І навіщо блокували Верховну Раду?

І навіщо блокували Верховну Раду?

28.02.13 10:49 0 1174
Чи був сенс не спати більше двох тижнів, писати переможні пости на персональних сторінках у Фейсбук, щоб саме до публічного виступу Президента України розблокувати трибуну? Компроміс, скажете Ви. Але ж компроміс – це поступки з обидвох сторін, пише Богуслав Хмельницький для «Вголос»


Чим поступилась опозиція, буде видно після першого принципового голосування у ВР! Так уже бувало, коли опозиційні фракції підтримали закон про вибори, із його (закону) наперед запрограмованою «компромісною мажоритаркою», а потім грізно закликали ОБСЄ. У підсумку - опозиція не змогла конвертувати електоральне розчарування Януковичем та партією влади у парламентські місця, по-суті, програвши вибори.



Персональне голосування, інакше кажучи, правила гри перед самою грою стали приємним сюрпризом від опозиційних фракцій. Це, напевно, із часів помаранчевої революції справді найбільш вартісна та реальна річ, а не телевізійна картинка, яка могла змінити політичну картину української реальності. Тому не дивно, що виборці, в основному, підтримали блокування трибуни заради персонального голосування, навіть не дивлячись на маніпуляції влади у ЗМІ щодо фінансових втрат від простою парламенту та «загрози» зриву проєвропейського вектору розвитку України.



Досягнувши свого, а по-суті, нормального демократичного правила персонального голосування через введення сенсорної кнопки, опозиційні фракції змогли б звести маніпуляційні парламентські технології практично до нуля та повернули б парламенту його притаманну й конституційну роль місця для законотворчості та дискусії ідей. Натомість заплутане формулювання досягнутого компромісу по голосуванню у ВР опозиція видає як перемогу, забуваючи, що сіла грати вона за стіл із досвідченим шулером, у якого в рукавах завжди знайдеться бубновий туз, і що перемога неофіта на початку гри свідчить не про його талант та везіння, а скоріше навпаки.



Але щоб моє твердження не було тенденційним, варто розглянути, чим же пожертвувала партія влади. То чим же ж? Щоб відповісти на це запитання, згадаймо, які резонансні та одіозні рішення були прийняті за часів президентства В.Ф. Януковича. Отже: Зміна Конституції України, Харківські домовленості, Закон про мови, ув’язнення лідерів двох опозиційних партій – Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.



Цей перелік не повний, хоча вже достатньо й першого пункту, щоб блокада парламентської трибуни тривала до дочасних президентських та парламентських виборів. Усі ці рішення, як відомо, прийняті різними гілками влади, проте усі вони цілковито характеризують епоху президента Януковича. Тож у якому із питань партія влади пішла на компроміс? Прозорі президентські натяки на звільнення Луценка не в рахунок, адже по ньому (Луценку) є рішення Європейського суду з прав людини – затримання та арешт Ю.Луценка незаконні! А це означає лиш одне –Юрія Луценка і так (без благословення Президента) звільнять з під варти, навіть з огляду на «формальні» ознаки європейського джерела права в нашій країні.



Немає компромісу навіть у питанні зміни мовного законодавства, про що обіцяв гарант Конституції одразу після підписання цього закону. (Пишу «навіть», бо ця карта – передвиборча, а отже доволі гнучка і, ймовірно, чекає свого часу).



Можливо, персональне голосування у формі «компромісу» стане на заваді проведення через парламент партією влади важливих для них рішень?



У випадку принципових голосувань, як, наприклад, змін до бюджету чи прийняття «оновленого» закону про вибори президента, «компроміс» у голосуванні аж ніяк не матиме жодного впливу на ситуацію, адже ПР має більшість як у конфігурації ПР+комуністи, так і в конфігурації ПР+мажоритарними. Тобто влада проведе усе, що потрібно. Натомість інші важливі рішення, як, наприклад, закон «Про вищу освіту», які викликають суспільний резонанс, проте які не дають суттєвих переваг на президентських виборах, з огляду на короткий термін перед початком президентської кампанії взагалі можна відкласти у довгу шухляду.



То у чому ж компроміс, у чому перемога? Чому опозиція розблокувала роботу парламенту? Невже у нас сформувалась не тільки президентська більшість, але й пропрезидентська меншість?



Богуслав Хмельницький
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівщина: у Жидачеві ...

КОМЕНТАРІ