В Луцьку медична допомога стає доступнішою для людей

В Луцьку медична допомога стає доступнішою для людей

23.02.13 08:00 0 1408
В Україні на державному рівні проводиться широкомасштабна робота із реформування галузі охорони здоров’я. На першому етапі удосконалюється первинна медико-санітарна та екстрена (невідкладна) медична допомога. Місто та райони області включились у цей процес.

18.12.2012 було прийнято рішення Луцької міської ради «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів».

Рішення прийнято з метою проведення реформування галузі охорони здоров'я, наближення надання первинної медико-санітарної допомоги до місць проживання населення, підвищення рівня медичного обслуговування, виділення додаткових коштів на первинну допомогу та подальшого розвитку інституту сімейної медицини у м. Луцьку.

Це рішення прийнято на виконання Указу Президента України від 12.03.2012 № 187/2012 «Про Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», постанови КМУ від 17.02. 2010 №208 «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров'я», наказів МОЗ України від 23.02.2012 №131 «Про затвердження Примірного положення про центр первинної медичної допомоги та примірних положень про його підрозділи», від 23.02.2012 №129 «Про затвердження примірних штатних нормативів центру первинної медичної допомоги (медико-санітарної допомоги)», від 20.05.2011 №301 «Про внесення змін до Переліку закладів охорони здоров'я».

Відповідно до прийнятого рішення мережа комунальних лікувально-профілактичних закладів не скорочується. Внаслідок реорганізації створюється Центр первинної медико-санітарної допомоги шляхом злиття амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та поліклініки №3. Лише консультативне відділення на вул. Стефаника, до складу якого входять вузькі спеціалісти, перейде у підпорядкування поліклініки № 1. А тому мешканці, які потребують консультативної медичної допомоги та проживають біля поліклініки № 3, матимуть змогу обслуговуватися як і раніше.

Ці комунальні заклади переходять у підпорядкування Центру та будуть обслуговувати населення в цих же приміщеннях, за тією ж адресою та цими ж спеціалістами ( про що прийнятий відповідний наказ УОЗ ЛМР).

Окрім того, в склад Центру передається сімейне відділення КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка», а також амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Стрілецькій, 39, що свідчить про розширення, а не скорочення мережі лікувальних закладів.

Обговорення реформи галузі в м. Луцьку проходить впродовж двох років.

Інформація про проведення реформи галузі охорони здоров'я та реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів неодноразово поширювалась у трудових колективах закладів. Зокрема, в КЗ « Луцька міська поліклініка №3» доводилась інформація на нарадах, зборах трудового колективу, підсумковій медичній нараді з участю начальника, заступника начальника УОЗ ЛМР, депутатів міської ради, представників громадськості, засобів масової інформації щодо реорганізації. Численні публікації здійснювались у друкованих засобах масової інформації, на сайті Луцької міської ради, управління охорони здоров'я, в Інтернет-виданнях з численними обговореннями мешканців м. Луцька.

Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» проект рішення виконавчого комітету з питання реформи галузі охорони здоров'я був оприлюднений на сайті Луцької міської ради в липні 2012 року, а проект рішення Луцької міської ради «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я» - в жовтні та грудні 2012 року.

У місті Луцьку послідовно проводиться робота щодо реформування галузі. У свій час були відокремлені від міської клінічної лікарні і функціонують самостійно міські поліклініки №1,№2,№3. У цих поліклініках було розділені рівні надання медичної допомоги, спочатку утворені сімейні відділення, потім центри первинної медико-санітарної допомоги як структурні підрозділи поліклінік. Було утворено 4 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини.

Також до реформи швидкої медичної допомоги ми підготувалися завчасно. Ще півтора року назад забезпечили 10-ти хвилинний доїзд, розподіл викликів на екстрені та неекстрені, створили "невідкладки" у поліклініках, їм передали введення наркотиків для онкохворих, забезпечили однопрофільність бригад. Тим самим підготовили хороші стартові умови для утворення на базі міської станції ШМД обласного центру екстреної (швидкої) медичної допомоги.

У даний час управління охорони здоров’я Луцької міської ради працює над виконанням рішення Луцької міської ради від 30.01.2013 №37/33 « Про план дій щодо реформування мережі Центрів первинної медичної допомоги у м.Луцьку на 2013-2015 роки», згідно якого необхідно відкрити мережу амбулаторій загальної практики сімейної медицини для населення міста на вул. Привокзальній, Дубнівській, та мікрорайонах 40а, 40б та Вишкова.

Усі медичні працівники та їх пацієнти розуміють, що запроваджена Державою реформа медичної галузі є необхідною. На жаль, немає єдиної думки щодо механізму її впровадження, у кожного своє бачення. Чомусь зміни на краще асоціюються з тим, що буде гірше.

Це можна змінити лише за умови чіткого планування та організації, узгодженої взаємодії і відповідальності всіх рівнів влади, загальної підтримки мешканців та наявності пропорційного співфінансування державного, обласного, міського бюджетів.

Бажаємо кожному лучанину міцного здоров’я за умови відповідального ставлення до нього та своєчасної підтримки зі сторони медичних працівників.

Істинно - запорукою здоров’я є довіра!

Шановні лучани, долучайтесь до обговорення медичної реформи. Свої пропозиції надсилайте на електронну адресу uoz@lutskrada.gov.ua. Кожна думка буде врахована і оприлюднена на офіційному сайті Луцької міської ради.

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ