Торік для закладів медицини Прикарпаття придбали обладнання на 2,2 млн. грн.

Торік для закладів медицини Прикарпаття придбали обладнання на 2,2 млн. грн.

22.02.13 13:35 0 2491
У минулому році в Івано-Франківській області коштом місцевих бюджетів придбано медичне обладнання для закладів первинної і вторинної ланок на загальну суму 2,2 млн. грн. За кошти обласного бюджету закуплено 20 автомобілів для сільських лікарських амбулаторій на суму 2 млн. грн. Медичні заклади Прикарпаття здобули четверте місце в Україні за впровадження пілотного проекту з регулювання цін на гіпотензивні препарати.

Зокрема, успішне втілення цільової програми «Цукровий діабет» забезпечило зниження в 2,5 рази важких ускладнень і ком, пов’язаних з цим захворюванням. Водночас «не до кінця вирішеним» залишається забезпечення жителів області таблетованими цукрознижуючими препаратами. Про це йшлося днями на колегії департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

Зокрема, за словами начальника департаменту охорони здоров'я Романа Мельника, в області відкрито 428 нових ліжок денних стаціонарів, в т.ч. денний стаціонар на 40 ліжок у Войнилові Калуського району. Створені хоспісні відділення і ліжка в Ланчинській міській лікарні, Коломийському тубдиспансері, Галицькій ЦРЛ. У поточному році на базі Надвірнянського будинку дитини відкриють відділення дитячого хоспісу (телемарафон на ОТБ«

Галичина» зі збору спонсорських коштів на створення такого відділення відбудеться 21 березня о 18.00 - 22.00). Також було закуплено нове обладнання в відділення хірургії. Тепер оперативне професійними проктологами буде надаватися качественное лечение геморроя в сучасному клінічному центрі.

Організовано 3 центри медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів на базі Отинійської, Яблунівської, Обертинської районних лікарень. Утворено 5 нових сімейних амбулаторій: у с.Тисів (м. Болехів), селі Нижній Струтин (Рожнятівський район), селах Герасимів і Делева (Тлумацький район), селі Старий Лисець (Тисменицький район). Торік на будівництво, реконструкцію, капітальні та поточні ремонтизакладів охорони здоров’я виділено і освоєно 47,4 млн. грн. з усіх джерел фінансування, в т.ч. з державного – 30,9 млн. грн., місцевих – 12,8 млн. грн., залучені кошти склали 3,7 млн. грн.

Введено в експлуатацію обласне бюро медико-соціальної експертизи та лабораторія Коломийської ЦРЛ.

За рахунок коштів обласного бюджету закуплено інактиватор вірусів для станції переливання крові вартістю 1,3 млн. грн. та 8 апаратів УЗД на загальну суму 4,2 млн. грн.

На будівництво обласного перинатального центру, що триває на виконання Доручення Президента України Віктора Януковича, освоєно 12,3 млн. грн; Коломийської поліклініки (Центр діагностики) - 10,4 млн. грн., хірургічного корпусу Галицької ЦРЛ - 5 млн. грн. На селі капітальні ремонти проведені у 13 закладах, в т.ч. 3-х ФАПах і 10 амбулаторіях. Створено 7 нових сімейних дільниць; із 133 сільських амбулаторій, що функціонують в області, на засади сімейної медицини переведено 129. Загалом в області 148 сімейних закладів, з яких 18 районних і міських поліклініки.

Подальшого розвитку в області набула діалізна терапія: торік нове відділення нефрології і діалізу для хворих з термінальною нирковою недостатністю відкрили в Надвірнянській ЦРЛ - це сьомий за рахунком Центр гемодіалізу в районах, восьмий - функціонує в ОКЛ. Завдяки цьому, як стверджують медики, врятовано і продовжено життя 363-х безнадійних хворих. В обласній дитячій лікарні запрацював новий мультифункціональний аналізатор «Віктор Мультитабел» вартістю 557 тис. грн. та єдиний в області справжній реанімобіль вартістю майже 1 млн. грн., закуплений за кошти обласного бюджету. В цілому фінансування охорони здоров’я здійснено на 98,4% від економічного плану (торік було менше - на 97,9%). Видатки бюджету (з бюджетом розвитку) становили 1 млрд. 377 млн. грн. і порівняно з попереднім роком зросли на 214,3 млн. грн. У попередньому році ріст становив лише 59 млн. грн. Видатки на 1 мешканця зросли з 824,5 до 980,7 грн.

На медикаменти профінансовано 106,9 млн. грн. або 7,7% від всього бюджету, або на 19,3 млн. більше від попереднього року. Найкраще фінансувались медикаменти в Калуському районі (86 грн.), Тисменицькому районі (24 грн. на 1 ліжко-день), м. Болехові (19 грн.), Коломийському, Надвірнянському, Рогатинському районах та м. Івано-Франківську (15-16 грн. на ліжко-день). Найгірше в Рожнятівському, Верховинському, Галицькому, Городенківському, Косівському – 9-10 грн. на ліжко-день.

Як стверджує директор обласного департаменту медицини Роман Мельник, закуплені лапароскопічні стійки дозволили запровадити малоінвазивні операції в Снятинській, Тлумацькій, Болехівській, а з цього року і в Галицькій та Рожнятівській лікарнях (такі технології застосовуються вже у 10 районах та 2 містах області). Запроваджені операції не тільки на черевній порожнині, а й на ЛОР-органах, з гінекології та ендокринології на наднирниках та паращитовидних залозах.

В рамках співпраці з Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» обласний фтизіопульмонологічний центр отримав у 2012 році сучасну автоматизовану лабораторію мікробіологічної діагностики туберкульозу ІІІ рівня за 2 млн. 500 тис. грн., а обласний онкологічний диспансер – комп’ютерний томограф вартістю 6,3 млн. грн.

Надсучасний комп’ютерний томограф (другий такого типу в Україні) вартістю 20 млн. грн. отримала торік Івано-Франківська ЦМКЛ. Відкрито кабінети комп’ютерної томографії при Коломийській і Снятинській ЦРЛ. Загалом комп’ютерна томографія вже впроваджена і застосовується в 5 районах і містах області. Крім того, придбано і введено в експлуатацію С-арочний рентгенапарат в ОКЛ (1,5 млн. грн.) та 6 нових цифрових рентгенапаратів в районах області.

Довідково

В Івано-Франківській і Донецькій областях процедуру тромболізису при мозкових інсультах (16 випадків) виконують не лише на обласному рівні, але й у районних лікарнях (Калуська ЦРЛ, а з 2012 року - Коломийська, Снятинська ЦРЛ, ЦМКЛ м. Івано-Франківська). Центр кардіохірургії Івано-Франківської ЦМКЛ здійснив у 2012 році 532 коронарографії, 241 стентування коронарних судин, з яких 148 при гострому інфаркті міокарда. Разом з обласною клінічною лікарнею та райлікарнями здійснено 180 тромболізисів та імплантацій 95 штучних водіїв ритму серця. Смертність від пневмоній в Івано-Франківській області є у 8 разів нижчою від загальнодержавного показника.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині ярмарок ...
Наступна новина: Чотирирічну «путівку» за ...

КОМЕНТАРІ