На Хмельниччині ліквідовано наслідки виливу ртуті

На Хмельниччині ліквідовано наслідки виливу ртуті

01.03.13 11:07 0 981
26 лютого о 10:30 до чергової служби Хмельницьких рятувальників надійшло звернення від власниці однієї з квартир по вул. Курчатова 5 про те, що у приміщенні діти розбили ртутний термометр, та стався витік металевої ртуті.

Негайно до місця виклику прибула група спеціальних робіт з радіаційного та хімічного захисту Аварійно-рятувального загону спецпризначення Держслужби з надзвичайних ситуацій області на пересувній хіміко-радіологічній лабораторії. Рятувальники механічним способом зібрали металеву ртуть з підлоги приміщення. Провели замір повітря в квартирі на вміст та концентрацію парів ртуті. В повітрі виявлена концентрація парів, яка перевищує норму в 0,5 разів. З мешканкою квартири проведена роз’яснювальна робота щодо проведення демеркуризації, яку господарка виявила бажання провести самостійно.

Подібний випадок стався 27 лютого о 7:25 у м. Хмельницькому по вул. Прибужська 24. Хіміки Аварійно-рятувального загону спецпризначення за допомогою аналізатора ртуті провели замір повітря в квартирі та виявили, що концентрація парів ртуті в повітрі перевищує допустиму концентрацію в 3 рази. Рятувальники провели збір ртуті з підлоги. Демеркуризацію власник буде проводити самостійно.

Держслужба з надзвичайних ситуацій вкотре нагадує, що необхідно зробити коли розбито ртутний градусник: перш за все виведіть з приміщення всіх людей; відчиніть настіж усі вікна у приміщенні; максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері; захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою.

Негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті - забороняється.

Вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води); зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб; утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче 18-20°С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт; вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо Ви виявили кульки ртуті, або ємність з речовиною, схожою на ртуть, негайно сповістіть про це рятувальників та міліцію.

ГУ ДСНС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ