Іноземні інвестори виводять свої капітали з України

Іноземні інвестори виводять свої капітали з України

26.02.13 17:51 0 1234
Погіршення інвестиційного клімату України призвело до відчутних наслідків, а саме - до втечі європейських капіталів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У минулому році в Україну надійшло прямих іноземних інвестицій на суму 4,13 млрд доларів (з урахуванням відтоку капіталу і курсових переоцінок), що менше, ніж роком раніше - 4,55 млрд доларів. При цьому зниження припливу ПІІ відбулося на тлі номінального поліпшення позиції України у багатьох впливових рейтингах, які оцінюють інвестиційний та бізнес-клімат, пише видання.

Як відомо, у рейтингу Doing Business, що розраховується Всесвітнім банком і Міжнародною фінансовою корпорацією, Україна піднялася на 15 позицій - до 137-го місця. А в рейтингу конкурентоспроможності країн, який складає Всесвітній економічний форум, Україна подолала 9 позицій - до 73-ої.

Основний обсяг інвестицій в українську економіку надійшов з Кіпру - чистий приріст вкладень з цієї країни склав 3,92 млрд доларів. Це 95% усього обсягу приросту інвестицій.

Завдяки цим коштам Кіпр не тільки залишився найбільшим інвестором (14,52 млрд доларів) країни, але і значно збільшив відрив від Німеччини, яка, займаючи друге місце за обсягом інвестицій, вклала їх в Україну втричі менше. З часткою в 27% Кіпр значно перевищує сумарний інвестиційний вплив на економіку України таких країн ЄС, як Німеччина і Франція.

Відтік інвестицій з ЄС пояснюють погіршенням ділового та інвестиційного клімату.

"Сприйняття України та існуюча реальність не є позитивними для інвесторів, тому вони шукають інші, менш ризиковані, місця для інвестування. Я часто чув від компаній з ЄС, які вже знаходяться в Україні, що вони не можуть переконати свої ради директорів збільшити інвестиції в Україну, тому що не готові приймати великі ризики на цьому ринку", - відзначає керівник торгово-економічного відділу представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж.

Крім того, інвестиційні плани європейських компаній обмежені законодавством материнських країн.

"Раніше проблеми європейських компаній можна було вирішити політичними методами. Але, чим менше українську владу турбує думка ЄС, тим більш обмеженим стає цей інструмент", - говорить керівник однієї з європейських компаній. Якщо відтік капіталу з ЄС ще можна пояснити економічними складнощами в єврозоні, то разом з тим скорочується приплив інвестицій і з інших країн.

За підсумками 2012 загальний обсяг інвестицій з Росії в українську економіку виріс всього на 185,4 млн доларів. Більший обсяг інвестицій прийшов з Віргінських Британських островів (+219 млн доларів). Самі українські інвестори скоротили вкладення в інші країни на 155 млн доларів - до 6,71 млрд доларів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі випущено 2 ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ