Івано-Франківщина: Міліцію турбує, що людська байдужість призводить до трагедій

Івано-Франківщина: Міліцію турбує, що людська байдужість призводить до трагедій

22.02.13 13:00 0 1279
В УМВС в Івано-Франківській області відбувся брифінг під головуванням очільника обласної міліції генерал-майора Олега Сало на тему самогубств та злочинів у справах дітей. На зустрічі виступила начальник кримінальної міліції в справах дітей Алла Лемчак. Керівники розповіли про основні причини самогубств серед дітей та дорослих. Згадали також про безпрецедентні випадки виявлення покинутих на вулиці новонароджених дітей.

За словами правоохоронців в 2012 році на території Івано-Франківської області зафіксовано 10 фактів вчинення самогубств дітьми та його спроб, у 2013 – 2 факти. Найбільше дитячих суїцидів на території Надвірнянського та Коломийського районів (по 3). По одному у Калуському та Верховинському районах. По одній спробі суїциду зафіксовано на територіях Богородчанського, Калуського, Яремчанського та Надвірнянського районах.

Основними причинами вчинення навмисних самоушкоджень дітьми у 2012-2013 роках були конфлікти з батьками, ревнощі, сварки між хлопцем і дівчиною, нерозділене кохання, скрутне матеріальне становище, втрата близької людини.

Начальник УМВС в Івано-Франківській області генерал-майор Олег Сало наголосив на необхідності звернутати увагу на стан та поведінку дитини батькам, родичам та педагогам з метою своєчасного виявлення дітей, які висловлюють наміри вчинити самогубство, аби надати допомогу та усунути причину намірів щодо суїциду.

Також керівники оприлюднили інформацію щодо залишення новонароджених дітей на Прикарпатті.

Протягом двох місяців поточного року на території області виявлено троє новонароджених дітей покинутих на вулиці (в минулому році жодного такого факту). На щастя, вдалося врятували життя новонародженій дитині у Богородчанському районі, яка на даний час перебуває у будинку дитини.

"Однак,- зазначає начальник кримінальної міліції в справах дітей Алла Лемчак, - особливо турбують два останні випадки на території Долинського та Городенківського району, де собаки принесли у двір вже понівечені тіла новонароджених дітей. Працівниками міліції встановлено жінок, які народили та викинули своїх дітей. Відносно них відкрито кримінальне провадження за ст.117 КК України « Вбивство матір’ю новонародженої дитини». В обох випадках це молоді дівчата віком 18-20 років, які навчалися у вищих навчальних закладах, виховувалися у повній сім’ї, щоправда батьки перебували на роботах за межами України. Неодружені, на обліку в жіночій консультації не перебували, а свою вагітність приховували".

Основними причинами вчинення даних злочинів правоохоронці вважають сором, тяжке матеріальне становище, брак коштів на проведення аборту, наявність на утриманні неповнолітніх дітей, страх перед батьками й засудженням оточуючими.

Слід зазначити, що на території міста в дитячій міській лікарні по вул. Чорновола діє так зване «єдине вікно», де жінки, які народили та не бажають займатися вихованням дітей можуть залишити дитину за вказаною адресою, при цьому за це вони не несуть відповідальності. Хоча протягом останніх років жодної дитини в «єдиному вікні» не залишено. Так, у 2012 році у пологових будинках залишено 7 новонароджених дітей, у поточному році – 2, яких передано на повне державне забезпечення в будинок дитини. Ця категорія жінок також звільняється від відповідальності.

Міліція закликає громадськість: для попередження таких негативних явищ необхідно посилити профілактичні бесіди зі сторони медиків та педагогів. Також батькам потрібно більше уваги приділяти вихованню дітей, цікавитися їхнім особистим життям. Не повинні стояти осторонь і родичі та сусіди. Памятайте, діти - майбутнє нашої країни.

Про це повідомили у СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Чернігівщині ...

КОМЕНТАРІ