На залізниці пасажири-роззяви – фортуна для злодіїв

На залізниці пасажири-роззяви – фортуна для злодіїв

22.02.13 13:31 0 1345
Начальник УМВСУ на Львівській залізниці Володимир Дитюк акцентує, на що варто звернути увагу, аби не стати жертвою крадіїв на вокзалах та у потягах

Легковажність пасажирів, наївна довірливість, халатне ставлення до речей і забудькуватість – усе це на руку злодіям на залізничних вокзалах та у потягах. Тому найкращий спосіб уберегтися від прикрого випадку під час залізничної подорожі – бути над усе пильними та уважними до своїх речей. Буває й таке, що пасажири так вранці квапляться вийти з потяга, що забувають свої особисті речі…

Зараз смаки «залізничних» злодіїв такі як у громадському транспорті – їх цікавлять мобільні телефони та гаманці. У потягах їх ще чужі ноутбуки «приваблюють». Зазвичай жертвами злодіїв стають пасажири-роззяви, які не дбають про власні речі. Зокрема майже третину всіх злочинів на Львівській залізниці (а це сім областей Західної України – «Пошта») становлять крадіжки приватного майна – здебільшого мобільних телефонів. Тоді як на інших залізницях, зокрема на Донецькій, переважають крадіжки вантажів. Про це повідомив начальник УМВСУ на Львівській залізниці Володимир Дитюк.

Як зазначають у міліції, передусім завдяки комплексній роботі особового складу УМВСУ на Львівській залізниці, посиленню профілактичних заходів та залученню додаткових сил для охорони громадського порядку, розгулу злочинності на вокзалах, у пасажирських потягах і електричках немає. А, якщо хтось і став жертвою злочинців, то через власну легковажність і халатність.

«Позитивний ефект дає міліцейський супровід пасажирських потягів та електричок, присутність співробітників патрульно-постової служби та чергових частин на вокзалах Львівської залізниці», – наголошує Володимир Дитюк. – Чимало злочинів скоюють в електричках, тому робимо акцент на профілактичних заходах. Певен: краще попередити злочин, аніж потім «бити по хвостах». Правопорушник боятиметься скоїти крадіжку чи інший злочин, коли в електричці є міліцейський наряд. Власне зараз робимо акцент на приміські потяги. Як-не-як, побачивши людей у формі, особа, що задумала вчинити лихе, навряд чи ризикне це робити. З іншого боку, і самим пасажирам варто бути обачними».

Якщо вже сталася крадіжка на вокзалі чи у потязі, то потерпілому варто звернутися до правоохоронців. «Наші працівники реагують оперативно і жоден випадок не залишається поза увагою», – запевняє начальник УМВСУ на Львівській залізниці. Важливо якнайшвидше про інцидент повідомити стражів порядку – тоді за гарячими слідами більше шансів знайти злодія.

Швидше розшукати крадіїв, співробітникам транспортної міліції допомагають і камери відеоспостереження. «Наявність відеокамер на перонах станції Львів суттєво допомагає знаходити злочинців. Звісно, добре було б, якби відеонаглядом були обладнані всі вокзали Львівської залізниці, – каже Володимир Дитюк. – Думаю, що це питання ми позитивно вирішимо спільно з керівництвом залізниці».

Найцінніше тримайте при собі!

«Їдучи у пасажирському потязі, пам’ятайте: коли виходите у коридор вагона чи у туалет, навіть на короткий час, чи на зупинці щось придбати, у жодному разі не залишайте в купе мобільний телефон, годинник, сумочку чи барсетку з грішми та документами! Все найцінніше завжди тримайте при собі», – акцентує співрозмовник.

Цим важливим правилом знехтувала пасажирка потяга № 107 сполученням Одеса – Ужгород. 50-річна жінка після відправлення поїзда зі станції Тернопіль виявила, що зник її мобільний вартістю у 3 тис. грн. Вийшовши з купе, панянка залишила на столику свій телефон, а коли повернулась, його вже не було. Щойно виявила крадіжку, одразу повідомила провідника. У свою чергу начальник поїзда повідомив правоохоронців лінійного відділу міліції на станції Львів.

Уже у відділку міліції жінка написала заяву, у якій зазначила і про молодиків, яких вона підозрює у скоєному. Отримавши детальний опис осіб, які б могли вчинили крадіжку, працівники карного розшуку та сектору громадської безпеки лінійного відділу на ст. Львів розпочали пошуки. Злодій далеко не втік – на нього натрапили у залі очікування вокзалу. Ним виявився 19-річний мешканець Закарпаття, в якого виявили, поцуплений у потязі, телефон жінки. Ба більше, у затриманого знайшли і номерні жетони від камер схову.

Речі, які були в камерах схову, стали неабиякою знахідкою для міліціонерів. Тут були і хутряна шуба, і мобільні телефони, і гроші (євро, гривні та рублі). Юнак зізнався, що все це викрав у пасажирських потягах.

Як повідомили «Пошті» у прес-центрі УМВСУ на Львівській залізниці, молодик купував квиток, здебільшого сполученням з або до Ужгорода, оскільки там мешкав. Вибирав собі жертву і «працював». Зокрема у пасажирки, яка їхала потягом Ужгород-Київ, викрав хутряну шубу. А, повертаючись назад потягом зі столиці до Ужгорода, поцупив гаманець, в якому було 100 євро та тисяча гривень. Жертвою героя став і провідник потяга Одеса – Ужгород, в якому зник мобільний телефон. А пасажир цього ж поїзда позбувся гаманця, в якому було по 2000 грн та рублів.

Як розповіли у міліції, 19-річний мешканець Закарпаття, не маючи постійного заробітку, займався час від часу скупкою металобрухту. Зрештою, молодик захотів легкого заробітку і вирішив красти у потягах. Докрався – герой у СІЗО…

Їм на руку необережність і довірливість…

Окрім цього, Володимир Дитюк застерігає: категорично не варто залишати цінні речі та документи у кишенях верхнього одягу. Щойно залишите купе, злодій обов’язково потягнеться до ваших кишень. Забув про обережність громадянин Словаччини і став жертвою злодія. Чоловік, який їхав у потязі Київ-Ужгород, позбувся свого паспорта, 160 євро та 200 грн. Зникнення виявив аж уранці. Міліціонерам іноземець розповів, що гроші і паспорт були в кишені куртки, що він виходив із купе. Його відсутністю та легковажністю і скористався крадій.

А ось, як помічником злодійки стала довірливість чоловіка, свідчить наступний випадок. Так, на станції Чернівці громадянин Молдови попросив незнайому жінку попильнувати за його речима, поки він відійде. Коли ж наївний чоловік повернувся, то не знайшов ані жінки, ані речей. Працівники лінійного відділу міліції, які перебували на вокзалі, по гарячих слідах затримали 65-річну жительку Чернівецької області. Ось так жінка, скориставшись довірою іноземця, поцупила його особисті речі.

Недогледіла валізу, в якій були гроші

Мешканка Одеської області, яка разом із трирічним сином їхала пасажирським потягом сполученням Одеса-Львів, недогледіла власні речі і для неї мандрівка закінчилася неабиякою прикрістю.

Зокрема, під’їжджаючи до Львова, після відправлення зі станції Золочів, жінка виявила відсутність своєї валізи. Вона виходила з дитиною з купе, а коли повернулася – сумки вже не було. Одразу повідомила провідника, а у Львові написала заяву правоохоронцям.

Як інформують у прес-центрі УМВСУ на Львівській залізниці, у її сумці, окрім особистих речень, була косметичка з грішми – 2 тис. грн і 200 доларів…

Міліціонери таки знайшли крадія у Золочеві. З’ясувалося, що у тому ж купе, що й потерпіла, їхали троє студентів, які вийшли у Золочеві. Провідник розповіла, що кожен мав зі собою дорожню сумку, а один із них ніс дві великі валізи. Працівниця залізниці згадала, що цей молодик дуже хвилювався, коли виходив із вагону.

Крадія виявили за допомогою пільгових проїзних квитків, які надали працівники залізниці. Це 19-річний мешканець Одеси, який навчається в одному з профтехучилищ Золочева. Юнак за поцуплені гроші встиг купити ноутбук, а ось валізу з речима викинув на смітник.

Аби не стати жертвою злодіїв:

– не залишайте без нагляду особисті речі у потягах, приміщеннях вокзалів, а також не просіть незнайомців наглянути за ними. Якщо є можливість, здайте речі у камери схову;

– не кладіть мобільні телефони та гаманці з грошима у зовнішні кишені, навіть якщо вони закриваються на «блискавку» чи ґудзик. Найкраще – носіть телефон у спеціальному чохлі на ремені;

– краще уникайте відвертих розповідей про себе сусідам у купе (на кшталт звідки й куди їдите, що придбали чи везите), а також не розпивайте з ними спиртні напої. Крадії можуть до кави, коньяку чи горілки підсипати хімічні препарати, які впливають на свідомість людини;

– у жодному випадку не давайте у руки незнайомцю свій мобільний телефон. Відмову мотивуйте тим, що у вас на рахунку залишилися копійки або сів акумулятор. А всі термінові виклики можна здійснити за допомогою будь-якого вуличного таксофона. Проінструктуйте своїх дітей, як поводитись у такій ситуації. Діти найчастіше стають жертвами злочинців.

Ірина Цицак,

головний редактор «Львівська пошта»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині ярмарок ...

КОМЕНТАРІ