На Львівщині правоохоронці склали сім адміністративних протоколів за торгівлю первоцвітами

На Львівщині правоохоронці склали сім адміністративних протоколів за торгівлю первоцвітами

26.02.13 08:50 0 1094
У період із 13.02.2013 по 20.05.2013 працівники міліції Львова спільно із громадськими організаціями проводять заходи під умовною назвою «Первоцвіт». Метою операції є попередження та припинення правопорушень пов’язаних із незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин.

Найбільша активність незаконного продажу первоцвітів виникає у святкові дні, такі як 14 і 23 лютого, 8 березня.

Значна частина таких рослин вивозиться автомобільним транспортом та залізницею для продажу у великі міста і навіть за кордон.

Первоцвітами, що найчастіше страждають від рук зловмисників є підсніжники, черемша, білоцвіт, сон-трава та шафран.

Усі ці рослини занесені до Червоної книги України та охороняються Законами України «Про Червону книгу України », «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища» й Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У цілому в Україні щорічно за сезон реалізується в населених пунктах 20-25 млн. первоцвітів. При цьому найбільшої шкоди зазнають підсніжники та черемша.

Усі види підсніжників охороняються законодавством. Деякі торговці, виправдовуючи свою незаконну діяльність, наполягають, що охороні підлягають лише підсніжники з п’ятьма пелюстками. Це твердження є помилковим, адже таких в природі не існує.

Що стосується черемші, яку часом називають диким часником чи цибулею ведмежою, то її часто продають як харчовий продукт. Але тим не менше ця рослина занесена до Червоної книги України та охороняється державою. Ззовні її листки дуже схожі на листки конвалії та щавлю, має сильний часниковий запах.

Часом торговці на ринках показують працівникам міліції довідки, взяті в сільських радах, лісництвах та інших органах. Цими документами вони намагаються підтвердити законність своїх діянь. Стверджують, що рослини, які вони продають, вирощені особисто на власних ділянках.

Але справа в тому, що такі довідки є незаконними і підлягають вилученню. Згідно зі ст.19 Закону України «Про Червону книгу України» в Україні заборонена комерційна реалізація будь-яких видів тварин і рослин із Червоної книги, незалежно від того, де вони добуті(зірвані, викопані, вбиті) – у природі або на присадибній ділянці.

За продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність. Правоохоронці можуть складати протоколи на торговців первоцвітами за такими статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення: ст. 881 (порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах), ст.90 (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), ст.159 (порушення правил торгівлі на ринках), ст.160 (торгівля з рук у невстановлених місцях), ст.164 (порушення порядку провадження господарської діяльності) з вилученням самих первоцвітів у торговця.

Із початку заходів працівники міліції Львова спільно з представниками державної екологічної інспекції вже здійснили декілька рейдів.

Відтак, дільничні інспектори Галицького районного відділу міліції склали вже 7 протоколів за ст.160 (торгівля з рук у невстановлених місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали направлені в суд та чекають на рішення.

Яна Захаревич,

інспектор із зв’язків з громадськістю

Львівського міського управління міліції
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 24 лютого рятувальниками ...
Наступна новина: Про хід медичної реформи у ...

КОМЕНТАРІ