Хмельниччина: Реалізація пілотного проекту – питання державного значення

Хмельниччина: Реалізація пілотного проекту – питання державного значення

22.02.13 14:14 0 1404
Серед питань, розглянутих у ході наради Департаменту охорони здоров'я Хмельницької ОДА, практично не було другорядних. Під головуванням першого заступника голови ОДА Вадима Гаврішка було розглянуто «Стан реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у Хмельницькій області». До участі в спільній нараді, окрім головних лікарів районів, керівників центрів ПМСД, районних терапевтів, також запрошено заступників голів РДА та голів виконкомів Хмельницької, Кам'янець-Подільської, Нетішинської міських рад з гуманітарних питань, керівників аптечних закладів області усіх форм власності.

З доповіддю про стан реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у Хмельницькій області виступила директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Наталія Свестун. Вона, зокрема, відмітила значну кількість виписаних рецептів лікувальними закладами Городоцького, Віньковецького, Ізяславського районів та м. Хмельницького. Водночас перевірками комісії ДОЗ лікувально-профілактичних закладів області встановлено, що в окремих районах робота лікарів з виписування хворим на гіпертонію відповідних рецептів, які мають частково відшкодовуватись за рахунок державних коштів, є недостатньою. Наразі на Хмельниччині у реалізації пілотного проекту беруть участь 68 аптек з різними формами власності. Станом на 15 лютого до аптечних закладів подано рецептів на суму 90,5 тис. грн. Частину з них повернуто на доопрацювання. Лише у цьому році лікарями подано 24 тис. рецептів на зазначені групи препаратів для хворих на гіпертонічну хворобу.

“Здоров'я нації – справа державного значення”, - підкреслила Наталія Свестун. Цього року на реалізацію пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою для Хмельницької області виділили кошти у сумі 6 млн. 446 тис. грн. Департаментом охорони здоров'я було вирішено розподілити дану суму між територіями краю відповідно до кількості хворих на гіпертонічні хвороби.

Зроблено чимало, але обсяг роботи щодо впровадження даного пілотного проекту в життя надалі залишається досить значним.

На низький відсоток виписаних рецептів в окремих районах звернув увагу присутніх і перший заступник голови ОДА Вадим Гаврішко. Під час виступу він проаналізував хід реалізації пілотного проекту на Хмельниччині. Зокрема, вимагав дати чіткі відповіді на запитання: хто винен у поверненні рецептів? скільки аптек і аптечних кіосків перебувають на території ЦРЛ і хто з їхніх власників відмовляється приймати рецепти на відпуск ліків з наступним відшкодуванням? В. Гаврішко поставив завдання перед головними лікарями терміново вирішити питання про співпрацю фармацевтичних служб і лікарів, недопустимість відмов від прийняття рецептів за референтними цінами.

“Потрібно, щоб була довіра до лікаря і розуміння лікарем пацієнта. Пілотний проект прийнятий вчасно, він має право на життя і ми повинні його впроваджувати.” - акцентував В. Гаврішко.

Про роль аптечної мережі у реалізації пілотного проекту розповів начальник Державної служби з лікарських засобів у Хмельницькій області Ігор Мілінчук. Досвідом впровадження пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою поділилася головний спеціаліст УОЗ Хмельницької міської ради, міський терапевт Аліна Костенко. Вона запропонувала здійснювати постійний моніторинг виписаних лікарських засобів для відшкодування; скласти реєстр лікарів, котрі виписують рецепт; активізувати роз'яснювальну з приводу референтних цін на ліки для хворих з гіпертонічними хворобами через ЗМІ тощо. Чітке виконання рекомендацій МОЗ України щодо впровадження пілотного проекту може врятувати життя тисяч і тисяч людей.

Неоніла Яніцька,

прес-секретар Хмельницького

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В. Зуб: «Смерть кожної ...

КОМЕНТАРІ