарат в аптеці і займається самолікуванням. Крім того, у лікарів з’явиться можливість проводити більше обстежень, надавати більш якіснішу і кваліфіковану медичну допомогу.

Для прикладу, на диспансерному спостереженні у фельдшерсько – акушерського пункту с. Байківці Тернопільського району нашої області знаходиться 107 пацієнтів, які страждають гіпертонією. Більше чим 50% хворих уже отримали ліки згідно пілотного проекту запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Якщо високий тиск не лікувати, він може стати одним із основних факторів ризику розвитку інших захворювань: атеросклерозу, крововиливів в сітківку ока, інсульту, інфаркту, ниркової та серцевої недостатності.

У хворих на гіпертонію:

у 7 разів вища частота виникнення інсультів;

у 6 разів - серцевої недостатності;

у 4 рази - ішемічної хвороби серця;

у 2 рази - ураження периферичних судин.

Люди з нелікованою гіпертонією мають набагато ви­щий ризик передчасної смерті, ніж ті, які регулярно лікуються.

У Тернопільській області номер телефон у "Гарячої" лінії з питань реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою - (0352) 25-48-76.

За інформацією прес-служби головного управління охорони здоров'я ОДА

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: До уваги мешканців м. ...
Наступна новина: Тернопільщина: Жіноча ...

КОМЕНТАРІ