У Житомирі відкрився семінар для спеціалістів із соціальної роботи

У Житомирі відкрився семінар для спеціалістів із соціальної роботи

20.02.13 17:47 0 1259
У соціальних ініціативах, з якими виступив Президент України Віктор Янукович, особлива увага приділяється діяльності державних соціальних служб. Їх структура і робота має бути модернізована так, щоб забезпечити повне, стовідсоткове охоплення увагою держави найуразливіших громадян – вимагає Глава держави. При цьому акцент необхідно робити на попередженні і ранньому виявленні проблем, що утримає сповзання людини у категорію бідних чи неблагополучних. Особливо це стосується сімей з дітьми.

На виконання соціальних ініціатив Президента України у минулому році у штатний розклад міських та районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Житомирщини введено 299 посад фахівців із соціальної роботи, завданням яких є раннє виявлення, оцінка потреб та соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. З 1 січня 2013 року в Житомирській області введено 63 додаткових штатних одиниці фахівців із соціальної роботи. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, відкриваючи 18 лютого тематичний короткостроковий семінар „Соціальні проблеми сім’ї та молоді в Україні”, слухачами якого є фахівці із соціальної роботи міських, районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Соціальна робота має бути професійним видом діяльності і вимагає знання основ багатьох наук – педагогіки, психології, соціології, юридичних норм тощо. Ярослав Долгих вважає також надзвичайно важливим у роботі соціальних працівників налагодження діалогу і тісну співпрацю з органами місцевого самоврядування і виконавчої влади на місцях. Специфіка роботи цих фахівців вимагає і особливих людських якостей. Так, працюючи з проблемними сім’ями, треба робити все, аби дитина залишилася в родині, але якщо умови в сім’ї загрожують її безпеці, виявлення милосердя у цій ситуації буде недоречним.

Про розвиток мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їх спеціалізованих служб у системі соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді в Україні та області розповіла директор обласного центру СССДМ Валентина Собчук.

Під час семінару розглядатимуться питання, які стосуються нормативно-правової бази соціальної роботи з сім’ями, що опинились у складних життєвих обставинах, державної допомоги сім’ям з дітьми, попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, профілактика негативних явищ тощо.

Після завершення навчання фахівці отримають посвідчення про підвищення кваліфікації державного зразка.

Довідково. З липня по грудень 2012 року фахівці із соціальної роботи області відвідали 80504 сім’ї з дітьми. Впродовж зазначеного періоду здійснено 14760 соціальних інспектувань сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на 1.01.2013 на обліку фахівців із соціальної роботи центрів СССДМ знаходиться 3498 сімей даної категорії. Під соціальним супроводом фахівців із соціальної роботи перебуває 2144 сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах (в них 4872 дитини).

Всього у 2012 році фахівцями із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надано 174840 соціальних послуг різним категоріям сімей.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: Раннє ...
Наступна новина: На Рівненщині в ...

КОМЕНТАРІ