На Рівненщині об'єднані спогадами та справжніми людськими цінностями

На Рівненщині об'єднані спогадами та справжніми людськими цінностями

27.02.13 10:55 0 1280
Пам'ять – коштовний дар, адже вона – наймудріший із учителів та найчесніший із друзів. Саме таким був лейтмотив урочистостей з нагоди Дня захисника Вітчизни, що зібрали в Рівненському відділенні Національної академії внутрішніх справ не лише студентство, а й численних гостей. І саме таким є життєве кредо людей, котрі крізь призму спогадів уміють показати сучасникам вартісність таких понять, як «любов до Батьківщини», «чоловіча дружба» та «справжні людські цінності»…

«… Есть рубежи, которые забыть не может, не должно ни одно поколение…»

23 лютого бібліотека Рівненського відділення НАВС поповнилася першим випуском збірника «Говорять діти воєнного лихоліття», що побачив світ завдяки ініціативі колективу Ради ветеранів Національної академії внутрішніх справ. Тому, привітавши студентів із Днем захисника Вітчизни, начальник відділення підполковник міліції Людмила Хмуровська запросила до слова співавтора книги спогадів – професора Кафедри економіко-правових дисциплін НАВС Володимира Дмитровича Кухаренка.

– Шановні слухачі та студенти, у листопаді ми відзначатимемо знаменну дату – 70-ту річницю з дня визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, – звернувся до присутніх Володимир Дмитрович. – Мені судилося перебувати в окупованому місті від початку й до кінця, весь жах я бачив на власні очі. У збірнику, який я нині презентую вам від імені Ради ветеранів Національної академії внутрішніх справ, опубліковано спогади очевидців тих страшних подій. Сподіваюся, що вони стануть важливим уроком для наших студентів, яким завтра доведеться визначати курс держави з іменем Україна. Дарую вам ці спогади із побажанням зберегти пам’ять про тих, хто подолав фашизм і відкрив людству шлях до кращого майбутнього.

Студенти відділення зі щирою зацікавленістю гортали сторінки збірника, тоді як слухач 4 курсу Олексій Решетняк – слідчий лінійного відділу міліції на станції Рівне УМВС України на Львівській залізниці – встиг на перервах не лише ознайомитися зі спогадами, а й перейнятися ними:

– Діти війни… Це ж наші батьки та дідусі, які в юному й такому вразливому віці були позбавлені дитинства, дитячих пустощів. Вони пережили наслідки нападу віроломної Німеччини, бачили, як перетворювалися на руїни містечка й села... Водночас роки Великої Вітчизняної війни загартували їх, прищепили особливі почуття до Батьківщини, які вони зберігають у своїх серцях донині. Низький уклін усім, хто пройшов крізь воєнне лихоліття і доніс до нас цю тривожну частинку історії. Завдяки вам у нас є шанс засвоїти уроки війни і навчитися цінувати мир.

Презентація збірника завершилася на високій ноті – віршованими рядками Володимира Кухаренка: «Вправе каждый иметь свой рубеж отсчета времени, но есть рубежи, которые забыть не может, не должно ни одно поколение…».

Ці глибокі слова не потребують коментарів.

Відстань у літа та кілометри не стоять у дружби не заваді

Того ж дня за партами Рівненського відділення зібралися випускники Національної академії внутрішніх справ – колишні однокурсники доцента Кафедри адміністративної діяльності НАВС Василя Великого з Тернопільської, Волинської та Рівненської областей. Василь Ісакович перебував у Рівному у відрядженні й не знехтував нагодою зустрітися із давніми друзями. 16-річчя з часу отримання дипломів про вищу юридичну освіту поважні чоловіки відзначили радісними спогадами, якими охоче поділилися з нинішнім поколінням студентів-правознавців.

– Попри те, що навчалися ми заочно, товаришуємо досі, – розповідає Василь Великий. – Майже всі мої однокурсники перебувають на заслуженому відпочинку, але жоден не сидить, склавши руки. У кожного є своя улюблена справа. Та на першому місці у всіх нас залишилися справжні (а не надумані) людські цінності, щире спілкування. Нас об’єднують схожі погляди і на життя, і на майбутнє, і на діяльність міліції також.

Товариші не втомлюються давати Василеві Ісаковичу, якого доля привела на викладацьку стежину, поради щодо того, що потрібно прищеплювати нинішньому поколінню солдатів Правопорядку, на чому робити особливий наголос.

– На жаль, вчинками та діями багатьох людей керує єдина «цінність» – гроші, – зауважує співрозмовник. – Нами ж, старшим поколінням, керували зовсім інші – повага до людини, вірність присязі, слову та обов’язку. Ми ніколи не втомимося навчати цього молодь, ділитися із нею своїм досвідом…

…У тому числі й досвідом справжньої чоловічої дружби, яку не купиш за гроші і не отримаєш у подарунок. Дружби, що не боїться відстані у літа та кілометри. Дружби, що існуватиме доти, доки житимуть спогади. А отже – ЗАВЖДИ.

Марина НОНКА
За повідомленням УМВС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівщина: Пенсії за ...
Наступна новина: На Львівщині хто має право ...

КОМЕНТАРІ