На Рівненщині створюють «Майстерню з ткацтва»

На Рівненщині створюють «Майстерню з ткацтва»

01.03.13 13:25 0 1226
Музей-майстерня буде унікальною. Адже, окрім колекції старожитностей, тут можна побачити, як тчуть полотно на столітніх верстатах. Вже нині давнє ремесло опанували декілька майстринь. Музей відкриють у Радивилові. На вже готова четверта його частина. «Майстерня з ткацтва» представлятиме культуру історичної Волині. Там зібрано більше як півсотні ткацьких експонатів. У колекції є й веретена, й прядки, і терлиця, і снувальниця і різноманітні верстати.

Водночас в експозиції представлять і автентичний одяг. Серед зразків є й доволі рідкісні. Це, зокрема, чемерка – верхній чоловічий одяг, який носили на початку 19 століття. «Колекція, яка буде репрезентована у «Майстерні з ткацтва» у Радивилові, що на Рівненщині, своєрідна. Адже вона представлятиме переважно південну Волинь. А це рідкість. Бо на цій території певні предмети побуту, та й ті ж ремесла зникли із вжитку раніше, ніж, скажімо, на Поліссі, що з багатьох причин лишилося архаїчніше в усьому, - коментує автор проекту, керівник громадської організації «Центр дослідження відродження Волині» Володимир Дзьобак. За його словами, Радивилівський осередок ткацтва стане одним із небагатьох центрів підтримки і розвитку давнього ремесла.

Таким чином цей об’єкт зможе доповнити мандрівну мапу проекту «Волинь туристична», підсумував заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов.

«Майстерню з ткацтва» планують відкрити влітку. Водночас музей – це лишень частина масштабного проекту з відродження промислів Історичної Волині.

Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині за добу три ...
Наступна новина: На Рівненщині продовжують ...

КОМЕНТАРІ