На Тернопільщині члени колегії ОДА обговорили стан впровадження  реформ у сфері землекористування

На Тернопільщині члени колегії ОДА обговорили стан впровадження реформ у сфері землекористування

27.02.13 14:35 0 1124
Про стан впровадження реформ у сфері землекористування йшлося на розширеному виїзному засіданні колегії облдержадміністрації, яке у Лановецькому районі провів голова ОДА Валентин Хоптян.

Участь у роботі колегії взяв радник Президента України Олександр Нефьодов.

З доповіддю про стан та проблемні питання впровадження реформ у сфері землекористування в області виступив начальник Головного управління Держземагенства у Тернопільській області Роман Папіровський, який наголосив, що земельна реформа в Україні є складовою частиною економічної реформи.

З часу проголошення земельної реформи, з 15 березня 1991 року, в Україні та в області кардинально змінилися відносини власності на землю,зокрема, шляхом подолання монополії держави на землю. Істотно змінено структуру землеволодінь та землекористувань, запроваджена плата за землю шляхом удосконалення платності землекористування, передбачена можливість передачі земельних ділянок в оренду, їх купівля-продаж, дарування, сотні тисяч громадян області безоплатно одержали від держави земельні ділянки.

У процесі здійснення земельної реформи напрацьовані механізми регулювання земельних відносин, управління землекористування, встановлено межі сільських населених пунктів, сформовано межі рад, здійснено грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення. Це все на фоні розуміння того, що земля є основним національним багатством, а плата за землю важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Роман Папіровський зазначив, що на території Тернопільської області близько 60% усіх земель трансформовано із державної форми власності у приватну. Основні ж завдання «Програми розвитку земельних відносин у Тернопільській області на 2007 – 2015 роки» спрямовані на багатовекторний розвиток земельних стосунків.

Концепція Програми полягає у створенні таких правових і організаційно-економічних умов, які б стимулювали прагнення кожного власника чи користувача земельної ділянки до її правового і ефективного використання, підвищували відповідальність за охорону земель, сприяли активності громадян до посвідчення права власності на землю.

Начальник Головного управління Держземагенства у Тернопільській області Роман Папіровський наголосив, що попереду - складна і багатогранна робота, пов’язана з впровадженням та розвитком правового поля у галузі регулювання земельних відносин, і з оперуванням достовірною інформацією про склад, кількість та якість земельних ресурсів області.

Він також поінформував присутніх, що загальна площа Тернопільської області складає 1382,4 тис. га, що становить 2,3% території України.

Найбільшу питому вагу області займають сільськогосподарські землі, з них 1048,2 тис. га, або 76 відсотків – це сільськогосподарські угіддя, що свідчить про високий рівень сільськогосподарської освоєності земель.

Значна частина цих земель перебуває у власності і користуванні громадян – 464,2 тис. га земель (44%), сільськогосподарські підприємства використовують 426,8 тис. га (41%), селянсько-фермерські господарства використовують 68,9 тис. га земель (7%). Решту 88,3 тис. га сільськогосподарських угідь (8%), використовуються іншими суб’єктами господарювання.

За результатами аналізу стану використання земель області, спостерігається тенденція до збільшення кількості орних земель, за рахунок залучення до обробітку перелогів. Також у минулому році додатково було укладено або переукладено 62,6 тис. договорів оренди землі. При цьому, середня тривалість таких договорів складає від 6 до 10 років, або більше.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині принцип ...
Наступна новина: На Буковині процеси ...

КОМЕНТАРІ