Івано-Франківськ: "Земля – основне багатство громади"

Івано-Франківськ: "Земля – основне багатство громади"

22.02.13 16:30 0 1378
Наталя ГОЛОДЮК, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»

Міська рада – представницький орган, а ми, депутати міської ради, є представниками громади, котра нас обрала. Однією з найбільших цінностей громади є земля. Земельний кодекс України (стаття 12) говорить, що розпорядження землями територіальних громад – повноваження рад, як представницького органу тієї ж громади. Тобто в моєму розумінні, земля, як одна з найбільших цінностей людини, повинна слугувати громаді, приносячи найбільшу користь. 

Пригадується мені 2011 рік, коли на благо громади Пасічної мені вдалося залучити кошти з міського бюджету і вільну земельну ділянку у дворах Галицька 140-Хіміків 2, 4 використати для дозвілля малечі та дорослих. Було встановлено дитячо-спортивний майданчик і тим самим ми знівелювали намагання певних забудовників звести посеред двору чергову багатоповерхівку.

У випадку зі сквером Пасічної, що знаходиться поряд житлових будинків Галицька 126-130 (відмічу, єдиним сквером у 25-тисячному мікрорайоні!), ситуація склалася по-іншому. Один із забудовників нашого міста у 2008 році, не отримавши згоди представників громади на відведення землі під сквером для будівництва групи житлових будинків, звернувся з цим же питанням в суд. І ось диво – суддя господарського суду, беручи на себе функції розпоряджатися землями громади (хоча таких повноважень за законом не має) виносить таки рішення про відведення землі для будівництва.

Не здійснивши ніяких будівельних робіт на відведеній земельній ділянці, забудовник вже у 2011 році знову звернувся до сесії вже теперішнього скликання для продовження договору оренди землі. Звісно, мені, як депутату-мажоритарнику цього округу, неодноразово доводилося зустрічатися з мешканцями прилеглих будинків і чути їхню незгоду з забудовою скверу. Адже це б призвело до невтішних наслідків: існуючі водяні та каналізаційні мережі, котрі через багаторічну зношеність знаходяться в жахливому стані, можуть просто не витримати додаткового навантаження при підключенні до них ще й новобудов.

Врешті-решт, за останні роки цей мікрорайон був настільки масово забудований багатоповерхівками, як ніякий інший район нашого міста. Внаслідок цього з’явилася велика кількість автомобілів. Окрім того, мікрорайон Пасічна потерпає і від великої кількості великогабаритного міжміського транспорту. Тому, на моє переконання, в такому випадку потрібно навпаки збільшувати (де це можливо) зелені насадження, а не вирубувати їх, «заливаючи» сквер бетоном. Бо інакше вже скоро годі буде знайти хоча б єдине деревце у цьому мікрорайоні.

Зрештою, хотілося відмітити, що з масовою забудовою постає проблема дозвілля. Де ж тоді дітям та дорослим проводити свій вільний час? Бо знову ж таки, через шалені будівельні темпи минулих років наразі маємо ситуацію, що у мікрорайоні «Пасічна» немає вільної земельної ділянки для будівництва центру дозвілля для дітей та юнацтва.

Тому, розуміючи всю важливість існування цього скверу для нашого мікрорайону, я зуміла переконати депутатів не голосувати за продовження договору земельної ділянки забудовнику.

Однак, забудовник знову ж таки, не отримавши дозволу представників громади на забудову, в судовому порядку отримав земельну ділянку скверу ще на три роки в користування. Наразі маємо «найгуманніші» суди у світі!

За останні роки в нашому місті було чимало випадків, коли під тиском громади вдавалося зберегти для мешканців землю від забудовника. Сподіваюся, що так буде і цього разу, і нам вдасться разом з громадою відстояти своє право на нормальні умови життя та дозвілля. Наступна > Відеогалерея Влада міста...

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщина: Юрій ...
Наступна новина: Городнянський район: ...

КОМЕНТАРІ