На Львівщині у 2012 році правоохоронці розкрили 86 хуліганств

На Львівщині у 2012 році правоохоронці розкрили 86 хуліганств

27.02.13 16:00 0 1220
За 2011 рік по Львову та області скоєно 93 хуліганства, із них - розкрито 85. У 2012 році – 185 скоєно, 96 - розкрито. А за перше півріччя 2013 року – 7 випадків хуліганства, із них 4 розкрито.

Хуліганство - грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.

У Кримінальному Кодексі України регулюється статтею 296.

Розрізняють :

- вчинене групою осіб;

- вчинене раніше судимою особою чи пов’язане з опором тому, хто припиняв хуліганство;

- із застосування вогнепальної, холодної зброї чи інших предметів, пристосованих для нанесення тілесних ушкоджень.

Максимальне покарання – до 7 років позбавлення волі.

«Дільничні інспектори міліції у своїй повсякденній діяльності стикаються як з адміністративним так і з кримінальним хуліганством. Ну найчастіше – це коли люди в стані алкогольного сп’яніння не можуть знайти порозуміння внаслідок алкогольного сп’яніння і між собою починають вияснювати відносини» - розповідає Василь Хома, заступник начальника управління, начальник відділу дільничних інспекторів міліції управління громадської безпеки ГУ МВС України у Львівській області.

Варто зауважити, що з 185 випадків хуліганства, скоєних у 2012 році, 17 – це нанесення тілесних ушкоджень, нецензурні і образливі висловлювання на адресу громадян – 16 випадків, і бійки – 10 випадків.

Не так часто зустрічаються – розбиття вікон, вибивання та пошкодження дверей, а також розбивання посуду і меблів. Правда, інколи зустрічається відверта екзотика.

Для прикладу: у Старосамбірському районі Львівської області у райвідділ міліції надійшла заява про те, що внаслідок неприязних стосунків один сусід вилив у колодязь іншому сусіду речовину, схожу на ртуть. До речі, під час експертизи з’ясувалось, що речовина дійсно була ртуттю. Інші обставини з’ясовуються. До Сихівського райвідділу надійшло звернення про те, що троє відвідувачів у приміщенні кафе розбили склопакет, посуд, нецензурно висловлювались і вчинили бійку. Внаслідок чого нанесли матеріальні збитки і зірвали роботу закладу. За скоєння злочину затримано дві громадянки, мешканки Львова, непрацюючі 1980 та 1990 років народження.

Улюблений час для хуліганів – із 22.00 год. вечора до 1 ночі і обід – від 12.00 до 14.00. На ці періоди припадає близько половини всіх вчинених хуліганств.

Найбезпечнішим за цим видом злочину є Галицький район, за ним – Франківський. Далі з однаковими показниками – Личаківський, Сихівський, Залізничний та Шевченківський. По області найбільше хуліганств у Дрогобицькому районі.

Улюблені місця для хуліганів – це вулиці та бари. 75 % усіх хуліганств трапляються саме там.

«У так званих громадських місцях – тобто місцях скупчення громадян. Якісь громадські установи, підприємства торгівлі. Культурні, розважальні заклади, вулиці, сквери, парки в літній час» - розповідає Богдан Столяр, командир роти БПС.

Часто жертвою хулігана можна стати у громадському транспорті. Відповідно, особливу уважність потрібно проявляти саме в цих місцях.

Потерпілими внаслідок хуліганських дій у 2012 році були визнані 17 жінок та 24 чоловіки. А винними у вчиненні – 58 чоловіків та 11 жінок. Справа у тому, що в 11 випадках хуліганські дії були вчинені групою осіб. Переважно це 2 – 3 особи.

До речі, раніше судимі стараються із хуліганством справ не мати. За минулий рік на їх рахунку всього 5 подібних випадків.

І ще один – дуже важливий момент. А саме застосування зброї або предметів, заздалегідь заготовлених для нанесення тілесних ушкоджень.

Кожен десятий випадок хуліганства – саме такий. Із застосуванням. Найчастіше використовуються пістолети. Ножі, сокири та молотки теж популярні. Крім того, цими предметами можуть бути металеві прути, камені, розбиті пляшки і таке інше.

Повернемось до Адміністративного Кодексу України, в якому теж передбачена стаття за хуліганство. Правда, з іншим трактуванням.

Ст. 173 Адміністративного Кодексу України.

Дрібне хуліганство – нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок та спокій громадян.

Максимальний вид покарання – адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Саме так – нецензурна лайка, на що ми з вами давно перестали звертати увагу. Вже не кажучи про те, щоб зробити зауваження тому, хто лається. Щоб краще зрозуміти, про що саме йдеться в цій статті наведемо приклади – це може бути справляння природніх потреб в невстановленому місці – бачили, напевне. Чіпляння до громадян з проханням закурити, що супроводжується лайкою та епітетами на адресу того, хто не курить і таке інше. Все це – хуліганство, а значить, може і повинно тягнути за собою наслідки.

А тепер головне – що робити, якщо ви таки потерпіли внаслідок хуліганських дій ?

Відповідь проста і очевидна. Звертатись в міліцію. А тут ви вже маєте кілька варіантів. Варіант перший – дзвонити за номером «102». І тоді вам на допомогу прийдуть працівники патрульної служби. Вони точно знають як діяти в подібних ситуаціях.

«Зараз більше намагаємось з громадянами якось вирішувати ці конфлікти більш спокійно. Відразу не затримувати, а роз’яснювати, проводити бесіду. Інколи громадяни між собою домовляються, миряться і таким чином питання вичерпується» - каже Богдан Столяр.

Про це повідомили у ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ