На Львівщині незабаром весняний призов

На Львівщині незабаром весняний призов

21.02.13 13:06 0 1240
Як влучно відзначила журналіст львівського обласного державного радіо Наталія Сохан: «Незабаром – весна. А отже, – традиційний привід для занепокоєння батькам. До війська підуть їхні діти!»
Про те, які відмінності матиме призовна кампанія «Весна-2013», особливості процесу встановлення юнаків на військовий облік, а також перспективи переходу українського війська на контрактну основу, у прямому ефірі Львівського радіо розповів обласний військовий комісар полковник Володимир Щур.
Зі слів офіцера, у 2013 році призов громадян України на строкову військову службу до лав Збройних Сил України та інших військових формувань однозначно відбудеться. Адже, відповідно до нещодавньої заяви Президента України, програма переходу українського війська на комплектування військовослужбовцями за контрактом відтерміновується у своєму виконанні до 2017 року!
– Основною особливістю призову юнаків на строкову військову службу цієї весни можна назвати територіальний принцип комплектування військових частин та підрозділів, – розповів полковник Володимир Щур. – Це означає, що мешканці Львівщини служитимуть у Західному регіоні України. Або на території самої Львівської області, або у сусідніх із нею. Така ж картина й для інших територіальних утворень країни.
Загалом, під час призовної кампанії «Весна-2013» з військових комісаріатів області до війська має відбути близько 800 рекрутів. З них, 600 осіб поповнять лави Збройних Сил України, решта – частини та підрозділи ВВ МВС, а також Державної спеціальної служби транспорту тощо. Військовий комісар відзначив, що призовний ресурс області складає понад 20 тисяч юнаків. Відібрати з такої кількості 800 придатних до військової служби кандидатів – проблеми не становить. Це, фактично, один юнак з двадцяти п’яти можливих. Зважаючи на незначні обсяги призову, можна стверджувати, що в теперішню та наступні призовні кампанії до війська підуть практично ті юнаки, які особисто виявили бажання служити та мають до цього хист. Полковник Володимир Щур розповів також, кого не братимуть на військову службу. Відтак, на укомплектування військ не скеровуватимуться призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, перебувають на обліку в органах внутрішніх с! прав за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин та яким під час призову встановлено захворювання за двома і більше статтями згідно з рекомендаціями Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України.
Військовий комісар також відзначив й час, коли стартує весняна призовна кампанія. З 1 квітня розпочнуть роботу районні призовні комісії. А вже 7-8 квітня до війська будуть відправлені перші партії новобранців. Завершиться комплектування військ молодим поповненням 25-28 травня!
Окремо військовий комісар наголосив на такому важливому аспекті, як встановлення юнаків на військовий облік. Він підкреслив, що ця процедура – обов’язкова для громадян України. І жодного документу, який її скасовує – не має!
– Перехід Збройних Сил України на повноцінне укомплектування військовослужбовцями-професіоналами від терміновано у часі. Але є певна категорія громадян, які буквально зрозуміли заяви про те, що призову на строкову військову службу не буде вже у найближчий час. Йшлося лише про Збройні Сили! Хоча солдати-строковики у нас є й в інших військових формуваннях. До прикладу, у внутрішніх військах. Тому ігнорувати приписну комісію і «бігати» від військового комісаріату усе ж таки не варто. Адже ті, хто невмотивовано ухиляється від виконання військового обов’язку, автоматично потрапляють до компетенції правоохоронців. – говорить полковник Володимир Щур.
Офіцер поінформував, що нещодавно при обласному військовому комісаріаті створено регіональну громадську приймальню Міністра оборони України. Цей орган виконує і дорадчо-консультаційну, і практичну функцію – тут громадяни можуть отримати інформацію щодо призову, вирішити широкий спектр соціальних питань. Зокрема, щодо пенсійного забезпечення, отримання житла, чи військової служби за контрактом.
Ще одну тему, яку порушили у прямому ефірі – контрактна служба. Зі слів військового комісара, після того, як в окремих видах та родах військ було чи не вдвічі збільшено розмір грошового утримання солдата-контрактника, інтерес до такого роду професійної діяльності значно пожвавився. Відтак, у високомобільних десантних військах рядовий, який підписав свій перший контракт, отримує близько трьох тисяч гривень щомісяця! Це більше середньостатистичної зарплатні на підприємствах. А більш досвідчені воїни, які продовжують службу на другий і третій контракти – отримують ще більше грошей за свої професійні знання та уміння. Тут важливий ще й фактор професійного зростання військовослужбовців.
– Для військової служби на професійній основі потрібен матеріальний стимул. Потрібна гідна зарплатня, житло, соціальний пакет тощо. Тоді від кандидатів не матимемо відбою, – говорить військовий комісар. – Звичайно, що водночас дати усе це держава не може. Але поступово оборонне відомство реалізує цю програму.


підполковник
Володимир Скоростецький
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині працівники ...
Наступна новина: На Рівненщині з ...

КОМЕНТАРІ